به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، سید جواد حسینی امروز در نشست خبری به مناسبت روز جهانی عصای سفید افزود: روز عصای سفید ابتدا برای آمد و شد نابینایان بکار گرفته شد تا درک بیشتری از همزیستی با افراد دارای آسیب بینایی بi دست آید.
وی با بیان اینکه هشت گروه دانش آموزان تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش استثنایی قرار دارند، افزود: یکی از این گروهها، دانش آموزان با آسیب بینایی هستند. همچنین دانش آموزان اوتیسم، دارای اختلال گفتار و زبان و کم توجه نیز تحت پوشش این سازمان قرار دارند.
رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی گفت: تلاش شده رشتههای فنی و حرفهای و کاردانش مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس رشتههای موسیقی و کامپیوتر برای دانش آموزان در هنرستانهای استثنایی در نظر گرفته شده است.
حسینی ادامه داد: همچنین برنامهای به نام نهضت مشارکت ملی توان افزایی ایجاد شد تا تجهیزات و وسایل آموزشی و کمک آموزشی دانش آموزان استثنایی تامین شود.
وی با بیان اینکه دانش آموزان ۱۰۵ قلم وسایل و تجهیزات در گروههای هفت گانه نیاز دارند، یادآور شد: از این ۱۰۵ قلم بیش از ۳۶ وسیله به گروه آسیب بینایی مربوط می شود. به طور مثال در گروه نابینایان نوت تیکر ۴۵ میلیون تومان است که مورد توجه قرار می گیرد.
حسینی خاطر نشان کرد: ۱۴۵ میلیارد تومان کمک مردمی در نهضت مشارکت ملی توانافزایی جمع آوری شد که به این واسطه ۱۲ هزار از اقلام در حوزه آسیب بینایی تهیه شد.
معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه ۷ هزار و ۸۹۹ دانشآموز با آسیب بینایی در مدارس خاص استثنایی و مدارس عادی تلفیقی فراگیر در حال تحصیل هستند، اظهار داشت: از این تعداد ۲ هزار و ۱۳۵ دانشآموز در ۲۵ مدرسه خاص نابینایان، ۹ مدرسه شبانهروزی، هشت هنرستان و ۹۴ کلاس ضمیمه و ۴ هزار و ۹۶۴ نفر نیز در ۲۰ هزار مدرسه تلفیقی فراگیر در حال تحصیل هستند.
وی تاکید کرد: از دانشآموزان با آسیب بینایی مشغول به تحصیل در مدارس خاص و کلاسهای ضمیمه ۲۶۸ نوآموز پیشدبستانی، ۱۲۹۱ دانشآموز ابتدایی، ۳۳۶ دانشآموز متوسطه اول، ۱۹۹ دانشآموز متوسطه نظری و ۴۰ نفر هنرجوی فنی و کاردانش هستند.
حسینی گفت: ۲۴۴ همکار نابینا نیز در آموزشوپرورش به امر تعلیموتربیت دانشآموزان مشغول هستند. ۴۳۵ معلم در مقطع ابتدایی، ۱۶۲ دبیر در مقطع متوسطه و ۱۱ هنرآموز وظیفه تعلیموتربیت دانشآموزان با آسیب بینایی را بر عهده دارند.
تألیف و مناسبسازی کتب درسی و چاپ کتب با خط بریل
رییس سازمان آموزشوپرورش استثنایی درباره خدمات این سازمان در حوزه کتب درسی و محتوا ویژه دانشآموزان با آسیب بینایی، اظهار داشت: چاپ ۱۴ عنوان کتاب درشت خط ویژه دوره ابتدایی، مناسبسازی بیش از ۱۲۰ عنوان کتاب درسی، تبدیل ۱۰۳ عنوان کتاب درسی به خط بریل، تبدیل ۴۳ عنوان کتاب درسی به کتاب صوتی و تبدیل ۴۱ عنوان کتاب درسی به کتاب درشتنما از جمله خدمات آموزشی در حوزه کتب درسی با دانشآموزان با آسیب بینایی است.
وی افزود: تهیه بیش از ۳۰ عنوان راهنماهای معلم و دستورالعملها و شیوهنامههای آموزشی از دیگر محتواهای تولید شده برای نابینایان است.
نرمافزار گویا ساز ویژه نابینایان به شاد اضافه می شود
حسینی با بیان اینکه سال گذشته بیش از ۷۰۰ عنوان محتوای آموزشی برای استفاده دانشآموزان با آسیب بینایی تولید و در شبکه شاد قرار گرفت، گفت: از آبانماه نرمافزار گویا ساز برای استفاده نابینایان به امکانات شبکه شاد اضافه خواهد شد و در حال حاضر نیز امکان گفتگوی صوتی به این شبکه افزوده شده است.
نهضت آموزش خط بریل
معاون وزیر آموزش و پرورش، معلم باکیفیت را مهمترین عامل مؤثر در عملکرد تحصیلی دانشآموزان دانست و گفت: سال گذشته در راستای نهضت آموزش خط بریل به ۱۴۶۷ معلم و ۴۹۰ نفر از والدین دانشآموزان، دانش تخصصی خط بریل در قالب ۴۸ کارگاه آموزش داده شد.
وی افزود: آموزش مهارتهای چندگانه به معلمان نیز از جمله برنامههای سال گذشته سازمان بود و ۱۴۰۹ معلم مهارتهای آموزش دانشآموزان با آسیب بینایی را فراگرفتند.
حسینی برگزاری کارگاهها و دورههای آموزشی را از جمله برنامههای سازمان آموزشوپرورش استثنایی برای تعلیموتربیت بهتر دانشآموزان با آسیب بینایی بیان کرد.
وی گفت: برگزاری سه کارگاه آموزشی جهتیابی و حرکت برای همکاران سازمان آموزشوپرورش استثنایی بهمنظور ارتقای کیفیت تعامل دوسویه با افراد دارای آسیب بینایی، آموزش بیش از ۵۰ مدرس کشوری درس ریاضی ویژه نابینایان، آموزش بیش از ۵۰ مدرس کشوری کوتاه نویسی خط بریل انگلیسی، برگزاری کارگاه تأمین مدرس آموزش جهتیابی و حرکت، آموزش مدرس تعمیر و نگهداری ماشین تحریر نابینایان یا پرکینز و آموزش معلمان پیش از دبستان ویژه دانش آموزان با آسیب بینایی از جمله کارگاههای برگزار شده در این حوزه است.
وی با تاکید بر اینکه ۱۰ درصد از ورودیهای سالانه آموزشوپرورش بر اساس مصوبه شورای سازمان باید به آموزشوپرورش استثنایی اختصاص یابد، گفت: بخشی از نیروهای ورودی به آموزشوپرورش استثنایی نیروهای متخصص در حوزه آموزش دانشآموزان با آسیب بینایی هستند و در کنار آن دورههای توانافزایی نیز سالانه برای معلمان برگزار میشود.
۲۳ مهرماه مصادف با پانزدهم اکتبر، به عنوان روز بزرگداشت نابینایان و قانون عصای سفید، نامگذاری شده است.