تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۶

تهران- ایرنا- هفتمین سفر استانی رییس‌جمهوری در یک بازه زمانی فشرده به استان فارس انجام شد تا علاوه بر آثار ملی و احساس همدردی، بتواند باعث افزایش امیدواری مردم برای رفع مشکلات و نیز رهاوردهای اقتصادی که دست‌کم مردم هر استان آن را لمس می‌کنند، شود.

رییس دولت سیزدهم در سفر استانی خود به فارس، بازدید از مراکز فرهنگی و تاریخی، مانند تخت جمشید و حافظیه، زیارت حرم شاهچراغ(ع) تا بازدید از واحدهای تولیدی و صنعتی مانند کارخانه آزمایش و کارخانه در حال ساخت کاغذ زاگرس فارس و در کنار همه اینها، مانند سفرهای قبل، دیدار برنامه‌ریزی شده و برنامه‌ریزی نشده با مردم و نخبگان استان را در دستور کار خود قرار داد. این سفرهای به گفته خود رییس جمهوری برای آشنایی با مشکلات کشور و دیدار و گفت‌وگوی از نزدیک با مردم ضروری است و به همین دلایل عزم دولت بر ادامه این سفرهاست. در این میان بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این اتفاقات پرداخته اند.

رسانه‌های اصولگرا

فال بازدید میدانی به نام دیار حافظ

روزنامه رسالت در گزارشی می نویسد: دولت مردمی به ریاست سید ابراهیم رئیسی در حالی تمشیت امور را به دست گرفته‌ است که فعلا خبری از دین‌اندیشان متجدد آشفته‌فکر نیست و برآیند حکمرانی دولت مردمی هرآنچه باشد، به پای اسلام سیاسی نوشته خواهد شد از این جهت مکلف هستند طبق آموزه‌های این مکتب اصیل حرکت کنند تا شاهد شکاف شکم‌سیری لپ‌گل‌انداخته‌های ایکس‌فورسوار و گرسنگی ذی‌حقان زردروی لب‌تناسه‌بسته نباشیم. از این جهت، خریدن رنج سفر و حضور در مناطق مختلف کشور نه یک منت و کاری خارج از وظیفه بلکه عین وظیفه و ‌ضرورتی انکارناپذیر در نظام جمهوری اسلامی است. مدیریت چهارماهه دولت مردمی در حال اثبات این گزاره هست که کشتی‌بان را سیاست دگر آمده و شاهد پاردایم شیفت حکمرانی اجرایی از «گفتار درمانی» به «میدان درمانی» هستیم؛ میدانی که قرار است مسئولان با حضور مستقیم در آن، بدون واسطه مشکلات مردم را لمس و درک کنند و سپس به اقتضای مشکلات هرمنطقه نسبت به رفع آن نسخه بپیچند.

۲۲ مهر ۱۴۰۰  وارد شیراز مرکز استان فارس شد و در بدو ورود به شیراز در فرودگاه بین‌المللی شهید دستغیب، از سوی آیت‌الله لطف‌الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شیراز، محمدهادی ایمانیه استاندار و جمعی از مسئولین استانی مورد استقبال قرار گرفت. رئیس دفتر رئیس جمهور، معاون اجرایی و وزرای کشور، نیرو، نفت، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی و جهادکشاورزی رئیس جمهور را در سفر به استان فارس همراهی می‌کنند. دیدار با نخبگان و فرهیختگان استان و شرکت در جلسه شورای اداری استان از جمله برنامه‌های هفتمین سفر استانی رئیس جمهور عنوان شده است.

گشایش هایی در راه است

روزنامه جوان در گزارشی می آورد: آینده کشور را بسیار روشن می‌بینم و گشایش‌هایی برای کشور در حال اتفاق افتادن است. این خبر را رئیس‌جمهور روز پنج شنبه و در جلسه شورای اداری استان فارس عنوان کرد، اما به جزئیات آن اشاره‌ای نکرد. آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی در هفتمین سفر استانی، روز پنج شنبه وارد شیراز مرکز استان فارس شد و با بیان اینکه سفرهای استانی حتماً باید همراه با برنامه‌ریزی برای رفع مشکلات استان‌ها و باز کردن گره‌هایی باشد که مردم را آزار می‌دهد، گفت: پیش از انجام سفر، هیئتی برای بررسی مشکلات استان اعزام می‌شود و در تهران نیز جلساتی برای بررسی راهکارهای پیشنهادی برای حل مشکلات استان تشکیل می‌شود.

