سنندج- ایرنا- مرزبانان به مانند دژهای مستحکمی از حریم آب و خاک میهن اسلامی ایران حفاظت می کنند و برای آنان در این وظیفه خطیر شب و روز و سرما و گرما معنی و مفهومی ندارد.

به گزارش ایرنا، مرزبانان با صورت های آفتاب سوخته و پوتین های خاکی و با نگاه تیزبین به آن سوی مرزها به دشمنان اجازه کوچکترین حرکتی نمی دهند با قدرت اما بی ادعا در برابر متجاوزان می ایستند و هر گونه تحرکی را بی درنگ و شجاعانه پاسخ می دهند.

امنیت مرزهای کردستان برای کشور از اهمیت بالایی برخوردار است که خدمت در کوه های  بلند و پر فراز و نشیب در شرایط سخت آب و هوایی و جغرافیایی سختی های خاص خود را دارد که حماسه های زیادی برای حافظان مرز خلق می کند و اما مرزبانان این سختی های برای حفظ امینت کشور به جان می خرند و از خون خود نیز می گذرند و هر گونه تحرکی را خنثی می کنند.

کار یک مرزبان را وقتی می توانیم درک کنیم که ساعت ها پشت قلعه ها و سنگرهای آنها روزها و شب‌ها در سرمای استخوان سوز زمستان و گرمای طاقت فرسای تابستان چشم به اطراف بدوزیم و شش دانگ حواسمان به اطراف باشد مبادا متجاوزی از مرز عبور کند.

تحمل سرمای سخت برای حفاظت از مرز خاطره مشترک همه مرزبانان است این مرزبانان بارها و بارها در سرمای استخوان سوز زمستان و گرمای طاقت فرسای تابستان را تجربه کردند در دژها و قلعه های پاسگاه شان نگهبانی دادند تا پای قاچاقچیان و متجاوزین از مرز عبور نکند.

هفته نیروی انتظامی بهانه‌ای شد که برای نخستین بار برای تهیه گزارش میدانی به پاسگاه مرزی "بلکه" بانه بروم، هرچند برای من به عنوان یک خانم که تجربه سربازی رفتن و حضور در چنین اماکنی را نداشتم کمی سخت بود اما به عنوان یک خبرنگار این سوژه برایم بسیار جالب و تازگی داشت.

پاسگاه مرزی "بلکه" در ۳۳ کیلومتری غرب بانه و در ۱۵ کیلومتری شهر آمرده در نقطه صفر مرزی واقع شده است به طوریکه پاسگاه کشور همسایه (عراق) با این پاسگاه حدود ۶ کیلومتر فاصله دارد.

در ۲ طرف پاسگاه مرزی سازه‌های دایره‌ای وجود داشت که به آن "بُرجک" می گفتند و مرزبانان برای بالارفتن از آن از پله‌های دایره وار استفاده می کردند و در بالای بُرجک با استفاده از دوربین‌های مخصوص "خرگوشی" و "دوچشمی" مشغول پایش منطقه بودند.

در طرف دیگر در همان بُرجک سلاح های سبک و نیمه سنگین خودکار از جمله دوشگا و تیربار ژ- ۳ مستقر شده بود و مرزبانانی متبحر و زبده در پشت این سلاح‌ها قرار داشتند که آماده پاسخگویی به هر گونه تجاوز و تحرک نظامی در آن طرف مرز بودند.

در پاسگاه مرزی "بلکه" چند نفر سرباز و نیرو ثابت حضور دارند که با روحیه ایثار و شهادت طلبی از مرزها حفاظت می کنند و  با شجاعت و جانفشانی از ورود برهم‌زنندگان امنیت، قاچاقچیان و کالاهای ممنوعه به داخل کشور جلوگیری می کنند. مرزبانان علاوه بر حراست از مرزها به مرزنشینان نیز به صورت دوره ای خدمات پزشکی و پرستاری رایگان ارائه می دهند.

مرزداران پس از پایان نگهبانی به محل استراحت خود (آسایشگاه) برمی گشتند که در آن تخت‌های ۲ طبقه قرار داشت و در میان هر ۲ تخت یک کمد مخصوص وسایل و تجهیزات افراد، نظم خاصی به آسایشگاه داده بود.

سربازان زیاد تمایلی به مصاحبه نداشتند و هر بار کسی می خواست حرفی بزند، شوخ طبعی دیگران مانع ادامه مصاحبه می شد. 

سرانجام توانستم یکی از سربازان قدیمی و به اصطلاح ارشد آسایشگاه را برای مصاحبه راضی کنم که "سینا مرادی" نام داشت و چیزی به پایان خدمتش نمانده بود.                                

"سینا مرادی" یکی از سربازان پاسگاه مرزی بلکه که حدود یک و نیم سال است در این پاسگاه مرزی خدمت می کند افتخارش این است که از تمامیت مرزی خاک کشور دفاع کند و حافظ مرز کشور باشد.

این سرباز هنگ مرزی دوران مقدس سربازی را دوره خودسازی و آموزش مهارت های اجتماعی عنوان کرد و افزود: این دوران یکی از شیرین ترین دوران های هر جوان میهن دوست است که باید تلاش کنیم از لحظه به لحظه این دوران ارزشمند به خوبی استفاده کند.

