به گزارش ایرنا، قزوین به مانند دیگر نقاط کشور به تازگی از پیک پنجم کرونا رهایی یافته است، با این وجود به دلیل عادی انگاری های شهروندان و رفتارهای مخاطره برانگیز برخی افراد بیم آن می رود که یکبار دیگر با اوج گیری کرونا روبرو شود.
بی اعتنایی به فاصله گذاری اجتماعی، ازدحام در مرکز شهر، رفتن به میهمانی و دورهمیها و خلاصه ماسک نزدن که این روزها بیش از پیش مشاهده میشود، باعث شده تا به عقیده برخی کارشناسان حوزه سلامت جامعه با تهدید پیک بعدی کرونا روبرو باشد.
آنچه این روزها در نقاط مختلف شهر قزوین به چشم میخورد، عبور و مرور بسیاری از شهروندانی است که ماسک به همراه ندارند، به راحتی در کنار یکدیگر می ایستند و حتی در مکانهای مسقف، رستوران ها و مغازه ها و تاکسی نیز به رعایت شیوه نامه های بهداشتی توجهی نمیکنند.
یکی از علل ماسک نزدن شهروندان قزوین در این روزها، واکسیناسیون است که باعث شده سوالات و ابهامات فراوانی در خصوص ادامه رعایت پروتکلهای بهداشتی در ذهن مردم ایجاد شود.
برخی معتقدند واکسیناسیون را باید آغازی برای پایان رعایتهای سفت و سخت کرونایی قلمداد کرد، اما نظر کارشناسان بهداشت و درمان این است که تا پایان همه گیری کووید ۱۹ هیچ شهروندی نباید نسبت به شیوه نامههای بهداشتی بی اعتنا باشد و همه باید ماسک زدن را همچنان ادامه دهند.
برای اطلاع از وضعیت موجود خبرنگار ایرنا به سراغ مردم رفت و با تعدادی از شهروندان قزوینی به گفت و گو پرداخت.
شهروندان:فرق قبل و بعد از واکسیناسیون چیست؟ بالاخره تا کی باید ماسک بزنیم؟
مرضیه ۳۶ ساله خانه دار و ساکن قزوین که بدون ماسک در بازارچه سپه در حال خرید بود، در پاسخ به اینکه چرا ماسک نزده است؟به خبرنگار ایرنا گفت: از نظر من با زدن واکسن دیگر نیازی به استفاده از ماسک نیست و حتی در فضای مجازی نیز مطالعه کردم که ماسک زدن زیاد به ریهها آسیب میزند.
این شهروند قزوینی اضافه کرد: من به تازگی واکسن آسترازنکا زدهام و به نظرم نیازی به زدن ماسک وجود ندارد؛ از طرفی مراقب هستم که در میان جمعیت حضور نداشته باشم و در صورت رفتن به مکان های شلوغ سریعا از ماسک استفاده میکنم.
رحیم ۴۴ ساله ساکن قزوین که بدون ماسک سوار بر تاکسی شده بود نیز در رابطه با علت ماسک نزدن خود به خبرنگار ایرنا گفت: اگر قرار باشد بدون واکسن ماسک بزنیم و پس از واکسن هم ماسک بر صورتمان باشد، پس هدف اصلی واکسیناسیون چیست؟ به هرحال باید بین قبل و بعد از واکسیناسیون تفاوتی وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: مردم بیشتر کشورها مثل چین و انگلیس پس از واکسیناسیون ماسک نمیزنند و به راحتی در سطح شهرها و خیابان ها و ورزشگاه ها تردد میکنند، پس چرا مردم ایران باید پس از واکسیناسیون همچنان از ماسک استفاده کنند؟
پس از تزریق دز دوم واکسن چند هفته طول میکشد تا بدن ایمن شود
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین در خصوص رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی برخی از شهروندان در اوج شیوع ویروس کرونا به خبرنگار ایرنا گفت: واکسن زدن هیچ گاه نمیتواند به شکل ۱۰۰ درصد در برابر کرونا ایمنی ایجاد کند و همه شهروندان باید تا پایان واکسیناسیون و اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا از ماسک استفاده کنند.
دکتر جلال رحمانی افزود: متاسفانه دیده میشود که برخی از شهروندان ماسک خودشان را داخل جیب پیراهن یا شلوار گذاشته و یا برخی آن را روی آرنج دست قرار میدهند تا زمانی که نیاز شد، از آن استفاده کنند، درحالی که چنین رفتاری میزان انتشار و شیوع ویروس کرونا را افزایش داده و روند همه گیری را سرعت میبخشد.
وی با بیان اینکه ایمنی افراد واکسینه شده ۲۵ روز پس از تزریق دز دوم ایجاد می شود، گفت:حتی با گذشت همین مدت نیز شهروندان باید فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند تا جامعه در برابر ویروس کرونا به یک ایمنی نسبی دست یابد.
