مجتبی ورمقانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: همگام با اجرای برنامه ملی ریشه کنی بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک یا ppr برای به صفر رساندن رخدادهای بالینی در استان، این اداره کل با برنامهریزی در سال جاری نسبت به اجرای فاز اول عملیات واکسیناسیون سراسری و رایگان ppr در کل جمعیت دام سبک استان با پوشش حداکثری اقدام کرد.
وی ادامه داد: این فاز به مدت ۹۰ روز کاری از اردیبهشت تا شهریور ماه سال جاری و با اولویت مناطق مرزی، پر خطر و روستاهای اطراف مناطق حفاظت شده اداره کل محیط زیست استان اجرا شد که با همکاری ۳۱ تیم مایهکوبی دولتی و غیر دولتی و با بکارگیری ۱۰۰ نفر انجام گرفت.
مدیرکل دامپزشکی کردستان افزود: پیش بینی اولیه مایه کوبی یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس بود که با تلاش نیروهای دامپزشکی تاکنون یک میلیون و ۵۴۶ هزار و ۳۳۶ راس دام در سطح یک هزار و ۴۴۹ روستای استان واکسینه شد.
ورمقانی اضافه کرد: از آنجا که تعداد محدودی از جمعیت دامی در نیمه نخست امسال به مناطق ییلاقی کوچ داده می شوند، این اداره کل آمادگی دارد در صورت بازگشت دام ها به روستاها در طول ماههای آتی عملیات واکسیناسیون دام های سبک یاد شده را انجام دهد.
وی گفت: سال گذشته یک میلیون و ۲۹ هزار و ۸۰۲ راس دام علیه بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک واکسینه شده بود که با پوشش مطلوب واکسیناسیون در سال جاری بیش از ۵۰ درصد پیشرفت داشته که موید کمترین کانون رخداد بیماری در استان و عدم گزارش بیماری و تلفات در مناطق حفاظت شده تحت پوشش اداره کل محیط زیست استان است.
بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) که با عنوان "طاعون بزی" نیز شناخته می شود، یک بیماری کشنده حاد با واگیر بسیار بالا است که نشخوار کنندگان کوچک و شترها را درگیر می کند.
علائم این بیماری تب، ترشحات چشم و بینی، تورم دهان، اسهال، ذات الریه همراه با سختی تنفس بوده که گاهی منجر به مرگ نیز می شود و بیماری PPR جزء فهرست بیماری های مهم در سازمان جهانی دام (OIE) است و کشورها موظف هستند که در صورت وقوع، بیماری را به این سازمان گزارش کنند.
ترشحات مختلف بدن دام مانند ترشحات چشم، بینی، دهان و مدفوع آبکی حاوی مقدار زیادی موربیلی ویروس است و انتقال ویروس به شکل ریزقطره های عفونی در هنگام عطسه، سرفه و استنشناق هوای آلوده توسط دام های سالم و همچنین تماس بین دام بیمار و سالم مهمترین راه انتقال این بیماری است.
وجود ترشحات و تراوش عفونی در محل زندگی دام مانند آبشخورها، آخورها و بستر نیز می تواند یکی از راههای انتقال بیماری باشد اما موربیلی ویروس ها به مدت طولانی نمی تواند در بیرون از بدن میزبان زنده بمانند.
همه گیری PPR بر اساس کنترل جابه جایی حیوانات، دفع صحیح لاشه و استفاده از واکسن قابل کنترل و موثرترین روش برای کنترل بیماری واکسیناسیون است که باید در مناطق اندمیک قبل از شروع فصول بارانی به صورت سالیانه تکرار شود.