استان کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین رودخانههای خروشان، ۲۵ درصد نفت و گاز، ۱۰ درصد آبهای سطحی، ۲۰ درصد جنگلهای حوزه زاگرس، بیش از ۳۰۰ جاذبه کم نظیر گردشگری کشوررا در دل خود جای داده که بهره گیری اصولی از هر کدام از این قابلیت ها می تواند استان را بر مدار توسعه متوازان و پایدار قرار دهد.
با وجود این همه ثروت خدادادی، آنگونه که آمارها نشان میدهد کهگیلویه و بویراحمد در یک دهه اخیر بین اغلب استانهای کشور همواره به لحاظ شاخص های توسعه و نرخ بیکاری وضعیت خوبی نداشته است.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد هم اینک نرخ بیکاری در شهرهای این استان ۱۷.۸ درصد و در روستاها ۱۰.۱۳ درصد است که ارایه این آمار شاهدی بر این مدعاست که باید دلسوزان استان در سایه رویکرد محرومیت زدایی دولت سیزدهم با اقدامات اساسی و زیربنایی ضمن کاهش نرخ بیکاری فزاینده ، شرایط نامساعد و موجود استان را به وضعیت مطلوب ارتقا بخشند.
در سال ۱۳۶۵ نرخ رشد روستا نشینی در کهگیلویه و بویراحمد ۳۰ درصد بود که این میزان هم اکنون ۲۱ درصد کاهش یافته است .
ظرفیتهای مغفول مانده کهگیلویه و بویراحمد
استان کهگیلویه وبویراحمد گنجینهای از داشتههای خدادادی و در عین حال مغفول مانده از منابع آب، جنگل، باغ، گیاه، کشاورزی و ظرفیتهای منحصر به فرد گردشگری ، صنایع دستی و منابع نفت و گاز است.
وجود حدود ۸.۵ میلیارد مترمکعب روان آب معادل ۱۰ درصد روان آب های کشور یکی از ظرفیتهای مهم کهگیلویه و بویر احمد است که از آن در راستای توسعه و اشتغال بهره گیری اصولی و لازم نشده است.
حدود ۶.۵ میلیارد مترمکعب از این میزان آب در خود استان تولید میشود و میانگین بارندگی در این استان با بیش از سه برابر کشور حدود ۶۷۸ میلیمتر است.
کهگیلویه و بویراحمد دارای ظرفیتهای بسیاری در بخشهای مختلف به ویژه حوزه نفت، گاز و انرژی است.
حدود ۲۵ درصد نفت و گاز کشور در این استان تولید میشود اما این ظرفیت نیز کمکی به رونق اقتصادی و کاهش میزان نرخ بیکاری در این نقطه از ایران اسلامی نکرده است.
یکی دیگر از ظرفیتها و مزیتهای نسبی استان وجود بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ گونه گیاه دارویی و خوراکی در مناطق مختلف آن است.
از این تعداد ۴۵ گونه بومی و منحصر در منطقه حفاظت شده در شهرستان دنا وجود دارد و طوری که این منطقه به تنهایی به اندازه ۴۶ کشور دنیا گونه گیاهی آندومیک دارد.
بیش از ۴۰ درصد از گونههای گیاهی موجود کشور در کهگیلویه و بویراحمد یافت میشود، برخی کج سلیقگی ها و ضعف منابع از دلایل اصلی در شکوفایی این ظرفیتها است.
۲۸ درصد از مجموع هفت هزار و ۵۰۰ انواع گونه گیاهان کشور در این استان رویش دارد.
از مجموع ۲ هزار و ۴۰۰ گونه گیاهی در این استان ۴۲۵ گونه آن دارویی است.
۲۰ درصد جنگل زاگرس سهم کهگیلویه و بویراحمد
استان کهگیلویه و بویراحمد شاید تنها نقطهای در جهان باشد که در کنار طلای سیاه دارای طلای سبز نیز هست ولی از این قابلیت ها آنچنان که باید تاکنون استفاده اصولی و لازم در راستای توسعه و تقویت اقتصاد منطقه صورت نگرفته است .
جنگلهای این استان هشت درصد جنگل های کشور و ۲۰ درصد از جنگل های حوزه زاگرس را در خود جای داده و بر این اساس سرانه جنگل در دنیا هشت دهم، در ایران ۲ دهم و در این استان ۱.۷ دهم هکتار است که با این مقیاس سرانه جنگل در کهگیلویه و بویراحمد ۸.۵ برابر کشور و حدود ۲ برابر دنیا است.
ظرفیتهای بی نظیر گردشگری
به گفته کارشناسان صنعت گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد به دلیل وجود ۲۸۵ نقطه گردشگری طبیعی، ۷۸۰ اثر ملی ثبت شده در فهرست آثار ملی، جاذبههای مردم شناسی نظیر آوا و نواهای محلی، آیین و رسوم سنتی به ویژه در مناطق روستایی سومین بخش مستعد درآمدزایی پس از نفت و کشاورزی محسوب میشود.
