تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۹

بغداد - ایرنا - انتخابات زودهنگام پارلمانی دهم اکتبر (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) عراق، شگفتی‌های زیادی را به دنبال داشته که این دوره را از دوره‌های انتخاباتی گذشته متمایز کرده است.

به گزارش امروز (سه شنبه) ایرنا، به دلیل اینکه انتخابات ۲۰۲۱ براساس قانون جدید انتخابات و برمبنای حوزه‌های متعدد انتخابیه برگزار شد و در عین حال مشارکت عمومی در حدود ۴۳ درصد واجدین شرایط رای بود، بسیاری از بزرگان سیاسی از راهیابی به پارلمان ناکام ماندند.

در مقابل چهره‌های جدیدی به پارلمان عراق راه یافته‌اند که بخشی از آنها از آقازاده‌های معروف رژیم دیکتاتوری پیشین حاکم بر عراق هستند.

بزرگان جامانده از پارلمان

یکی از وجوه تمایز این دوره، سقوط تعدادی از بزرگان سیاسی است که در طول دوره‌های گذشته همواره یک پای ثابت پارلمان بودند، اما در این دوره بخت و اقبالی نداشتند.

براساس گزارش‌ها، ۲۳ شخصیت سیاسی و نماینده سابق که انتظار می‌رفت در این دوره نیز به پارلمان راه یابند، از کسب آرای عمومی ناکام مانده‌اند.

بانوی سالخورده عراقی در حال خروج از شعبه اخذ رای

شخصیت‌هایی مانند «عدنان الزرفی» چهره نزدیک به آمریکا که انتظار می‌رفت دارای رای بالایی در نجف باشد، «بهاء الاعرجی» عضو جدا شده از «جریان صدر» و منتقد این جریان، «ساره علاوی» دختر «ایاد علاوی» (نخست وزیر پیشین)، «ماجده التمیمی» نفر برتر فهرست «سائرون» (مورد حمایت مقتدا صدر) در انتخابات ۲۰۱۸ و مدافع کاهش ارزش پول ملی عراق در برابر دلار از جمله چهره‌های بازنده هستند.

«آراس حبیب» رهبر «حزب کنگره ملی» (میراث سیاسی احمد جلبی)، «عبدالحسین عبطان» وزیر پیشین ورزش و جوانان، «محمد صاحب الدراجی» وزیر پیشین مسکن، «هیثم الجبوری» رییس سابق کمیسیون بودجه پارلمان، «ظافر العانی» چهره معروف متمایل به حزب منحله «بعث»، «عدنان درجال» وزیر ورزش و جوانان فعلی و فوتبالیست معروف عراقی از دیگر چهره‌های شناخته شده به شمار می‌روند که به پارلمان راه نیافتند.

علاوه بر این شخصیت‌ها، آرای برخی از گروه‌های سیاسی بزرگ نیز در این دوره به شدت ریزش کرد که مهمترین آنها «سید عمار حکیم» رهبر «جریان حکمت ملی» و «حیدر العبادی» رهبر «ائتلاف النصر» و «هادی العامری» رهبر «ائتلاف الفتح» (نزدیک به الحشد الشعبی) به علاوه «حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق» هستند.

حیدر العبادی نخست وزیر پیشین عراق

آرای حکیم که چند روز قبل از انتخابات در اظهاراتی تلویزیونی گفته بود، در این دوره هم مانند انتخابات ۲۰۱۸، جریان حکمت ملی شگفتی ساز خواهد بود، برخلاف انتظار، به شدت ریزش کرد.

جریان حکمت در  انتخابات ۲۰۱۸ توانست در اولین حضور سیاسی‌اش ۱۹ کرسی به دست آورد، اما در این دوره با اتحاد سیاسی با ائتلاف النصر فهرست انتخاباتی «گروه‌های ملی» را تشکیل داد، اما فقط ۵ کرسی توانست به دست آورد.

حیدر العبادی که در نخستین حضور سیاسی ائتلاف او به نام «النصر» در ۲۰۱۸ با ۴۲ کرسی سومین فهرست انتخاباتی پیروز بود، در این دوره هیچ کرسی کسب نکرده و هیچ کدام از نامزدهایش به پارلمان راه پیدا نکردند.

ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری که در انتخابات ۲۰۱۸ در نخستین ظهور سیاسی، با ۴۸ کرسی دومین فهرست پیروز انتخابات بود، در این دوره تنها ۱۴ کرسی به دست آورده است.