رئیس‌جمهور در آغاز این سفر استانی در بازدیدهای سرزده‌ای به شهرستان مرودشت در ۴۵ کیلومتری شمال شیراز رفت و ضمن بازدید از کارخانه تعطیل شده آزمایش، در جمع مردم روستای کناره مرودشت و دامداران و کشاورزان منطقه حضور یافت و با آن‌ها رو در رو گفتگو کرد. بازدید از کارخانه در حال احداث کاغذسازی فارس، مجموعه میراث جهانی تخت جمشید و زیارت حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) و آرامگاه حافظ شاعر بلندآوازه ایران، برنامه دیگر رئیس‌جمهوری بود.

فارس مقصد هفتمین سفر استانی رئیس‌جمهور بود

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: رئیس‌جمهور روز پنجشنبه در جریان هفتمین سفر استانی دولت سیزدهم راهی استان فارس شد. حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در بدو ورود به شیراز با بیان اینکه سفرهای استانی حتما باید همراه با برنامه‌ریزی برای رفع مشکلات استان‌ها و باز کردن گره‌هایی باشد که مردم را آزار می‌دهد، گفت: پیش از انجام سفر، هیأتی برای بررسی مشکلات استان اعزام و در تهران نیز جلساتی برای بررسی راهکارهای پیشنهادی برای حل مشکلات استان تشکیل می‌شود. رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه حدود ۱۰۰ طرح برای حل مشکلات استان فارس مطرح و بررسی شده است، اظهار داشت: امیدوارم با تلاش استاندار و مدیران استان فارس و با راهنمایی‌های نماینده محترم ولی فقیه در استان، گام‌های خوبی برای پیشرفت استان برداشته شود و این سفر و مصوبات آن در مجموع بتواند به رفع مشکلات و افزایش اعتماد مردم کمک کند. رئیس‌جمهور در نخستین برنامه در روستای کناره، یکی از بزرگ‌ترین و پرجمعیت‌ترین روستاهای کشور حضور یافت و از نزدیک با شماری از دامداران و کشاورزان روستا گفت‌وگو کرد. رئیسی در ادامه در دیدار صمیمی با جمعی از قهرمانان ورزشی، با تبریک افتخارآفرینی این ورزشکاران به آنان و نیز ملت ایران بابت داشتن چنین ورزشکارانی گفت: قهرمانی و افتخارآفرینی شما، باعث شادی دل بسیاری از جوانان و مردم در ایران، منطقه و جهان شد که لازم است از شما ورزشکاران، مربیان و دست‌اندرکاران تیم‌های ورزشی قدردانی ‌کنم.

وظیفه ماست که در عمل به مردم امید دهیم

روزنامه خراسان در گزارشی می آورد: رئیس جمهور در هفتمین سفر استانی خود به استان فارس رفت و در حاشیه بازدید های خود با انتقاد صریح از عملکرد دولت گذشته، از سفر های استانی خود دفاع قاطعانه ای کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری در اجتماع نخبگان، علما، خانواده‌های شهدا و قشرهای مختلف مردم گفت: «برخی‌ها به سفرهای استانی خرده می‌گیرند و می‌گویند که این سفرها پرهزینه است، اما بنده می‌گویم اگر رئیس جمهور به استان‌ها سفر نکند، چگونه مشکل کارخانه‌ای که ۸۷ درصد عملیات احداث آن انجام شده و برای ۱۳ درصد باقی مانده، هشت سال معطل مانده، حل خواهد شد!» وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد که مصمم است این سفر ها را ادامه دهد: «اگر رئیس جمهور و مدیران برای حل مشکلات در میانه میدان حضور نداشته باشند، بسیاری از مشکلات حل نخواهد شد. پروژه‌های بسیاری هستند که با تزریق اعتبارات اندک و رفع مشکلات کوچک تکمیل می شوند و به بهره‌برداری می‌رسند و بنده به عنوان رئیس جمهور مصمم هستم به حضور در میان مردم و مدیریت میدانی مسائل ادامه دهم.» رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص کم و کیف این سفرهای استانی این گونه توضیح داد: «قبل از هر سفر استانی هیئتی به استان مقصد اعزام می‌شود و جلساتی نیز در تهران با نمایندگان و مسئولان استان برگزار می‌شود و مسائل و مشکلات احصا و جمع‌بندی می‌شود و طرح‌ها و اعتبارات لازم برای استان به تصویب می‌رسد.»