قرارگرفتن در کریدور شمال به جنوب و همجواری با استانهای اصفهان، خوزستان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری و برخی از مناطق جنوبی از دیگر مزیتها و ظرفیتهای مهم این استان است.
گرچه مسئولان و متولیان امر در سطح ملی و استانی بارها سرمایه گذاری بر روی صنعت گردشگری را به عنوان محور اصلی توسعه این استان برشمردهاند و روی آن تاکید دارند اما به دلیل ضعف زیرساختها و تا حدودی سو مدیریتها در این بخش نیز کارایی و اثرگذاری چندانی در رفع مشکلات بویژه معضل بیکاری استان نداشته است.
دمیدن روح تازه به اقتصاد استان با تحقق شعار سال
توسعه اقتصادی جامعه مستلزم حمایت از سرمایهگذاران و برنامههای تولید بوده که برای رسیدن به این هدف باید موانع تولید و شیوههای رفع آنها از سوی مقامهای متولی مشخص و با ارائه و تدوین برنامههای مختلف سدهای پیش روی تولیدکنندگان و سرمایه گذاران برداشته شود.
سال ۱۴۰۰ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» مزین شده است.
مقام معظم رهبری با دوراندیشی امسال را با موضوع حمایت از نامگذاری کردند که تحقق شعار سال در مسیر تقویت و حمایت از تولید عزم ملی همه مسئولان و مدیران را میطلبد.
یکی از ملزومات افزایش تولید و ایجاد اشتغال پایدار حمایت از سرمایه گذار و فراهم نمودن بستر سرمایه گذاری برای وی است.
ضرورت حمایت از سرمایه گذاران در استان
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری و نقشی که در تقویت معیشت مردم دارد از رسانهها خواست نسبت به ترویج فرهنگ حمایت از سرمایه گذاری همکاری لازم را داشته باشند.
سید علی احمدزاده یکی از موانع کاری برای سرمایه گذاری در استان را نداشتن آگاهی لازم از تاثیرات و پیامدهای حضور سرمایه گذاران در منطقه عنوان کرد و اظهار داشت: در کنار ایجاد بنگاههای زودبازده باید نگاه آینده نگرانه تری در خصوص سرمایه گذاریهای بزرگ و درازمدت داشته باشند.
وی افزود: مشکل بزرگ در استان بحث اشتغال است که در این زمینه باید بستری فراهم شود تا سرمایه گذار با خیالی آسوده در استان سرمایه گذاری کند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: نگاه باید کارکردی باشد و از سرمایه گذار حمایت کنیم زیرا زمانی که سرمایه گذار در استان احساس ناامنی کند دیگر حاضر به سرمایه گذاری نیست.
احمد زاده ابراز داشت: سیاست دولت تغییر و تحول در معیشت مردم استان است که باید درآمد پایدار ایجاد کرد و به سمت ایجاد صنایع بزرگ گام برداریم.
اتمام و بهره برداری از طرحهای نیمه تمام اولویت دولت
استاندار کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: اتمام و بهره برداری از طرحهای نیمه تمام کهگیلویه و بویراحمد در بخشهای مختلف از جمله در حوزه آب، پتروشیمی، راه، صنعت و سدهای در حال ساخت استان از اولویتهای مهم دولت است.
وی ادامه داد: در سفر اخیر ریاست جمهوری ۲۱۷ طرح زیربنایی، زیرساختی و توسعه محور برای عبور از محرومیتها و توسعه متوازن کهگیلویه وبویراحمد به تصویب رسیده است که در این باره به دنبال ایجاد درآمد پایدار برای مردم این منطقه هستیم.
احمدزاده بیان کرد: پتروشیمی دوم گچساران در حال اجراست و اجرای پتروشیمی سوم نیز آغاز خواهد شد. همچنین پیشنهاد تأسیس پترو پالایشگاه در استان داده شده و به دنبال این هستیم سهم استان در زمینههای پتروشیمی گرفته شود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: یکی از مشکلات موجود برای فعالیت سرمایه گذارها در استان بحث تردد است که میطلبد در شهر یاسوج حداقل ۲ بار در روز پرواز وجود داشته باشد.
وی عنوان کرد: باید فرودگاه دهدشت نیز ایجاد شود و در گچساران نیز پرواز شب صورت گیرد تا شاهد رونق هر چه بیشتر استان بشیم.
۱۳۴ طرح تولیدی راکد در کهگیلویه و بویراحمد به چرخه تولید بازگشت
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: تعداد ۱۳۴ طرح تولیدی راکد در یک سال گذشته در این استان به چرخه تولید باز گشته است.
سیدحشمت الله صمیمی اظهار داشت: با راه اندازی دوباره این طرحهای تولیدی برای ۹۵۰ نفر شغل پایدار ایجاد شده است.
