به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری آمریکایی اکسیوس، پس از ۱۸ ماه از آغاز همه گیری کووید-۱۹، هنوز این پرسش مطرح می شود که چه زمان پایان گسترش ویروس کرونا اعلام می شود. در پاسخ به این سوال باید گفت شاید اکنون بیش از همیشه روشن شده باشد که هرگز لحظه ای برای پیروزی واکسن علیه سویه های کرونا یا بشریت در برابر ویروس وجود نخواهد داشت.
اکسیوس در ادامه آورده است: درحالیکه هر روز بر شمار افراد واکسن زده افزوده می شود، تعداد مبتلایان به کووید-۱۹ سرسختانه ای بالا مانده و حتی در کشورهایی مانند استرالیا و نیوزلند که سعی در جلوگیری از ورود هر گونه فرد مبتلا به کووید-۱۹ به کشورشان داشتند، اکنون می بینیم که در پی راهی برای کنارآمدن با ویروس هستند.
در حال حاضر نقشه جهان همانند صفحه شطرنجی است که می توان کشورها را از روی محدودیت های مختلف ناشی از پاندمی، سیاست های مرزی و شمار مبتلایان تشخیص داد و با همه این محدودیت ها آمار روزانه جهانی مبتلایان و مرگ و میر به همان اندازه یکسال قبل و حتی بیشتر است.
سوال اساسی این است که پایان کووید-۱۹ چگونه است؟
به گفته «جرمی فرار» یک متخصص برجسته در زمینه بیماری های عفونی و مدیر مرکز "ولکام تراست" (Wellcome Trust) دانمارک؛ کشوری که به دلیل نرخ بالای واکسیناسیون (۷۶ درصد جمعیت و ۸۷ درصد افراد بالای ۱۲ سال) تمام محدودیت ها را لغو کرده، ویروس هنوز در حال گسترش است و به طور متوسط روزانه یک تا دو دانمارکی در حال مرگ هستند.
فرار می افزاید: «فکر می کنم این ویروس برای همیشه در اینجا خواهد بود و ما هرگز به مرگ روزانه صفر نمی رسیم».
وی که به عنوان پزشک مشاور در خدمت دولت انگلیس است، می گوید: «اما با واکسیناسیون جهانی، ایمنی طبیعی و آزمایش و درمان بهتر (و همچنین دسترسی آماده به دزهای تقویت کننده واکسن و واکسن های نسل دوم)، کشورهای ثروتمند می توانند به نقطه ای برسند که خطر محدود شود.
اما در این میان کشورهای ثروتمدی همچون آمریکا هم هستند که اگرچه تاکنون توانسته ۵۶.۸ درصد جمعیت خود را در برابر کووید-۱۹ واکسینه کند، در حال حاضر به دلیل پایین آمدن میزان واکسیناسیون و نرخ بالای مهاجرت، دوره دشواری در پیش دارد.
در این میان کشورهایی همچون هند هم وجود دارند که سویه دلتا برای نخستین بار در آنجا شناسایی شد و تاکنون توانسته تنها یک دز واکسن به حدود نیمی از جمعیت خود تزریق کند و هنوز ۷۰۰ میلیون نفر دیگر باقی مانده اند. بماند که کشورهایی مانند افغانستان در آسیا و یا جمهوری کنگو در آفریقا هنوز به سختی توانسته اند نخستین دز واکسن را به یک درصد جمعیت خود تزریق کنند.
استرالیا، نیوزلند و برخی از کشورهای آسیای جنوب شرق که هرگز با شیوع عمده کرونا هم روبرو نبوده اند، با مشکلات بسیاری بر سر خروج از پاندمی روبرو هستند، زیرا ایمنی طبیعی کمی دارند و بنابراین تنها راه خروج از این وضعیت واکسیناسیون ۱۰۰ درصدی جمعیت است. همه این موارد تهدیدهایی برای مقابله با همه گیری کووید-۱۹ است.
فرار با اشاره به گروه های مخالف واکسن تاکید کرد: «با کندی روند واکسیناسیون ما این فرصت را در اختیار ویروس قرار می دهیم تا بتواند تکامل یابد و سویه های جدید ظهور کنند».
به عقیده این پژوهشگر دانمارکی به صفر رساندن مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ امکان پذیر نیست، اما می توان آنها را محدود کرد و این موضوعی خواهد بود که جامعه آن را در آینده می پذیرد. به گفته فرار به نظر می رسد دانمارک به آن نقطه رسیده است و بقیه جهان به زودی همین راه را طی خواهند کرد.
براساس آخرین آمار منتشر شده با گذشت ۱۰ ماه از آغاز واکسیناسیون علیه کرونا، تا به امروز تنها ۳۵.۶ درصد کل جمعیت جهان در برابر کووید-۱۹ واکسینه شده اند. ضمن آنکه رقم شمار مبتلایان به ویروس کرونا در سراسر جهان از ۲۳۹ میلیون نفر فراتر رفته و از این میان بیش از پنج میلیون نفر جان خود را از دست داده اند.