سفرهای رئیسی یک تیغ دو دَم است

خبرگزاری تسنیم به نقل از ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا نوشت: اصل و اساس سفرهای استانی دولت و رئیس‌جمهور در هر دولتی بدون تشریفات و در اعماق مناطق دورافتاده‌ کشور و رویارویی با مردم در شناخت مسئولان دولتی نسبت به مسائل واقعی کشور بسیار موثر است و شنیدن حرف‌ها و دردل‌های اقشار بسیار ضعیف مردم در مناطق دورافتاده می‌تواند بر تصمیم‌گیری‌های دولتی بسیار موثر باشد. از طرف دیگر نیز برای مردم بالأخص مردم مناطق محروم نقش تعیین‌کننده‌ای دارد؛ چون این عزیزان احساس می‌کنند که دولت در کنار آن‌هاست و میان آنان حضور دارد، درد و حرف آن‌ها را می‌شنود و با مردم بیگانه نیست. این وجه مثبت است اما باید موضوع را از ابعاد مختلف دید و تأثیراتی که ذکر شد، در کوتاه‌مدت است و اگر مسئولان به مناطق مختلف می‌روند و به وعده‌هایی که می‌دهند در درازمدت عمل نشود، درست در نقطه عکس آن خواهد بود و نه‌تنها باعث بازسازی اعتماد عمومی نمی‌شود بلکه به میزان بیشتر از قبل در تخریب اعتماد عمومی تأثیرگذاری دارد. مردم با خود می‌گویند که مسئولان آمدند و وضعیت ما را دیدند و بازهم شرایط ما همان‌طور است. این موضوع اصطلاحا یک تیغ دو دَم است و هم می‌تواند آثار مثبت داشته باشد به شرط اینکه به وعده‌ها عمل بشود و هم می‌تواند آثار منفی داشته باشد، در صورتی که به وعده‌ها عمل نشود.

رسانه‌های اعتدالگرا

در میانه میدان برای حل مشکلات مردم

روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: تصویب ۱۰۰ طرح که ۶ هزار میلیارد تومان برای آنها تعیین شده است، مهم‌ترین دستاورد سفر رئیس جمهوری به استان فارس بوده است. هرچند رئیس جمهوری به این نکته هم اشاره کرد که این ۱۰۰ طرح همه مشکلات را برطرف نخواهد کرد، بلکه صرفاً به دنبال رفع مشکلاتی است که اهمیت بیشتری دارند و تأخیر در رفع آنها ممکن است باعث خسارت شود. آیت‌الله رئیسی صبح پنجشنبه در ابتدای ورود به شیراز، با بیان اینکه سفرهای استانی حتماً باید همراه با برنامه‌ریزی برای رفع مشکلات استان‌ها و باز کردن گره‌هایی باشد که مردم را آزار می‌دهد، گفت: پیش از انجام سفر، هیأتی برای بررسی مشکلات استان اعزام و در تهران نیز جلساتی برای بررسی راهکارهای پیشنهادی برای حل مشکلات استان تشکیل می‌شود. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه حدود ۱۰۰ طرح برای حل مشکلات استان فارس مطرح و بررسی شده است، ابراز امیدواری کرد که این سفر و مصوبات آن در مجموع بتواند به رفع مشکلات و افزایش اعتماد مردم کمک کند.

رئیسی، خشکسالی را از جمله مشکلاتی دانست که هم مردم فارس و هم دولت را رنج می‌دهد و تأکید کرد که دولت همه تلاش خود را برای کاهش مشکلات ناشی از خشکسالی انجام خواهد داد. پس از ورود به استان فارس، رئیس جمهوری وارد شهرستان مرودشت در این استان شد و به عنوان نخستین برنامه، از کارخانه تولید لوازم خانگی آزمایش بازدید کرد. این کارخانه در گذشته یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان لوازم خانگی کشور بود که در جریان خصوصی‌سازی‌ها، در اوایل دهه ۸۰ به بخش خصوصی واگذار شد که در نهایت و سوء مدیریت کارخانه و فقدان نظارت‌های کافی دولتی، منجر به تعطیلی این کارخانه شد. امروز احیای کارخانه صنعتی آزمایش مرودشت، از مطالبات مردم منطقه است. مرودشت در ۴۵ کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.

