به گزارش خبرنگار ایرنا، انباشت زباله در پهنه سبز سراوان رشت سالهاست به یکی از دغدغه های مهم مردم و دوستداران محیط زیست گیلان و کشور تبدیل شده است. محل دپوی زباله سراوان با وجود اینکه چندین سال از عمر استاندارد و قانونی آن گذشته، اما به دلیل عدم تحقق وعده های مدیریتی همچون احداث نیروگاه زباله سوز همچنان میزبان زباله بخش عمده ای از استان است به طوری که دیگر از ظرفیت و گنجایش آن چیزی باقی نمانده است.
هم اینک براساس آمارهای ارائه شده، روزانه نزدیک به ۲ هزار تُن زباله در مناطق شهری و روستایی گیلان تولید می شود و در این میان بیشترین تولید زباله در روز، مربوط به کلانشهر رشت است که در ایام نوروز با ورود مسافران و گردشگران میزان زباله تولیدی این شهر به حدود ۲۵۰ تن می رسد و همگی راهی خطه سبز سراوان رشت می شوند.
قرارداد ساخت نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز رشت در سال ۱۳۹۲ توسط شهرداری رشت منعقد شد که تاکنون با گذشت حدود یک دهه و عبور از ۲ شورای شهر کمتر از ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. این نیروگاه، قابلیت تولید ۳۸ هزار مگاوات برق در سال نیز پیش بینی شده است.
کل اعتبار پیش بینی شده برای احداث نیروگاه زباله سوز در قرارداد سال ۹۲، حدود ۴۰ میلیون دلار بود که شهرداری رشت ابتدا باید ۲۵ درصد پیش پرداخت را برای خرید تجهیزات تزریق میکرد اما بر اساس آخرین گزارش رسمی تاکنون ۱۸.۵ درصد آن تزریق شده است.
نیروگاه زباله سوز رشت که بزرگترین از نوع خود در کشور بشمار می رود گویا دیگر امید خود را نسبت به مدیران شهری و متولیان امر از دسته داده است که با ورود دستگاه قضا انتظار می رود جان دوباره ای به عملیات تکمیل و ساخت این نیروگاه دمیده شود.
دستگاه قضای گیلان مصمم در برخورد با مسئولان کم کار
هم اینک نیز با ورود دستگاه قضا ، پرونده ای در خصوص وضعیت نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز رشت و قراردادهای موبوط به احداث آن تشکیل شده و تمامی موضوعات مربوطه از جمله تصفیه خانه شیرابه، کود آلی، نیروگاه زباله سوز، قراردادها و نحوه مصرف بودجه اختصاص یافته به پروژه های ذیربط نیز در حال بررسی و رسیدگی قضایی میباشد.
از سوی دیگر با توجه به گفته مسئولان دستگاه قضای استان گیلان، تضییع حقوق عمومی در حوزه های مختلف به دلیل عدم انجام تکالیف قانونی توسط مدیران سازمان ها، ادارات و نهادهای عمومی در خصوص پسماند سراوان قطعی می باشد و از این رو، دادسرای استان در چارچوب قانونی، برخورد قاطعانه با متخلفان را در دستور کار قرار داده است.
دادستان مرکز گیلان نیز در گام نخست، همکاری با دستگاه های اجرایی با نگاه پیشگیرانه و با هدف همافزایی ، جلوگیری از وقوع تخلفات ، اخطار و تذکر خطاب به مدیران مربوطه را در دسوتر کار قرار داده چون حل معضل پسماند، مطالبه جدی مردم و نخبگان استان است.
بنا به این گفته ، هم اینک پرونده پسماند سراوان با ارجاع به هیات کارشناسی و احضار بعضی مسئولان و متولیان امر و استماع اظهارات شهود و مطلعان، مسیر مناسبی را طی می کند و با توجه به حساسیت دستگاه قضا، به طور حتم با هرگونه تخلف و ترک فعل یا سوء جریان دارای وصف مجرمانه بدون اغماض برخورد خواهد شد.
مشخص شدن تکلیف زباله سوز رشت توسط شورای ششم
این در حالی است که سیدحسین رضویان از اعضای شورای ششم شهر رشت نیز، در خصوص مشکلات زیست محیطی اظهار کرد: موضوعاتی همچون دپو زباله ، احداث تصفیه خانه شیرابه ، احداث نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی و ۲ رودخانه زرجوب و گوهر رود از موضوعات برجسته زیست محیطی هستند که در سلامت گیلانیان و حفظ سلامت محیط زیست و همچنین حفظ تالاب بندرانزلی موثر هستند.
رئیس کمیسیون بهداشت ، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر رشت گفت: به طور حتم مسئولان پیشین نیز در این موضوعات مهم ورود کرده و به این امر پرداخته بودند اما اعضای شورای شهر کنونی مصمم هستند تا تکلیف این موارد برای همیشه مشخص شود.
عضو شورای ششم شهر رشت اضافه کرد: به طور حتم مسئله اصلی فقط ضعف مدیریت بوده زیرا جدیت لازم در قبال این موضوعات مهم به کار گرفته نشد و همچنین برخی از مفاد قانونی باعث تاخیر در بهره برداری از پروژه های مهم شده است و به طور حتم باید هم اینک نگاه ویژه ای به این موضوع شود.
رئیس کمیسیون بهداشت شورای شهر رشت افزود: تعیین تکلیف زباله سوز رشت برای برون رفت از معضل چندین دهه ای سایت دپوی زباله سراوان یکی از دغدغه های مهم شورا است و اکنون در اولویت قرار دارد.
زباله سوز رشت نیازمند همراهی ملی
رضویان در خصوص راه اندازی نیروگاه زباله سوز رشت گفت: با وجود اینکه قرار است زباله های شهرهای مختلف گیلان توسط این نیروگاه به کود تبدیل و همچنین سوزانده شود، این پروژه از جنبه شهری خارج و یک پروژه ملی بشمار می رود و به همین دلیل برای اتمام این پروژه نیاز به یک همت همگانی است و کمک و مساعدت همه مسئولان ارشد گیلان و مجمع نمایندگان این استان در مجلس را می طلبد.
این عضو شورای ششم شهر رشت اظهار داشت: با توجه به حساسیت موضوع و همچنین خواسته های به حق مردم که سرمایه و ثروت شهر برای اینگونه پروژه ها سرمایه گذاری شده است، اعضای شورا به جد پیگیر موضوعات هستند و مراحل کار را به اطلاع مردم خواهند رساند.
رضویان افزود: در خصوص پیشرفت و نحوه چگونگی به بهره برداری رسیدن نیروگاه زباله سوز رشت نیز با مسئولان و پیمانکاران آن جلساتی را برگزار و در نهایت نیز باید زمان به بهره برداری رسیدن این پروژه مشخص و معلوم شود.
رئیس کمیسیون بهداشت شورای شهر رشت در خاتمه با بیان این که به طور حتم سر منافع مردم و شهر رشت با هیچ کسی مصالحه نمی کنیم افزود: امیدواریم پروژه هایی که با سلامت مردم سر و کار دارند ، در سریعترین زمان ممکن به نتیجه رسیده و مورد بهره برداری قرار گیرند که در این راستا همه اعضای شورای رشت تمام تلاش خود را بکار خواهد بست.
با وجود اظهارات مسئولان و متولیان امر، سراوان مجروح از انباشت بیش از حد زباله حالا چشم امید به دستگاه قضا دوخته تا با عاملان تاخیر در بزرگ ترین پروژه زیست محیطی گیلان برخورد مناسب کرده و آنها را موظف به حل این معضل بزرگ کند.