اصفهان - ایرنا - استاد روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: هراس یا اضطراب از مرگ و وسواس از عوامل مهمی بشمار می‌آید که بدلیل طولانی شدن دوران کرونا بر افراد جامعه بویژه قشر آسیب‌پذیر سالمند تاثیر منفی گذاشته است.

مجتبی ناجی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به کاهش یا قطع ارتباط حضوری فرزندان و بستگان با سالمندان بمنظور پیشگیری از ابتلا به کرونا، بسیاری از آنها نگران هستند که اگر نیاز به حمایت داشته باشند در آن لحظه ممکن است کسی نتواند رسیدگی کند و بهمین دلیل دچار هراس و اضطراب می‌شوند.

وی با بیان اینکه از یک طرف، ترس از ابتلا به کرونا و قطع یا کاهش تعامل با فرزندان و بستگان و از سویی احساس تنهایی و انزوا، مشکلات روحی و روانی بسیاری برای سالمندان ایجاد کرده است، گفت: این موضوع در برخی موارد موجب بروز عوارضی مانند سکته‌های مغزی و قلبی و خفگی و در نهایت مرگ برای سالمندان می‌شود.

این روانشناس با اشاره به افزایش افسردگی در سالمندان در دو سال اخیر، اضافه کرد: در این مدت نگرانی برای مبتلا نشدن سالمندان در خانواده‌ها موجب شد که ارتباط با آنها کاهش یابد و این شرایط از یک طرف، ضامن سلامت جسمی ولی از سوی دیگر عامل مشکلات روحی و روانی از جمله افسردگی در بین بسیاری از آنها شده است.

به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، شنیدن خبرهای متعدد مرگ و میر در جامعه و دوستان و بستگان موجب نوعی ترس و دلهره از مرگ در بین سالمندان شده است که این عامل در دراز مدت تاثیر جبران‌ناپذیری بر آنها خواهد داشت.

ناجی ادامه داد: رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی در خانواده‌ها و کاهش ارتباط با یکدیگر از جمله با افراد کهنسال فوایدی برای آنها بهمراه داشته است ولی ادامه یافتن این وضعیت، روح و روان آنها را دچار آسیب کرده که این عارضه بر شدت بیماری‌های زمینه‌ای از جمله فشار خون و دیابت تاثیرگذار خواهد بود.

وی، مهمترین راهکار برای پیشگیری از ابتلای سالمندان به بیماری‌های روحی و روانی ناشی از انزوای دوران کرونا را برقراری ارتباطات تلفنی یا تصویری دانست و گفت: فرزندان باید بصورت محدود و با رعایت موارد بهداشتی و فاصله‌گذاری هر از گاهی به دیدار پدران و مادران سالمند خود بروند و طوری رفتار نکنند که آنها احساس طردشدگی داشته باشند.

این روانشناس اظهار داشت: باید اطرافیان و فرزندان سالمندان این اطمینان خاطر و امنیت روحی و روانی را با تماس یا مراجعه حضوری در برخی روزها برای آنها ایجاد کنند که همیشه در دسترس هستند.

سالمندان شامل افراد بالای ۶۰ سال می شوند؛ اکنون جمعیت سالمند کشور حدود ۱۰ درصد است.

استان اصفهان بیش از پنج میلیون نفر جمعیت دارد که حدود ۵۰۰ هزار نفر آنها سالمند هستند.