دولت مردمی در میان مردم

روزنامه ایران در یادداشتی به قلم غلامحسین اسلامی فرد روزنامه نگار نوشت: برخی سفرهای استانی را مفید نمی‌دانند و معتقدند این روش برای حل مشکلات مردم در سطح کلان مناسب نیست اما دولت سیزدهم با برنامه‌ریزی و هدفمند بر ادامه اینگونه دیدارهای مردمی و حضور در بین مردم در سراسر کشور تأکید دارد. دولت معتقد است باید در همه نقاط کشور حضور یابد، چرا که در بسیاری از موارد برخی طرح‌ها که دچار وقفه بی‌دلیل شده‌اند، با پیگیری‌های مدیران ارشد در جریان بازدید حضوری، فعال می‌شود. سفرهای استانی با مقدمات و اقداماتی هدفمند صورت می‌گیرد. بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در گام نخست، قبل از سفر استانی، جلسات خوب و قوی از نظر کارشناسی در تهران با حضور معاون اول رئیس‌جمهوری و استاندار و مسئولان استانی برگزار و مسائلی که از قبل شناسایی شده، بحث و بررسی می‌شود و راهکارهای رفع آنها در قالب مصوبات سفر استانی تدوین می‌شود. در زمان سفر استانی نیز تعدادی از وزیران و معاونان رئیس‌جمهوری به نمایندگی از رئیس‌جمهوری در مناطق مختلف استان‌ها حضور می‌یابند و در صورت نیاز این مناطق به تدوین مصوبات گره‌گشا از مشکلات، موارد را برای بررسی در هیأت دولت مطرح می‌کنند.

در سفرهای استانی بایستی تصمیماتی اخذ شود که دارای ضمانت اجرایی باشد، کارگروه‌های مختلف در دولت بایستی قبل از سفر مشکلات موجود در استان همچون پروژه‌های زیربنایی و زیرساختی را بررسی کنند و در عین حال از میزان بهره‌مندی و برخورداری استان از شاخص‌ها در حوزه‌هایی همچون بهداشت، درمان، تحصیل، گاز، آب، کشاورزی، صنعت، رشد سرمایه‌گذاری و غیره آشنا شوند. با توجه به تدابیر اتخاذ شده در قبل، حین و بعد از سفرهای استانی می‌توان خدمت‌رسانی بهتر و جلب رضایت مردم، ایجاد انگیزه در جامعه، از بین رفتن فاصله بین دولتمردان و آحاد مختلف جامعه و بالاخره تزریق روحیه امیدواری به آینده را از کارکردهای مهم سفرهای استانی هیأت دولت دانست.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

طرح‌های نیمه تمام، تمام می‌شود

روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: رئیس جمهور در راستای سفرهای استانی اخیر خود به استان فارس سفر کرد و در ادامه برنامه بازدیدهای سرزده خود در سفر به فارس در جمع مردم روستای کناره شهرستان مرودشت حضور یافت و در پاسخ به طرح مشکلات دامداران این منطقه، از آنها خواست با قوت در عرصه تولید فعالیت کنند، چراکه دولت در حال رفع مشکلات است. رئیس جمهور همچنین در تخت جمشید، شورای اداری استان و در نهایت کنفرانس خبری حضور یافت و به صحبت پرداخت. وی تاکید کرد: بنای ما در دولت بر این است که به جای توضیح وضع کشور، در عمل برای حل مشکلات تلاش کنیم و به مردم امید ببخشیم. اهم اظهارات سید ابراهیم رئیسی از این قرار است: تبیین طرح‌ها و اقدامات برای آن است که یک حس مشترک بین مسئولان استانی و مسئولان کشوری برای اجرای این طرح‌ها و حل مشکلات استان فارس ایجاد شود. دولت سیزدهم در اجرای برنامه‌های خود برای پیشرفت و آبادانی کشور ظرفیت کامل دولت و حتی نهادهای حاکمیتی را در نظر گرفته و اگر بخواهیم جامع‌تر بگوییم، ارائه گزارش مصوبات سفر استانی در جلسه شورای اداری برای ایجاد یک حس مشترک در همه مجموعه نظام است. دولت سیـــزدهم روی مشارکت مردم در اجرای برنامه‌های خود حساب ویژه‌ای باز کرده است. از همه مسئولان دستگاه‌های اجرایی می‌خواهم درباره برنامه‌ها و اقدامات خود با مردم صحبت و آنــان را با برنــامه‌ها و اهداف دولت همراه کنـــند. اولویت دولت در اجرای طرح‌های عمرانی در استان‌ها تکمیل طرح‌های نیمه تمام است، نجات اقتصاد کشور در گرو رونق تولید است و اگر می‌خواهیم اقتصاد مقاومتی در همه ابعاد آن اجرا شود، باید تولید رونق بگیرد و ظرفیت‌های معطل مانده، فعال شود.

