تهران – ایرنا – بومیان جنگل‌های بارانی آمازون، پیامی مشخص برای اتخاذکنندگان تصمیم در دو اجلاس جهانی آب و هوایی دارند؛ اینکه به سرزمین و حقوق انسانی ما احترام بگذارید تا از سرعت تغییرات اقلیمی کاسته و از تنوع زیستی محافظت شود.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، «نمونته ننکوئیمو» رهبر بومی قبیله وائورانی اکوادور گفت: افرادی که از منابع بهره برداری می کنند در آمازون زندگی نمی کنند، اما ما زندگی می کنیم. جنگل، خانه ماست.

وی افزود: اگر ما از جنگل محافظت نکنیم، تغییرات آب و هوایی بدتر می شود و بیماری های ناشناخته ای از راه می رسد.

حدود ۱۹۵ کشور قرار است توافق جدیدی برای محافظت از گیاهان، حیوانات و اکوسیستم های کره زمین را در جریان پانزدهمین کنفرانس بین المللی تنوع زیستی سازمان ملل متحد (COP۱۵) که در دو بخش برگزار می شود و بخش نخست آن امروز دوشنبه در چین آغاز شد، نهایی کنند.

این توافق که مبتنی بر کنوانسیون ۱۹۹۲ سازمان ملل در مورد تنوع زیستی است، برای محافظت از فهرست غنی گونه های جانوری و گیاهی، اطمینان از استفاده پایدار از منابع طبیعی و تامین حقوق زیست فرهنگی جوامع بومی طرح ریزی شده است.

این حقوق از سوی گروه های بومی به طور متفاوتی تفسیر شده است، اما اغلب شامل مالکیت معنوی مانند دانش اجدادی و شیوه های انتقال بین نسل ها می شود.

پیش نویس توافق جدید سازمان ملل در زمینه تنوع زیستی در برگیرنده هدفی است که تضمین کند مزایای استفاده از غنای ژنتیکی بومی بطور عادلانه و برابر تقسیم می شود و از حفاظت و استفاده پایدار از این منابع حمایت به عمل می آید.

در این پیش نویس همچنین خواستار تقویت سهم مالی و دیگر مزایایی است که دارندگان دانش سنتی از استفاده وسیع تر از ایده ها و گونه های محلی خود دریافت می کنند.

امروز دوشنبه، بیش از ۱۵۰ گروه بومی و جامعه مدنی و همچنین دانشگاهی از بیش از ۵۰ کشور در نامه ای سرگشاده از رهبران جهان خواستند حقوق بشر را در مرکز سیاست های زیست محیطی خود قرار دهند.

اما اینکه مالکیت معنونی گروه های بومی تا چه حد محافظت شود، بسته به کشورهای مختلف دارد.

نتایج مطالعه ای که سال جاری از سوی سازمان غیرانتفاعی مدافع حقوق بومیان در ونزوئلا موسوم به بنیاد «نیتیوو» منتشر شد، نشان داد پنج کشور آمریکای لاتین شامل برزیل، پرو، بولیوی، مکزیک و ونزوئلا در حال حاضر این حقوق را در قالب قانون اساسی به رسمیت می شناسند.

در این بررسی همچنین مشخص شد اکثر کشورهای آمریکایی لاتین به جوامع بومی امکان می دهند از حق مالکیت معنوی برخوردار باشند و زمانی که از طرح ها و داروهایشان بدون اجازه نسخه برداری می شود به دنبال جبران خسارت باشند.

گزارش منتشر شده از سوی سازمان خوارو بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان داد رعایت حقوق زیست فرهنگی جنگل نشینان و جوامع بومی توام با اعطای مالکیت امن زمین، جنگل زدایی را کاهش می دهد و مدیریت پایدار منابع طبیعی را ارتقا می بخشد.

دفاع از حقوق بومیان برای حفظ آمازون بسیار مهم تلقی می شود و رهبران بومیان امیدوارند این مساله در بیست و ششمین اجلاس آب و هوایی سازمان ملل که قرار است ماه آینده در اسکاتلند برگزار شود، مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

در آستانه بیست و ششمین اجلاس آب و هوایی سازمان ملل، یک نشست جهانی دیگر به همت این سازمان با هدف جلوگیری از تخریب طبیعت و محیط زیست در چین در حال برگزاری است.

بخش نخست پانزدهمین کنفرانس بین المللی تنوع زیستی سازمان ملل متحد (COP۱۵) از امروز دوشنبه در شهر کونمینگ مرکز استان «یون نان» در جنوب غرب چین آغاز شد و تا روز جمعه ادامه دارد. در این نشست که به مدت ۵ روز برگزار می شود، مسایل مهمی از جمله تغییرات آب و هوایی و حفاظت از محیط زیست مورد بررسی قرار می گیرد. بیش از ۱۸۰۰ نماینده از کشورهای مختلف جهان در این رویداد بین المللی که در دو قسمت و در دو فاصله زمانی برگزار می شود، حضور دارند.