از جمله بازندگان بزرگ این دوره نیز حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق بود که در نتیجه اختلافات داخلی نتوانست حتی تعداد کرسی‌های دوره قبل را به دست بیاورد.

حزب اتحادیه میهنی در این دوره با «جنبش تغییر» ائتلاف «همپیمانی کردستان عراق» به رهبری «برهم صالح» (رییس جمهوری عراق) را تشکیل داده بود، اما فقط توانست ۱۶ کرسی به دست آورد، در حالی که مجموع کرسی‌های اتحادیه میهنی و تغییر به علاوه «ائتلاف برای دمکراسی» (برهم صالح) در انتخابات گذشته ۲۵ کرسی بود و پیش بینی می‌شد همین تعداد کرسی را حداقل در این دوره به دست آورند، اما چنین نشد.

در مقابل، فهرست‌های انتخاباتی جریان صدر (مقتدا صدر) با ۷۳ کرسی، دولت قانون (نوری المالکی) با ۳۶ کرسی، تقدم (الحلبوسی) با ۳۸ کرسی و «حزب دمکرات کردستان عراق» (مسعود بارزانی) با ۳۲ کرسی پیشتازان و شگفتی سازان این دوره محسوب می‌شوند.

فرزندان بعثی ها در پارلمان

یکی از شگفتی‌های این دوره از انتخابات عراق، راه یافتن پسر وزیر دفاع رژیم بعث پیشین حاکم بر عراق به پارلمان است.

از چپ؛ سلطان هاشم وزیر دفاع رژیم بعث و فرزندش خالد در کسوت نماینده پارلمان عراق

«خالد سلطان» فرزند «سلطان هاشم» وزیر دفاع رژیم بعث در این دوره در قالب ائتلاف «جبهه نجات» به رهبری «اسامه النجیفی» (رییس پیشین پارلمان عراق) توانست از استان «نینوا» (شمال عراق) با کسب آرای لازم به پارلمان راه پیدا کند.

خالد سلطان، نخستین فرزند شخصیت بعثی است که به طور رسمی به پارلمان عراق راه پیدا کرده است.

برخی از ناظران و کاربران شبکه‌های اجتماعی از اتفاقات عجیب در این دوره از انتخابات پارلمانی ابراز تعجب کرده‌اند.

یکی از کاربران در این خصوص نوشته است که جای تعجب است شخص خدمتگزار و محبوبی مانند «حسن سالم» (ائتلاف فتح) که شخصیتی بسیار مردمی دارد، به پارلمان راه نمی‌یابد و در مقابل آقازاده‌های بعثی مثل فرزند وزیر دفاع رژیم بعث، می‌تواند در انتخابات پیروز شود.

حسن سالم همان نماینده معروفی است که در جریان تشییع پیکر فرماندهان شهید سردار سپهبد حاج «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در ۲۰۲۰ در طول مراسم تشییع در شهرهای مختلف عراق، پیکرهای فرماندهان شهید را ترک نکرد.

نامزدی که با تلاش شخصی پیروز انتخابات شد

یکی از چهره‌ها و شگفتی‌های انتخابات ۲۰۲۱، «محمد عنوز» پیرمرد حقوقدان عراقی است که با اتکا بر تلاش شخصی، توانست بدون هیچ گونه حمایت سیاسی و مالی، اعتماد عمومی را در نجف اشرف به دست آورده و به پارلمان راه پیدا کند.

محمد عنوز نامزد مستقل پارلمان عراق در حال نصب پوستر تبلیغاتی خود

عنوز با دستان خود، تابلوهای تبلیغاتی را در منزل کوچکش در نجف اشرف می‌ساخت و در خیابان‌ها می‌چرخید و آنها را به در و دیوارها می‌چسباند.

او همچنین از طریق شبکه‌های اجتماعی از جمله صفحه شخصی‌اش در فیسبوک با مردم ارتباط برقرار می‌کرد و ماحصل همه این تلاش‌های شخصی، منجر به اعتماد عمومی به او در نجف اشرف شد تا اینکه به عنوان نماینده مستقل به پارلمان راه یافت.

بسیاری در عراق، اینک از این تلاش شخصی این نامزد پیروز، حمایت کرده و پیروزی را شایسته او دانسته‌اند.