بابورین که نامزد سابق انتخابات ریاست جمهوری روسیه بود و هم اکنون نیز رئیس بخشی به نام «مرکز روسی اورشلیم» است، روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مسکو خاطرنشان کرد: سفر وزیر خارجه ایران به مسکو دستاوردهای خوبی به همراه داشت و نشان داد که دو کشور در مسائل منطقه ای یا بین المللی مواضع منطبق یا بسیار نزدیک دارند.
وی ادامه داد: مهم ترین دستاورد این سفر، توافق تهران و مسکو برای حل مسائل منطقه ای بدون مداخله بازیگران غیرمنطقه ای است که در بسیاری موارد ثابت شده است که درپی مداخله و ایجاد جای پا و زمینه مساعد برای تقویت حضور خود در منطقه هستند.
همکاری در حل مسائل منطقه قفقاز
بابورین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مسائل منطقه قفقاز جنوبی باتوجه به مداخله برخی قدرت ها در این منطقه در مکان نخست مسائل منطقه ای قرار گرفته است.
به گفته این کارشناس سیاسی روس، ایران و روسیه خواستار حل مسائل منطقه قفقاز جنوبی از راه مذاکره و بدون ایجاد تنش های سیاسی هستند که در مواردی حتی به زد و خوردهای نظامی می انجامد که بسیار خطرناک است.
وی یادآوری کرد: ایران همانند روسیه با کشورهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان روابط حسنه دارد و تمایلی برای جنگ و خونریزی بین این دو کشور ندارد که در عمل نیز این موضع اصولی خود را به اثبات رسانده است.
نامزد سابق انتخابات ریاست جمهوری روسیه تصریح کرد: روسیه نیز سال گذشته تلاش های گسترده ای را برای توقف مناقشه مسلحانه در منطقه قره باغ بکار بست و با صدور بیانیه سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در روز ۱۰ ماه نوامبر سال گذشته جنگ در این منطقه متوقف شد.
بابورین که سفرهایی به ایران هم داشته است گفت: ایران کشور صلح دوستی است و سرزمینی با تمدن کهن است و هیچگاه نمی خواهد که در همسایگی خود جنگ و خونریزی رخ دهد و مقامهای ایرانی سعی دارند که مسائل کشورهای همسایه از راه صلح و دوستی حل و فصل شود.
وی ابتکار پیشنهادی روسیه برای حل مساله منطقه قفقاز جنوبی شامل گفت و گو در چارچوب ۳+۳ را راهکار خوبی دانست و افزود: این راهکار گفت و گوهای ایران، روسیه و ترکیه و ارمنستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان را شامل می شود و در صورت تحقق آن می تواند نتایج و ثمرات خوبی به همراه داشته باشد.
ایران و مسکو در برجام همگام هستند
بابورین در ادامه مصاحبه خاطرنشان کردکه در مذاکرات بین وزیران خارجه ایران و روسیه، بخش قابل توجهی به برجام اختصاص داشت که در آن دو طرف مواضع خود را در این مساله بین المللی بسیار مهم هماهنگ کردند.
وی افزود: ما جامعه کارشناسی روسیه بر این باوریم که برجام باید باتوجه به منافع قانونی ایران اجرا شود و این کشور که درعمل ثابت کرده است درپی ساخت بمب اتمی نیست، از موهبت های برنامه هسته ای برای توسعه ساختار هسته ای و تولید برق هسته ای و پژوهش های علمی استفاده کرده و بهره گیرد.
کارشناس روس تصریح کرد: ایران مفاد ان.پی.تی در مورد عدم انتشار سلاح هسته ای را نقض نکرده است و مقامهای روس بارها به این نکته بسیار مهم اشاره کرده اند در حالی که ما شاهد هستیم که آمریکادر روابط با متحدانش در مو.ارد ی این پیمان را نقض کرده است.
بابورین به عنوان نمونه به پیمان آکوس بین آمریکا، انگلیس و استرالیا اشاره کرد که قرار است زیردریایی های اتمی به ارتش استرالیا کشوری که قدرت هسته ای محسوب نمی شود، تحویل شود.
