به گزارش روز شنبه ایرنا از معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی تهران، مولفان این کتاب «علمی – دانشگاهی»، «دین گودمن» و «سالواتوره پیرو» و مترجمان «کمالالدین نیکنامی»، «حیان جبارزاده» و «مهسا وهابی» هستند.
این معاونت می افزاید: مترجمان در بخش مقدمهای این کتاب آوردهاند: دیدن زیر زمین بدون کندن لایههای سطحی، برای باستانشناسان همیشه اشتیاقی جذاب و باور نکردنی بوده است. کندن زمین یا به زبان علمی باستانشناسی، کاوشهای روشمند باستان شناختی، مجموعهای از نظریهها و فعالیتهای علمی به هم پیوسته است که برای مشاهده زیر سطح و یافتن دادههای مورد نیاز انجام میگیرد.
در ادامه آمده است: فرآیند کاوشهای علمی باستانشناسی، سابقهای طولانی دارد و روند رو به رشد آن طی سالهای متمادی پیشرفت داشته است. با وجود این و جدا از مسایل تخصصی باستانشناسی کاوشهای باستانشناسی همیشه با چالشهایی همراه بوده است یکی از آن چالشها، تخریبی بودن کاوشهای فیزیکی است، آنها اعتقاد دارند کاوش یک محوطه باستانی ممکن است آسیبهای جدی به بقایای آثار فرهنگی مدفون در آن محوطه وارد کند، اما ارزش یافتهها میتواند تا حدودی نقص آسیبزایی کاوشها را توجیه کند.
در بخش دیگری از این کتاب عنوان شده است: چالش دیگر به تحمیل هزینههای گزاف در زمینه مالی، پشتیبانی و مدیریت تشکیلات کاوشهای میدانی و تحمل صرف وقت بسیار زیادی است. مدیریت و ساماندهی یافتهها و حفاظتهای بعد از کاوشها نیز نسبت به یافتههای همگی محتاج صرف زمان فراوان و بودجههای گزاف هستند. از طرف دیگر برای باستانشناسان نیز در راستای یافتن دادههای مطمئن راهی بجز کاوش و رسیدن به لایههای عمقی زمین وجود ندارد و اگر به سوابق کاوشهای باستانشناسی نیز مراجعه کنیم ارزشمندترین یافتهها را در سرتاسر جهان در اعمال روشهای پیشرفته کاوشهای مذکور خواهیم داشت.
در ادامه آمده است: یکی از توانمندترین ابزارهای سنجش از دور، معاینه سطحی زمین و پی بردن به ماهیت درونی آن است همان چیزی که قبلاً از آن بهعنوان آرزوهای باستانشناسان یاد شد. این ابزارها با فناوری پیشرفته که در حوزه مجموعهای از علوم دیگر توسعه یافته است خدمات شایانی در اختیار باستانشناسی قرار میدهد ذکر این نکته در همین جا لازم است که نباید فکر کنیم همه آن ابزارها جانشین مناسبی برای باستانشناسان است و همه کارهای علمی متنوع باستانشناسی را آنها میتوانند نمایندگی کنند بلکه همانطوری که خواهیم دید حتی قویترین ابزارهای ژئوفیزیک برای شناخت زیر سطح محدودیتهای بیشماری دارند.
این کتاب مشتمل بر ۱۰ فصل با عنوانهای مقدمه، درک جیپیآر از طریق شبیهسازی، پردازش سیگنال اولیه جیپیآر، ساخت تصویر جیپیآر و پردازش تصویر، تحلیل همپوشانی، تصویربرداری توپوگرافی روی سایت و تصویربرداری برداری، تصویربرداری جیپیآر روی ساختمانها و سازههای تاریخی، شمال آمریکا: بررسی جیپیآر در گورستان تاریخی، جیپیآر چند کاناله و مکانهای تاریخی است.
این کتاب علمی در ۲۶۰ صفحه و با قیمت ۷۵ هزار تومان از سوی انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران وارد بازار نشر شد.