این مسؤول بخش بهداشت و درمان تاکید کرد: از نظر علمی پس از واکسیناسیون ممکن است چند هفته طول بکشد تا بدن فرد ایمنی لازم را به دست بیاورد، بنابراین احتمال دارد افراد قبل یا بعد از تزریق واکسن به ویروس کرونا آلوده شوند و این جاست که ضرورت استفاده از ماسک افزایش مییابد.
رحمانی خاطرنشان کرد: برابر اعلام سازمان جهانی بهداشت هیچ واکسنی اثر محافظتی ۱۰۰ درصدی ندارد و این موضوع به ما هشدار میدهد که همچنان باید در خصوص رعایت شیوه نامههای بهداشتی اهتمام لازم داشته باشیم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین یادآور شد: از آنجایی که محدودیت سنی برای واکسیناسیون برداشته شده و تمامی افراد بالای ۱۸ سال مشمول واکسیناسیون هستند، از شهروندان تقاضا داریم که به این مهم اهتمام ورزند و از عادی انگاری بپرهیزند.
رعایت دستورالعمل های بهداشتی در قزوین کمتر از ۵۰ درصد
عضو ستاد مقابله و پیشگیری با کرونا و مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین در خصوص کاهش رعایت دستورالعمل های بهداشتی در بین شهروندان به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه این موضوع از چندماه اخیر در قزوین افزایش یافته و باعث شده تا رعایت پروتکل های بهداشتی در این استان به کمتر از ۵۰ درصد کاهش یابد.
قدرت الله مهدیخانی افزود: علم پزشکی تاکید دارد که حتی تزریق دز دوم واکسن هم ایمنی کامل ایجاد نمی کند و اینطور نیست که فرد با زدن واکسن احساس کند که امنیت دارد و هیچ گاه به کرونا مبتلا نمی شود.
وی گفت: به هرحال مردم باید همچنان سعه صدر داشته باشند و با این وضعیت کنار بیایند، چون هنوز بخش زیادی از جامعه واکسینه نشدهاند و به ایمنی نسبی دست نیافته ایم و رعایت پروتکلها همچنان الزامی و ضروری است.
مهدیخانی در پاسخ به این سوال که آیا در خصوص لاک داون (قرنطینه) هوشمند مورد تاکید وزیر بهداشت دستورالعملی به استان قزوین ابلاغ شده یا نه، بیان داشت: در این رابطه هنوز موردی به استانها ابلاغ نشده و باید دید که ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا چه تصمیماتی در این خصوص اتخاذ میکند البته طرح هوشمند مدیریت کرونا به شکل آزمایشی در استان شروع شده و در آینده نزدیک به شکل سراسری اجرایی خواهد شد.
این مسؤول سپس در ادامه به رفع برخی از محدودیتها برای فعالیت سالنهای ورزشی، استخرها و رستورانها اشاره کرد و گفت: اگرچه در نشست ستاد استانی مقابله با بیماری کرونا برخی از مشاغل بحث برانگیز مثل استخرها بارفع محدودیتها همراه شد، اما برای انجام فعالیت ها شرط و شروطهای متعددی قرار دادیم و مقرر شده ارایه خدمات تنها با ارایه کارت واکسیناسیون صورت پذیرد.
مهدیخانی تصریح کرد: برای از سرگیری فعالیت استخرها ضوابط بسیاری تعیین کردیم که مهم ترین آن، قرار گرفتن فرد شناکننده دریک فضای با مساحت چهار مترمربع است؛ بنابراین پذیرش بیش از اندازه که این فضا را در هم بکشند با برخورد قانونی همراه خواهد بود.
مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین خاطرنشان کرد: خوشبختانه برخی از مشاغل مانند فروشگاههای زنجیره ای، اصناف بازار و پمپ بنزین ها که قبلا در خصوص رعایت پروتکلهای بهداشتی مدام تذکر میگرفتند، امروز اهتمام بسیار خوبی نسبت به شیوهنامه ها دارند و مشکلی در این خصوص نداریم.
رهاورد:
عادی انگاری کرونا و ماسک نزدن شهروندان موضوعی است که میتواند با هماهنگی ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا از سوی تاکسیرانان، اصناف، متصدیان مراکز خرید و فروش و خدمات کنترل شود، به طوری که متصدیان و خدمات دهندگان از دادن هرگونه خدمات به افرادی که ماسک ندارند خودداری کنند.
همچنین پیشنهاد میشود پلیس راهور نیروی انتظامی در خصوص عبور و مرور مسافران حمل و نقل عمومی و شخصی که ماسک نمیزنند، نظارتهای خود را افزایش دهد.