وی گفت که در دیدار وزیران خارجه ایران و روسیه، بر حمایت مسکو از اجرای برجام و عدم تغییر این توافق بین المللی تاکید شد و دو طرف همدلی در حل و فصل اختلافات پیرامون معامله هسته ای نشان دادند.
تحکیم روابط ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیبا
بابورین از دستاوردهای مهم دیگر سفر امیرعبداللهیان به مسکو را تحکیم روابط اقتصادی تهران و اتحادیه اوراسیا خواند که روسیه عضو کلیدی این اتحادیه محسوب می شود.
وی گفت: ایران تمایل خود برای عضویت در این اتحادیه مهم منطقه ای را نشان داده و در و وزیر خارجه ایران نیز در این سفر به عزم تهران برای گسترش همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا اشاره کرد.
بابورین با اشاره به سخنان لاوروف در نشست خبری با عبداللهیان خاطرنشان کرد که روند موافقت نامه حضور دائمی ایران در اتحادیه اقتصادی اورآسیا آغاز شده است و تهران می خواهد ساختار همکاریهای خود با این اتحادیه را گسترش دهد.
این کارشناس روس که سالها ریاست دانشگاه دولتی اقتصاد روسیه را برعهده داشت خاطرنشان کرد که بر اساس موافقت نامه موقت بین ایران و اتحادیه اوراسیا، بیش از ۵۰۰ کالا با تعرفه ترجیحی می تواند بین ایران و کشورهای عضو این اتحادیه مبادله شود.
اتحادیه اقتصادی اوراسیاکه کشورهای روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان را شامل می شود بالغ بر ۱۹۰ میلیون نفر جمعیت دارد و تولید ناخالص ملی در این کشورها بیش از ۲.۷ تریلیون دلار و تجارت خارجی آنها با کشورهای بیرون از اتحادیه حدود ۹۰۰ میلیارد دلار است.
همکاری روسیه با ایران در حل مسائل خاورمیانه و خلیج فارس
بابورین سپس به همکاری مسکو با تهران در حل مسائل خاورمیانه و موضوعاتی همچون مبارزه با تروریسم در این منطقه و نیز تنش های منطقه ای همچون یمن و سوریه اشاره کرد و افزود: دو کشور سعی دارند مسائل منطقه از راه سیاسی و کسب توافق در داخل کشورها حل و فصل شود و مداخله خارجی را در حل امور داخلی این کشورها رد می کنند.
وی تصریح کرد: در مسائل افغانستان نیز ایران و روسیه بر حل مسائل داخلی این کشور از راه گفت و گو و تشکیل دولتی فراگیر تاکید می کنند و در پیام هایی که به گروه طالبان داده می شود از آن خواسته می شود تا به خواسته های نمایندگان گروه های قومی و مذهبی این کشور توجه شود.
کارشناس روس سپس به همکاری ایران و روسیه در حل مسائل امنیتی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر و مقابله با تروریسم و افراط گرایی اشاره کرد و افزود: در مذاکرات وزیر خارجه ایران با همتای روسی خود این مسائل مطرح و دو طرف به تفصیل در این باره گفت و گو و راهکارهای مورد نظر خود را باتوجه به مواضع منطبق با یکدیگر بیان و تشریح کردند.
بابورین در پایان گفت که در روسیه از توسعه همکاریها با ایران حمایت می کنند و رهبری ایران نیز چنین تمایلی را اعلام کرده است و مانعی برای گسترش روابط دوجانبه وجود ندارد و به همین دلیل زمینه مناسب برای جهش جدی در روابط تهران و مسکو وجود دارد و به نظر می رسد دو طرف برای استفاده از ظرفیت های موجود در عرصه های مختلف سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و انسانی مصمم هستند.
حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران در سفری رسمی و در راس هیاتی روزهای سه شنبه و چهارشنبه در مسکو حضور یافت،