سفر به قلب تاریخ ‌

روزنامه شرق در گزارشی نوشت: سفر به شیراز و بازدید از مجموعه تاریخی تخت جمشید چنان جذاب و دیدنی است که حتی رؤسای دولت‌ها نیز دیدار از آن را در برنامه سفر خود می‌گنجانند. کاخ تخت جمشید، ۵۰۰ سال پیش از میلاد حضرت مسیح در زمان امپراتوری هخامنشیان بنا گذاشته شده و ۲۰۰ سال پابرجا بوده است و در نهایت به آتش کشیده می‌شود. این بنای تاریخی هم‌اکنون یکی از بزرگ‌ترین مراکز گردشگری استان فارس و ایران محسوب می‌شود. رئیس‌جمهور در سفر استانی هفته پیش خود به استان فارس، روز پنجشنبه از مجموعه تاریخی و بناهای تخت جمشید نیز بازدید کرد. ابراهیم رئیسی در حاشیه این بازدید گفت: «یک پیام بنای تخت جمشید خطاب به ستمگران این است که ببینند سرنوشت کسانی که به مردم ظلم می‌کنند، چیست». اما به‌جز او دیگر رؤسای دولت نیز یک بار به این مجموعه تاریخی سر زده‌اند.

تعدیل سفرهای استانی رئیس جمهور، آری یا نه!؟

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم مراد راهداری مدرس دانشگاه می آورد: بعضی نسبت به حجم سفرهای استانی رئیس جمهور محترم، با ادله‌ای سازنده انتقاد داشتند و ایشان نیز ضمن عدم پذیرش آن، متقابلاً بر این سفرها بیشتر از قبل تأکید کردند و آن را برای رسیدگی به امور مردم الزامی دانستند. با توجه به این تعارض، به نظر می‌رسد این موضوع نیاز به رفع ابهام دارد. در علم اقتصاد مفهومی به‌نام «هزینه فرصت» مطرح است که به اهمیت زمان و به‌کارگیری آن به اهم موضوعات می‌پردازد؛ بخصوص این‌که در شرایط تزاحم امور مهم و پر ارزش افزوده، اهمیت بیشتری می‌یابد و انتخاب برتر، بار علمی، تجربی و حتی هنری لازم دارد. از آنجا که به‌قول فلاسفه: «ترجیح بلا مرجح محال است» و موضوع نیز به فرد تعلق ندارد و آثار جانبی اجتماعی دارد، ضروری است که به‌طور شفاف و در اینجا به ایجاز بررسی شود. هر گاه گفته می‌شود که رئیس جمهور سفرها را کمتر کند، به این مفهوم نیست که دولت نسبت به مسائل، معضلات و نیازهای ضروری مناطق مختلف کشور بی‌تفاوت باشد! صرف نظر از این‌که دولت در اقصی نقاط کشور کارگزار متکثر دارد، از استانداری‌ها، فرمانداری‌ها تا ادارات کل و جزء در زمینه‌های مختلف فعال هستند که نه تنها می‌توانند مانند آینه اوضاع را منعکس کنند و برای رفع مسائل راه حل ارائه کنند و این بخشی از فلسفه وجودی آنهاست؛ بلکه، با همان نگاه دلسوزانه حاکمیت، اعضای محترم هیأت دولت اعم از وزراء و معاونین، نیز به اقتضای ضرورت می‌توانند چرخشی در طول زمان به مناطق مختلف سفر کنند و به معضلات احتمالی از نزدیک رسیدگی کنند و در هیأت دولت طرح موضوع کنند.