به گزارش روز یکشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، عباسعلی کدخدایی در نشست هم اندیشی با موضوع «بررسی نقش حقوقدانان انقلابی در جهاد تبیین» با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری درباره «جهاد تبیین» گفت: میدانیم توصیه اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی، جدید نیست و ایشان بارها به مناسبتهای مختلف در دیدار با دانشجویان و نخبگان به این نکات تاکید کرده و درخواست جهاد تبیین و تفکر را در همه ارکان نظام مطرح کردند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان ادامه داد: در سالهای گذشته کرسی آزاد اندیشی در دانشگاهها وجود داشت و هیات اندیشه ورز نیز با تاکیدات مقام معظم رهبری در برخی دانشگاهها و نهادها شکل گرفت اما متاسفانه به جای بحث مفهومی و پایهای این مفاهیم دستخوش تحولات اداری و تشکیلاتی و به تعبیری ابلاغی شد.
کدخدایی با اشاره به عالم و حکیم بودن مقام معظم رهبری، خاطرنشان کرد: ایشان از گذشته با تفکر اسلامی در حوزه تبیین گام برداشتند و این مساله را میتوانید در مجموعه سخنرانیهایی که در دهه ۵۰ در مشهد صورت گرفته و اینک بطور مدون چاپ شده است، ببینید. بنابراین اگر بخواهیم مصداق عملی برای «جهاد تبیین» معرفی کنیم، باید شخص مقام معظم رهبری را نام ببریم.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته اندیشه ورزانی چون شهاب الدین سهروردی یا شیخ اشراق وجود داشتهاند که تا ۳۸ سالگی که شهید شد، بیش از ۴۸ کتاب علمی را منتشر کرده است بنابراین باید با استفاده از دانش و تجربیات جهان غرب تلاش کنیم این القا که اصل تولید علم و حضور دانشمندان تنها در غرب امکانپذیر است را از جامعه دور کنیم.
رییس پژوهشکده شورای نگهبان با تاکید بر اخلاص و تزکیه در سخنان امام خمینی (ره) تصریح کرد: دوستان دغدغهمند باید بدانند که از آنجایی که مخاطب ما در دو نوع طیف درون دینی و برون دینی قرار دارد، باید همواره خودمان را مجهز به خودسازی و علم و دانش کرده و در حوزه مطالعه و تبیین گامهای مؤثری برداریم.
کدخدایی با اشاره به نکتهبینی رهبر معظم انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: اگر ایشان در جلسات با اعضای هیات دولت گذشته دائم تاکید بر انقلابی بودن مسوولان داشتند، در این دوره تاکید بر عقلانیت دارند که توجه به هر دو مولفه در رسیدن به اهداف انقلاب اسلامی بسیار مهم است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: نقش آفرینی حقوقدانان در «جهاد تبیین» ضروری است و حقوقدانان باید بتوانند مسائل اجتماعی را از دریچه حقوق و قانون برای مردم تبیین و موشکافی کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: در گذشته دانشگاهها به عنوان کانونهای بنیادین تولید علم بودند اما امروزه با توجه به وسعت و همهگیری فضای مجازی باید آن را به عنوان یکی از ابزارهای مهم تولید علم برشمرد، به این معنا که باید بدانیم در فضای مجازی چه میگذرد و اگر شبههای وجود دارد برای پاسخ قدرتمند به آن در همه ابعاد آماده باشیم.
کدخدایی با اشاره به مقالهای که توسط یکی از طلبهها در سال ۷۶ و در همایشی که توسط دفتر تحکیم وحدت برای انتقاد به شورای نگهبان ارسال شده بود، تصریح کرد: در این همایش که همه منتقدین مطرح شورای نگهبان نیز حضور داشتند، یک طلبه به اتکاء دانش خود توانست بدون هیچ وابستگی به شورای نگهبان درصدد دفاع از شورا درآمده و با تبیین و استدلال یک تنه کارآمدی شورای نگهبان را در میان جمع مخالفین و منتقدین به عهده گیرد، که تا کنون نیز استدلالات آن مقاله قابل استفاده است.
این استاد حقوق دانشگاه تهران، حضور و فعالیت تبیینی در فضای مجازی را یک ضرورت برشمرد و گفت: آیت الله مطهری وقتی دید در روزنامه زن روز شبهاتی پیرامون احکام زنان منتشر میشود، دست به قلم شد و شروع به نوشتن مقالاتی برای روزنامه زن روز قبل از انقلاب کرد، که حاصل آن مقالات منتشر شده در آن روزنامه، همین کتاب حقوق زن در اسلام شد، که هنوز مرجعی در این موضوع به شمار میرود.
وی توصیه کرد که برای تولید علم و «جهاد تبیین» نباید به اعضای شورای نگهبان یا سایر دستگاهها وابسته بود و منتظر شد تا موضوعی توسط آنان پیشنهاد شود، بلکه باید با رصد جامعه و نیازسنجی روز، به ارائه مباحث پرداخت.