به گزارش خبرنگار ایرنا، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز ۲۴ مهر به عنوان روز ملی پارالمپیک در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید و مقرر شد از این پس مراسم روز ملی پارالمپیک در این تاریخ برگزار شود. این روز با برگزاری مراسم های مختلف و تجلیل از ورزشکاران پارالمپیکی گرامی داشته می شود اما طی ۲ سال اخیر به دلیل شیوع بیماری کرونا، این مراسم ها انجام نشده اما هیچگاه توانمندی ورزشکاران پارالمپیکی فراموش نخواهد شد.
با وجود اینکه ورزشکاران نقص عضو نمی توانستند با ورزشکاران دیگر به رقابت بپردازند، مسئولان رقابت های المپیک تصمیم گرفتند که مسابقاتی بین این قشر از ورزشکاران برگزار کنند که در این راستا، رقابت های پارالمپیک برای افراد معلول و نقص عضو درنظر گرفته و اولین دوره آن نیز از سال ۱۹۶۰ آغاز شد.
رقابت های پارالمپیک به طور معمول پس از گذشت حدود یک ماه بعد از پایان هر دوره از رقابت های المپیک، بین ورزشکاران دارای نقص عضو و یا معلولیت برگزار می شود. ورزشکاران ایرانی نیز پس از هفت دوره غیبت ، برای اولین بار در مسابقات ۱۹۸۸ سئول کره جنوبی حضور یافتند.
حضور ورزشکاران ایرانی در رقابت های پارالمپیک، ارزش این مسابقات را افزایش داد زیرا در هر دوره ، این ورزشکاران مدال های رنگارنگی را کسب کرده و جایگاه ویژه ای را در مسابقات پارالمپیک به خود اختصاص دادند به خصوص در رشته های والیبال نشسته ، دو و میدانی و تیراندازی که ورزشکاران ایرانی از قدرت بالایی برخوردار هستند.
کاروان ورزشی ایران تاکنون در رقابت های پارالمپیک موفق به کسب ۶۷ مدال طلا، ۴۸ مدال نقره و ۴۵ مدال برنز شده است تا ورزش جهان حساب ویژه ای را برای آنان در این رقابت ها باز کند.
موفقیت ورزشکاران پارالمپیکی گیلان در ادوار مختلف
اما ورزشکاران گیلانی نیز همانند سایر ورزشکاران دیگر استانهای کشور، به همراه کاروان ورزشی ایران موفقیت های ارزشمندی درطول ادوار پاراالمپیک داشته اند و تاکنون نیز مدال های رنگارنگی را در رشته های مختلف کسب کردند که رقابت های پارالمپیک توکیو ، نمونه بارز آن است.
رسول آتش افروز ، صادق حسنی ، سامان رضی ، میثم علیپور ، مهری فلاحی و مهدی پوررهنما ورزشکاران گیلانی هستند که در ادوار مختلف مسابقات پارالمپیک حضور یافتند که این ورزشکاران موفق به کسب ۲ مدال انفرادی در رشته های وزنه برداری قدرتی و پارتکواندو شدند. این ورزشکاران شایسته به همراه تیم های ملی والیبال نشسته و فوتبال هفت نفره، در دوره های مختلف رقابت های پارالمپیک، ۲ مدال طلا، ۲ مدال نقره و ۲ مدال برنز کسب کردند تا حضور ورزشکاران گیلانی در رقابت های پارالمپیک همچنان موفقیت آمیز باشد.
ورزش گیلان برای نخستین بار در رقابت های پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن با یک نماینده پا به عرصه پارالمپیک گذاشت و توانست به عنوان تنها نماینده این استان با مدال به گیلان بازگردد.
رسول آتش افروز ورزشکار شایسته گیلانی که تجربه حضور در سه دوره متوالی رقابت های پارالمپیک را دارد، به عنوان اولین ورزشکار گیلانی در این مسابقات حضور یافت و به همراه تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران ، در رقابت های پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن موفق به کسب مقام سوم شد.
این ورزشکار گیلانی که از بازیکنان تاثیرگذار و ارزشمند فوتبال هفت نفره تیم ملی بود، به همراه این تیم در مسابقات پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن تا مرحله نیمه نهایی صعود کردند و در دیدار رده بندی نیز، برابر حریف خود به برتری رسیدند تا مدال ارزشمند برنز را کسب کنند.
در رقابت های پارالمپیک ۲۰۱۲ لندن، رسول آتش افروز به همراه صادق حسنی دیگر ورزشکار شایسته گیلانی در تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران حضور داشتند که به همراه این تیم توانستند مقام سوم را تصاحب و مدل برنز این رقابت ها را بر گردن بیاویزند.
تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران که ۲ بازیکن گیلانی را در ترکیب خود داشت، با بازی های قدرتمندش توانست مقام سوم رقابت های پارالمپیک ۲۰۱۲ لندن را کسب کند تا مدال برنز این رقابت ها را همانند مسابقات پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن کسب کند تا ورزشکاران گیلانی نیز با مدال به استان خود بازگردند.
بیشترین حضور ورزشکاران گیلانی در مسابقات پارالمپیک ۲۰۱۶ برزیل
در رقابت های پارالمپیک ۲۰۱۶ ریو برزیل ، پنج ورزشکار از استان گیلان توانستند در این مسابقات مهم حضور یابند تا این استان بیشترین حضور ورزشکارانش را در رقابت های پارالمپیک تجربه کند که از این تعداد نیز، سه ورزشکار گیلانی موفق به کسب مدال شدند.
رسول آتش افروز به همراه صادق حسنی در رشته فوتبال هفت نفره ، میثم علیپور در رشته والیبال نشسته مردان، مهری فلاحی در والیبال نشسته بانوان و سامان رضی در رشته وزنه برداری قدرتی، ورزشکاران گیلانی حاضر در رقابت های پارالمپیک ۲۰۱۶ برزیل بودند که تلاش این ورزشکاران در این دوره نیز، بسیار ستودنی بود.
میثم علیپور ورزشکار شایسته گیلانی به همراه تیم ملی والیبال نشسته ایران موفق به کسب عنوان قهرمانی و مدال طلای رقابت های پارالمپیک ۲۰۱۶ برزیل شد تا ورزش گیلان اولین مدال طلای مسابقات پارالمپیک را تجربه کند و علیپور اولین ورزشکاری از این استان باشد که صاحب گردن آویز طلای رقابت های پارالمپیک شود.
همچنین رسول آتش افروز و صادق حسنی که به همراه تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران در دوره قبلی مسابقات پارالمپیک مدال برنز کسب کرده بودند، در این دوره از رقابت ها، یک پله صعود کرده و صاحب مدال ارزشمند نقره شدند تا این ۲ ورزشکار گیلانی نیز با مدالی ارزشمند به استان خود بازگردند.
سامان رضی دیگر ورزشکار گیلانی حاضر در رقابت های پارالمپیک ۲۰۱۶ ریو برزیل نیز در رشته وزنه برداری قدرتی درخشید و در نهایت مقام چهارم را کسب کرد و گرچه دست این ورزشکار از کسب مدال کوتاه ماند، اما وی نشان داد که می تواند در دوره بعدی رقابت های پارالمپیک مدال کسب کند.
مهری فلاحی تنها بانوی گیلانی حاضر در رقابت های پارالمپیک نیز در رشته والیبال نشسته به همراه تیم ملی نتایج قابل قبولی را کسب کردند و گرچه دست این تیم از کسب مدال بازماند اما در نهابت در رتبه پنجم این رقابت ها قرار گرفتند.
این در حالی است که در مسابقات المپیک ۲۰۱۶ ریو، استان گیلان هیچ سهمیه ای در کاروان ورزشی ایران نداشت اما ورزشکاران پارالمپیکی این استان در این دوره از رقابت ها درخشیدند و در نهایت مدال های طلا و نقره را کسب کردند.
درخشش تمامی ورزشکاران گیلانی در مسابقات پارالمپیک توکیو
اما مسابقات پارالمپیک توکیو که به دلیل شیوع کرونا در جهان با یک سال تاخیر انجام شد، برای ورزشکاران گیلانی حاضر در این مسابقات خوش یمن بود چون هر سه ورزشکار گیلانی حاضر در این رقابت ها موفق به کسب مقام و مدال شدند.
میثم علیپور در رشته والیبال نشسته ، مهدی پوررهنما در رشته پاراتکواندو و سامان رضی در رشته وزنه برداری قدرتی از استان گیلان به همراه کاروان ورزشی ایران در رقابت های پارالمپیک توکیو حضور یافتند که هر سه ورزشکار با مدال به گیلان بازگشتند.
میثم علیپور به همراه تیم ملی والیبال نشسته ایران در رقابت های پارالمپیک توکیو خوش درخشید و با برتری برابر تمام رقبای خود، عنوان قهرمانی و مدال طلا را کسب کردند تا علیپور به دومین مدال طلای رقابت های پارالمپیک دست یابد.
مهدی پوررهنما دیگر ورزشکار گیلانی حاضر در رقابت های پارالمپیک توکیو بود که برای اولین بار این مسابقات را تجربه می کرد که در نهایت با درخشش در رقابت های پارالمپیک، موفق به کسب مدال نقره و مقام نایب قهرمانی وزن خود شد.