مرخصی در پاسگاه

یکی دیگر از مرزداران گروهان مرزی بلکه با اشاره به مشکلات مرزبانان در مرزها گفت: در فصل سرما رفتن به مرخصی برای ما بسیار سخت است گاهی در برف و کولاک چند هفته ای گیر می کنیم و مجبور می شویم زمان مرخصی را در پاسگاه سپری کنیم.

سعید جعفری ادامه داد: پاسگاه بلکه وضعیت بهتری نسبت به پاسگاه های دیگر دارد این پاسگاه مرزی آب و برق دارد اما بسیاری از پاسگاه های مرزی به دلیل صعب العبور بودن آب و برق ندارند و از چشمه های که با پاسگاه فاصله زیادی دارند آب تامین می کنند.

وی یاد آور شد: علارغم تحمل سختی های زیاد افتخار می کنم که حافظ مرزهای جمهوری اسلامی ایران هستم.

اجرای طرح رایگان همیاری در روستاهای مرزی

معاون بهداد هنگ مرزی بانه که همراه یک تیم پزشکی به مرزنشینان روستای بلکه بخش آرمرده بانه خدمات پزشکی رایگان ارائه می دهند گفت: در راستای اجرای طرح رایگان همیاری با مرزنشینان که خدمات پزشکی و دندانپزشکی به مرزنشینان ارائه می دهیم که این طرح به صورت ادواری در همه روستاها اجرا می شود.

دکتر سید محمد حسینی افزود: این طرح با همکاری پزشکان در گروهان و پزشکان هنگ مرزی بانه اجرای می شود که شامل ارائه خدمات پرستاری، دندانپزشکی، پزشکی و مامایی است.

وی با بیان اینکه در صورت نیاز خدمات پزشکی در بهداری هنگ نیز ارائه می شود اظهار داشت: این طرح به مناسبت هفته ناجا به صورت جدی تر در تمام روستاهای مرزی شهرستان بانه اجرا می شود و به صورت جداگانه پزشکان تمام گروهان‌های مرزی با مراجعه به مراکز بهداشتی به صورت رایگان بیماران را ویزیت و خدمات پرستاری نیز ارائه می هند.

دکتر حسینی ارائه خدمت به مرزنشینان را افتخار بزرگ عنوان کرد و افزود: این افتخار نصیب ما شده که به مرزداران و حافظان مرزهای کشور خدمت کنیم و در این راستا هرچه در توان داریم خدمت بی منت ارائه می دهیم چراکه مرزنشینان لایق بهترین خدمات هستند.

پا در جای پای شهدا گذاشتیم

جانشین پاسگاه مرزی "بلکه" بانه در راه درباره شرایط مرز توضیح می دهد و صحبتش را اینگونه آغاز می کند: یکی از افتخارات ما این است که پا در جای پای شهدا گذاشتیم شهدایی که با کمترین امکانات در ستخت‌تری شرایط در مقابل دشمن بعثی مقاومت کردند و باعث افتخار ما شدند.

ستوانیکم سعید جمالی با بیان اینکه هنگ مرزی "چمپاراو" یکی از یگان های عملیاتی استان کردستان است اضافه کرد: هنگ مرزی بانه در فصلهای مختلف سال سختی های خاصی برای پرسنل ما دارد که اگر عشق به خدمت نباشید قطعا نمی توانیم این سختی‌ها را تحمل کنیم.

وی با اشاره به مشکلاتی که شرایط جغرافیایی برای مرزبانان ایجاد می کند، اظهار داشت: در برخی از نقاط مرزی بانه گاهی پرسنل ما یک هفته یا بیشتر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند و مجبور می شوند که از برف برای شرب و پخت پز استفاده کنند.

ستوانیکم جمالی اضافه کرد: گاهی برف کولاک به ما اجازه خدمات رسانی نمی هد و مرزبانان در برف و کولاک گیر می کنند و در تابستان نیز با گرمای طاقت فرسا دست و پنجه نرم می کنند.

وی گفت: عشق به خدمت و وفاداری به مردم باعث شده ما همه این مشکلات را تحمل کنیم و به خدمت کردن در این شرایط پایبند باشیم و مردم در نقطه صفر مرزی در آرامش فعالیت های روزمره خود را انجام دهند.

این مرزبان اضافه کرد: مرزهای کشور ما به خون سربازان سرافراز رنگین شده که همواره باید در پاسداری از آن تلاش کنیم و با هوشیاری و صلابت از مرزهای کشور پاسداری کنیم.

سرانجام بازدیدم از پاسگاه مرزی "بلکه" به پایان رسید و حضور در جمع مرزداران تجربه بسیار زیبایی بود که در طول ۱۰ سال فعالیتم به عنوان خبرنگار تازگی داشت اما نکته مهمی که در این بازدید فرا گرفتم این بود که در شب‌هایی که ما به راحتی در خانه ‌های خود می خوابیم کسانی هستند که نگهبان امنیت و آرامش این مرز و خاک هستند.

شهرستان مرزی بانه ۸۴ کیلومتر مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق دارد که در بسیاری از نقاط مرزی این شهرستان پاسگاه مرزبانی مستقر است و با همراهی مرزنشینان از مرزها حراست و پاسداری می کنند.

در تقویم کشورمان از ۱۷ تا ۲۳ مهر ماه به هفته نیروی انتظامی نامگذاری شده است.