مشهد- ایرنا- رییس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در حال حاضر خدمات تشخیصی درمانی بیماری سل در تمام سطوح بهداشتی درمانی این مجموعه به صورت رایگان انجام می‌شود.

به گزارش روز پنجشنبه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر زهرا نهبندانی با بیان اینکه ۲۳ مهرماه روز ملی سل نامگذاری شده است افزود: سل یک بیماری واگیردار عفونی است که عامل آن باکتری از نوع باسیل و به نام مایکو باکتریوم توبرکلوزیس است که وقتی ریه انسان را درگیر نماید به عنوان سل ریوی شناخته شده و در صورت ابتلای سایر اعضای بدن سل خارج ریوی نامیده می‌شود.

وی ادامه داد: سالانه حدود ۹ میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا می شوند و هر سال حدود یک و نیم میلیون نفر نیز در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند. از طرفی بیش از ۹۰ درصد بیماری و مرگ ناشی از سل در کشورهای در حال توسعه رخ می‌دهد.

رییس گروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بیماری سل علاوه بر لطمه اقتصادی، اثرات منفی غیرمستقیم دیگری نیز بر کیفیت زندگی بیماران و اعضای خانواده آنها دارد گفت: حدود ۲ میلیارد نفر معادل یک چهارم جمعیت جهان به میکروب سل آلوده هستند که در صورت ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن به این بیماری مبتلا می‌شوند.

وی با تاکید بر اینکه آلودگی همزمان به ویروس ایدز خطر ابتلا به بیماری سل را بطور معناداری افزایش می‌دهد افزود: گرچه در ایران شاهد کاهش چشمگیر بروز سل بوده ایم اما در برخی موارد این بیماری یا به موقع تشخیص داده نمی شود یا در نتیجه درمان ناقص تبدیل به یک بیماری مقاوم به درمان می‌شود لذا بیماری سل همچنان دارای رتبه دهم از نظر بار بیماری‌ها در جهان است.

دکتر نهبندانی سرفه بیش از ۲ هفته، وجود خلط، کاهش وزن، عرق شبانه و تب طولانی مدت را از جمله علایم این بیماری عنوان کرد و ادامه داد: فرد مبتلا به سل می تواند سالانه ۱۷ نفر دیگر را آلوده کند بنابراین کنترل سل وقتی میسر است که بتوان بیمار مبتلا به سل را در مراحل اولیه شناسایی و درمان کرد.

وی گفت: بیماری سل فراتر از یک بیماری عفونی، یک پدیده اجتماعی است لذا حذف و ریشه کنی آن تا سال ۲۰۵۰ جز از طریق عزم ملی، برنامه ریزی و مشارکت همه جانبه امکان پذیر نخواهد بود.