وی افزود: از مجموعه اشتغالی که برای ۹۵۰ نفر ایجاد شده ۲۰۰ مورد در کارخانه فولاد بویراحمد بوده است.
۱۳ طرح صنعتی بزرگ در کهگیلویه و بویراحمد در دست ساخت است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۱۳ طرح بزرگ صنعتی در دست ساخت داریم که با بهره برداری از آنها سیمای اقتصادی و صنعتی این استان در سالهای آینده دگرگون خواهد شد.
صمیمی افزود: سرمایه گذاری ریالی این طرحها بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان و ارزی آنها یک و هفت دهم میلیارد دلار برآورد شده است.
وی اظهار داشت: از ابتدای شروع این طرحها تاکنون ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بصورت ریالی و ۶۱۷ میلیون یورو بصورت ارزی هزینه شده است.
صمیمی عنوان کرد: تاکنون ۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در این ۱۳ پروژهها هزینه شده و بیش از چهار هزار نفر مشغول به کار هستند.
طرحهای پتروشیمی کهگیلویه و بویراحمد تأمین اعتبار شد
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: پروژههای اقتصادی این استان در بخش پتروشیمی به لحاظ مالی کاملاً تأمین اعتبار شدهاند.
صمیمی اظهار داشت: سه طرح پتروشیمی در استان (یکی در دهدشت و ۲ طرح در گچساران) به صورت کاملاً فعال هستند و بالاترین پیشرفت مربوط به پتروشیمی گچساران با بیش از ۸۵ درصد است.
وی افزود: سه هزار و ۹۰۰ نفر در این سه طرح پتروشیمی بزرگ استان در شرایط فعلی مشغول به کار هستند.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: تسریع در تکمیل پروژههای اقتصادی استان در زمینه پتروشیمی در دستور کار قرار گرفته و حجم سرمایه گذاری این طرحها اعتباری افزون بر ۳۷ هزار میلیارد تومان است.
۱۱۰ واحد صنعتی و تولیدی در کهگیلویه و بویراحمد غیرفعال است
معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۳۹۱ واحد صنعتی معادل ۷۸ درصد واحدهای صنعتی استان فعال و ۱۱۰ واحد غیرفعال هستند.
دارا فرامرزی افزود: سرمایه گذاری واحدهای فعال استان بیش از ۱۱ هزار میلیارد ریال است.
وی اظهار داشت: مجموع اشتغال واحدهای فعال ۶ هزار و ۳۱۴ نفر و اشتغال اسمی این واحدها، هفت هزار و ۹۴۵ نفر است.
فرامرزی تعداد واحدهای صنعتی دارای پروانه بهره برداری معتبر را ۵۰۱ واحد اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۲۲ درصد معادل ۱۱۰ واحد به دلایل مختلف غیر فعال هستند.
وی سرمایه گذاری واحدهای غیرفعال را یک هزار و ۵۳۱ میلیارد ریال و اشتغال زمان فعالیت این واحدها را یک هزار و ۶۳۱ نفر اعلام کرد.
معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال گذشته تاکنون ۴۰ واحد صنعتی غیرفعال در استان به چرخه تولید باز گشت.
فرامرزی افزود: در سال ۱۳۹۹ تعداد ۳۰ واحد تولیدی غیر فعال با سرمایه گذاری ۶۱۳ میلیارد ریال در استان به چرخه تولید برگشت.
وی اظهار داشت: با راه اندازی مجدد این واحدها ۵۲۸ نفر در بخش صنعت صاحب شغل و درآمد شدهاند.
فرامرزی عنوان کرد: امسال نیز براساس برنامه ابلاغی راه اندازی ۲۶ واحد صنعتی و تولیدی در دستور کار سازمان صنعت، معدن و تجارت است.
وی بیان کرد: بر اساس برنامه ابلاغی وزارت صنعت، معدن و تجارت ۲۱ واحد غیر فعال مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی و پنج واحد غیر فعال مستقر در خارج از شهرکها و نواحی صنعتی استان تا پایان سال جاری باید به چرخه تولید برگردند.
معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: از ابتدای سالجاری تا کنون ۱۰ واحد تولیدی غیر فعال با سرمایه گذاری بیش از ۴۶ میلیارد ریال به چرخه تولید برگشتند.
وی افزود: با راه اندازی مجدد این واحدها ۴۸ نفرمشغول به کار شدند.
فرامرزی عنوان کرد: در مجموع از سال گذشته تا کنون ۵۷۶ نفر با راه اندازی مجدد واحدهای تعطیل در بخش صنعت مشغول به کار شدند.
انتظار میرود در سالی که بهنام تولید، پشتیبانیها و مانع زدایی ها نامگذاری شده همه مدیران، دستگاههای اقتصادی، و شرکتهای خدماترسان نهایت تلاش خود را برای حل مشکلات واحدهای کشاورزی و صنعتی انجام دهند.