بیرجند - ایرنا - مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: به دنبال رخداد بزرگ اجرای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی که قرار است طی چهار سال آینده استمرار پیدا کند، خراسان جنوبی به عنوان اولین استان انتخاب شد.

ابراهیم علی مولابیگی روز یکشنبه در آیین آغاز عملیات اجرایی طرح تحول در بخش زمین‌شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی خراسان جنوبی که با ارتباط تصویری وزیر صنعت، معدن و تجارت در محل استانداری برگزار شد افزود: اجرای برنامه تحول زمین‌شناسی رخداد بسیار مبارکی برای استان خراسان جنوبی است و این اتفاق نمی‌افتاد مگر با پیگیری‌های بسیار جدی استاندار؛ چه بسا استان‌های دیگری نیز درصدد بودند این اعتبار را به سمت خود ببرند.

وی اظهار داشت: از طرفی مجموعه سازمان زمین‌شناسی و ایمیدرو نیز به مسوولان استان خراسان جنوبی در اولین تفاهم‌نامه سه‌جانبه بین ایمیدرو، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی و معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت لبیک گفتند که حاصل آن دسترسی به ذخایر معدنی، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در استان خواهد بود.

مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی به عنوان سازمان تخصصی، کار تهیه اطلاعات پایه زمین‌شناسی و ارائه آن به بخش خصوصی را برعهده دارد که در سال‌های اخیر شاهد پویایی و تحول در حوزه فعالیت‌های زمین‌شناسی هستیم.

وی عنوان کرد: بزرگان زمین‌شناسی یا مسوولان از ایران به عنوان بهشت زمین‌شناسی یاد می‌کنند که در این زمینه استان‌های کرمان و یزد بیشتر معرفی شده است اما استان خراسان جنوبی هم باید به عنوان بهشت زمین‌شناسی معرفی شود.

مولابیگی گفت: علت اینکه بهشت زمین‌شناسی به این استان اطلاق نشده به خاطر نبود پتانسیل نیست چراکه اگر اکتشافات و اطلاعات عمقی در خراسان جنوبی انجام شود می‌توان این ادعا را کرد.

وی افزود: در حال حاضر آذربایجان غربی سردمدار معادن طلا است اما خراسان جنوبی نیز در این مسیر قرار گرفته و اگر اطلاعات و اکتشافات تکمیل شود به معادن زیادی دست خواهیم یافت.

مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: یکی از دلایلی که استان‌های کشور از لحاظ دسترسی به منابع معدنی عقب مانده‌اند اینکه معادن دست یکسری افراد حبس شده است و مقام معظم رهبری و رییس جمهوری نیز به این قضیه اهتمام داشتند و فرمودند باید در این زمینه بیشتر کار شود.

وی بیان کرد: ذخایر معدنی کشف شده در کشور حکایت از این دارد که ایران جزو ۱۵ کشور برتر در این زمینه است چه بسا که بخش زیادی از ذخایر معدنی پنهان مانده است.

مولابیگی گفت: براساس سیاستی که از سال ۹۲ و ۹۳ در وزارت صمت اجرا می‌شود، ۲۸۵ پهنه معدنی به مساحت ۸۵۰ هزار کیلومتر مربع به شرکت‌های دولتی و خصوصی واگذار شده که ۲۵ فقره معادل ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع و ۱۲ درصد پهنه‌ها در این استان بوده است.

وی افزود: حاصل این پهنه‌ها دسترسی به ۸۰ منطقه امیدبخش بوده و ۱۲ پروانه اکتشافی تاکنون در استان صادر شده است.

وی تصریح کرد: یکی از عواملی که باعث شده بخش معدن مقداری عقب بماند بخشی‌نگری و صنفی‌نگری در جامعه مدیریتی ما است که این آفت در بخش کلان و ملی است.

مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: اکنون جزیره‌ای به مسایل اقتصادی نگاه می‌کنیم و اگر جایی قرار است معدن شود باید به صورت علمی و منطقی باشد و نباید احساسی برخورد کرد.

وی با بیان اینکه واقعیت جامعه باید در نظر گرفته شود افزود: یکی از دلایل فعال نشدن معادن همین است که امیدواریم این آفت از جامعه مدیریتی ما رخت بربندد.