سامان رضی نیز در رشته وزنه برداری قدرتی در رقابت های پارالمپیگ توکیو حضور یافت، برای دومین بار این مسابقات را تجربه کرد و در پایان نیز با یک پله صعود نسبت به پارالمپیک گذشته، در رتبه سوم قرار گرفت تا این ورزشکار نیز با گردن آویز برنز به گیلان بازگردد.
علیپور پرافتخارترین، آتش افروز بیشترین حضور ورزشکار استان گیلان در رقابت های پارالمپیک
با توجه به عملکرد ورزشکاران گیلانی در ادوار مختلف پارالمپیک، میثم علیپور که یکی از بازیکنان ارزنده و تاثیرگذار تیم ملی والیبال نشسته ایران است در ۲ دوره این مسابقات حضور یافت که در هر ۲ دوره به همراه تیم ملی موفق به کسب مقام قهرمانی و مدال طلا شد تا با کسب ۲ مدال طلا، موفق ترین ورزشکار استان گیلان در رقابت های پارالمپیک باشد.
رسول آتش افروز دیگر ورزشکار پارالمپیکی گیلان که عضو تیم ملی فوتبال هفت نفره بود، با حضور در سه دوره متوالی در رقابتهای پارالمپیک، با کسب یک مدال نقره و ۲ مدال برنز یکی از موفق ترین ورزشکاران این استان در ادوار مختلف رقابتهای پارالمپیک است.
البته این ورزشکار با حضور در سه دوره متوالی رقابت های پارالمپیک به همراه تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران، تنها ورزشکار گیلانی است که در سه دوره این مسابقات حضور یافته و هم اینک رکوردار بیشترین تعداد حضور بین ورزشکاران گیلانی در ادوار مختلف مسابقات پارالمپیک است.
با توجه به حضور و نتایج کسب شده توسط ورزشکاران گیلانی در رقابت های المپیک و پارالمپیک، وضعیت ورزشکاران پارالمپیکی گیلان بسیار بهتر از ورزشکاران المپیکی است چون تاکنون ۶ ورزشکار این استان موفق به کسب ۱۱ سهمیه در رقابت های پارالمپیک شدند که حاصل تلاش این ورزشکاران ، کسب ۲ مدال طلا، ۲ مدال نقره و ۲ مدال برنز در رشته تیمی و همچنین یک مدال نقره و یک مدال برنز در رشته های انفرادی بود.
این در حالی است که تاکنون ۲۴ ورزشکار گیلانی ۲۹ سهمیه در رقابت های المپیک کسب کردند که به جز ۲ مدال نقره و برنز محمود نامجو، اسطوره وزنه برداری ایران و جهان که در مسابقات المپیک ۱۹۵۲ هلسینکی و ۱۹۵۶ ملبورن بدست آمده، تاکنون هیچ ورزشکار دیگر این استان، موفق به کسب مدال در رقابت های المپیک نشدند.
پشت سر گذاشتن تمامی موانع با امیدواری و عزم و اراده فوق العاده
مدیرکل اداره ورزش و جوانان گیلان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استان گیلان به ورزشکاران جانباز و معلول خود افتخار میکند، افرادی که با وجود مشکلات و سختیهایی که بر سر راهشان قرار دارد، با تکیه بر عزم، اراده و امیدواری، موانع را پشت سر نهاده و برای کشورشان افتخار میآفرینند.
مریم بخشی افزود: خوشبختانه استان گیلان در سال های اخیر دستاوردها و موفقیتهای بینظیری در سطوح ملی و بینالمللی ورزشهای جانبازان و معلولین بدست آورده و نقطه تعالی آن کسب سه سهمیه حضور و سه مدال توسط قهرمانان شایسته استان گیلان در مسابقات پارالمپیک توکیو بود.
وی ادامه داد: میثم علیپور در رشته والیبال نشسته ، مهدی پوررهنما در رشته پاراتکواندو و سامان رضی در رشته وزنه برداری قدرتی سه ورزشکار گیلانی حاضر در مسابقات پارالمپیک امسال بودند که درخشش این ورزشکاران باعث عزت و افتخار گیلانیان شد و این امر نشان از بالندگی و موفقیت ورزشهای جانبازان و معلولین استان گیلان دارد.
مدیرکل اداره ورزش و جوانان گیلان خاطرنشان کرد: تلاشهای ارزشمند ورزشکاران جانباز و معلول گرانقدر و همچنین ورزشکاران پرافتخار کم بینا و نابینا در آوردگاه های مهم ورزشی برای ایران اسلامی، باعث افتخار آفرینی بوده و عزت و غرور ملی را به مردم کشورمان هدیه کردند و امید است که این روند موفقیت با بها دادن بیشتر به این قشر ورزشکار، همچنان ادامه یابد.