محمدرضا نوحی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود که جایگزینی هر دکل انتقال برق که براثر هر حادثه ای سقوط کند دست کم به یک ماه زمان نیاز دارد و در بیشتر موارد با سقوط یک دکل از خط، بقیه دکلهای آن خط نیز بهصورت زنجیره ای سقوط میکنند.
وی ادامه داد: بازرسان شرکت برق منطقه ای اصفهان اولین گزارشهای فرونشست را در محل استقرار دکلهای فشار قوی، ۲ سال پیش اعلام کردند و از همان زمان کارشناسان بهره برداری با همکاری گروه مطالعات ژئوتکنیک و زمین شناسی بررسی لازم را برای استحکام دکلها انجام دادند و تاکنون هیچ واژگونی دکل براثر فرونشست زمین در استان گزارش نشده است.
نوحی افزود: در ۱۰ سال گذشته به علت کاهش قابل توجه بارشها و برداشتهای بیش از اندازه از آبهای زیرزمینی، چالش رانش زمین که سالهای پیش در مناطق تحت پوشش شرکت برق منطقه ای اصفهان وجود داشت به چالش فرونشست تبدیل شده است.
سخنگوی صنعت برق استان اصفهان ادامه داد: بیش از ۱۰ هزار کیلومتر خطوط انتقال و توزیع در مناطق تحت پوشش شرکت برق منطقه ای اصفهان وجود دارد که سالانه ۲ بار به صورت "پیمایشی" و "صعودی" بررسی میشوند.
نوحی تاکید کرد: همه جوانب ایمنی خطوط انتقال و توزیع از جمله تهدیدات فرونشست زمین بررسی و برای رفع مشکل به کارشناسان مربوطه منتقل میشود.
جواد شمس کارشناس ارشد اداره برق استان اصفهان نیز در این خصوص به ایرنا گفت: مقاوم سازی و بهینه سازی دکلهای برق درمقابل فرونشست یکی از چالشهای اصلی صنعت برق استان است.
وی افزود: با توجه به استقرار اصفهان در مرکز کشور، حفاظت از تجهیزات و دستگاههای شبکه قدرت برق از جمله دکلها، پستهای برق و ترانسفورماتورها برای پایایی شبکه سراسری برق کشور ضروری است.
کارشناس ارشد اداره برق استان اصفهان گفت: عمر دکلهای برق در استان به نسبت زیاد است و مقاوم سازی آنها باید با حساسیت بیشتری دنبال شود و با توجه به تغییرات زیاد بستر زمین در سالهای گذشته که علت اصلی آن خشکسالی است، رصد خطوط انتقال باید با دقت بیشتری صورت گیرد و انجام کارهای فناورانه در افزایش امنیت خطوط انتقال باید انجام شود.
شمس افزود: توجه به اطلس فرونشست در بازدید از خطوط انتقال ضروری است و امروزه استفاده از فناوری جدید برای سبک سازی سازههای صنعت برق، بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
به عقیده کارشناسان احیای رودخانه زایندهرود و تامین حقابه آن و تالاب گاوخونی، راهکار اساسی رفع بحران فرونشست زمین در استان اصفهان است.
بر اساس تعریف یونسکو، فرونشست شامل فرو ریزش یا نشست سطح زمین است که به علتهای متفاوتی در مقیاس بزرگ روی میدهد؛ به طور معمول این اصطلاح به حرکت قائم رو به پایین سطح زمین که میتواند با بردار اندک افقی همراه باشد، گفته میشود و مهمترین علت آن بهره برداری غیر اصولی و بیش از حد از تغذیه آبخوان است.
شرکت برق منطقه ای اصفهان، متولی تامین و توزیع برق ۲ استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری است.
استان اصفهان حدود پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت و نزدیک به سه میلیون مشترک برق دارد.