مولابیگی گفت: حدود ۳۲۸ پروانه اکتشاف جاری در استان خراسان جنوبی وجود دارد و ۷۶ فقر گواهی کشف صادر شده اما این استان علیرغم همه کاستی‌ها پیشتاز در بخش معدن است و رتبه اول تا هفتم را در برخی زمینه‌ها دارد.

وی افزود: مجموع اشتغال معادن کشور ۱۷۰ هزار نفر است که رقم بسیار نازل و پایینی است در حالی که باید یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر حداقل اشتغال داشته باشیم.

مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: سهم خراسان جنوبی از این میزان حدود ۱۲ هزار نفر است که در حال حاضر ۵۰۰ معدن در این استان فعال و ۲۰۰ معدن غیرفعال است.

وی اظهار داشت: به لحاظ میزان استخراج در سال ۶۰۰ میلیون تن ذخایر معدنی داریم و سهم این استان ۲۲ میلیون تن است و از مجموع این میزان ۳۰۰ میلیون تن در سه نوع ماده معدنی سنگ آهن، سنگ آهک و مس است.

مولابیگی سهم استخراج اسمی معادن خراسان جنوبی را چهار درصد کشور اعلام کرد و گفت: سهم استان در ذخایر مواد معدنی ۲ میلیارد تن است که پنج درصد سهم کشور است.

وی با تاکید بر اینکه وزارتخانه به دنبال ثبت برخی مواد معدنی به عنوان برند ملی و بین‌المللی است افزود: در سطح کشور تاکنون حدود ۱۳ نوع ماده معدنی ثبت ملی شده است.

مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: از این تعداد هشت ماده از قبیل زغالسنگ طبس، بنتونیت، سنگ گرانیت سبز، سنگ مرمریت رنگی، سنگ گرانیت گل پنبه‌ای نهبندان، سنگ آندولزیت نهبندان، سنگ منیزیت و بازالت سربیشه مربوط به خراسان جنوبی است که  به زودی در سطح بین المللی هم ثبت خواهند شد.

وی با بیان اینکه تاکنون در کشور سه ماده معدنی در سطح بین‌المللی ثبت شده است اظهار داشت: برای امسال نیز در حال پیگیری برای ثبت هفت ماده معدنی در سطح ملی از جمله فلورید، سنگ گارنت، سنگ قیمتی فردوس، سنگ عقیق شجر زیرکوه، سنگ قیمتی سه قلعه، پتاس طبس و منیزیت مربوط به خراسان جنوبی است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم در این آیین گفت: تاکنون حدود ۵۰ درصد از مساحت استان از سوی ایمیدرو و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی تحت عملیات ژئوفیزیک هوایی قرار گرفته و آنومالی‌های خوبی نیز شناسایی شده است.

عباس جرجانی افزود: خراسان جنوبی سومین استان پهناور کشور است و امیدواریم با آغاز اجرای این پروژه برای اولین بار در کشور و از این استان؛ به ذخایر خوبی در حوزه معدن و مواد فلزی و غیرفلزی برسیم.

وی گفت: با توجه به ظرفیت‌های موجود در بخش معدن استان، اجرای پروژه تحول در زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی، نقطه عطفی برای گسترش فعالیت‌های معدنی در خراسان جنوبی خواهد بود.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به لزوم کاهش ریسک سرمایه‌گذاری و هزینه‌کرد در بخش معدن افزود: از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی تقاضا داریم نتایج این طرح و اکتشافات را در اختیار استان قرار داده تا سرمایه‌گذاران بومی از آن بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به معدنی بودن خراسان جنوبی اظهار داشت: شعار و تلاش ما این است که از طریق بخش معدن و به کمک آن به صنایع معدنی و فرآوری برسیم و در ادامه براساس فرآوری، فعالیت‌های حوزه تجارت را گسترش دهیم.

جرجانی ضمن قدردانی از تمامی مدیران و کارشناسان مجری طرح تحول در زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسان جنوبی گفت: سازمان صمت استان همه تلاش خود را برای پیگیری اجرای این طرح خواهد داشت.

فعال شدن اقتصاد معدن و اقتصاد گردشگری از تاکیدات رییس جمهوری در سفر ۱۹ شهریور ماه به خراسان جنوبی بود که در مصوبات سومین سفر استانی آیت الله رییسی نیز لحاظ شده است.