گرگان- ایرنا - گلستان به سبب ویژگی‌های فرهنگی و تاریخی از جمله مناطق مستعد تولید انواع صنایع دستی به شمار می‌رود که نبود برنامه مدون و حمایت کافی، بهره‌مندی مطلوبی از این بخش را نصیب اهالی استان نکرده و ۳۰ هزار هنرمند دیار هیرکان را چشم انتظار رویکرد جهادی دولت سیزدهم در پشتیبانی از آنها کرده است.

گلستان به دلیل شرایط خاص اقلیمی ، جغرافیایی و فرهنگی دارای ظرفیت‌های متعددی است و در زمره استان‌های غنی کشور به  شمار می‌شود.

وجود نیم میلیون هکتار اراضی زراعی ، صدها معدن ، هم زیستی ده ها قومیت ایرانی ، مراکز تاریخی و فرهنگی متعدد ، بیش از ۱۰۰ کیلومتر ساحل و خلیج گرگان و دریای خزر، واقع شدن بین ۲ قطب گردشگری شمال کشور و زیارتی مشهد، گلستان را به یک استان مرزی استراتژیک در حوزه های فرهنگی و اقتصادی بدل کرده است .

با وجود این توانایی‌ها، سالهاست که اهالی گلستان با داشتن مواهب یاد شده نتوانسته اند به جایگاه مناسبی در حوزه برخورداری از خدمات و رفاه دست یابند.

 یکی از بخش هایی که در گلستان می تواند زمینه ساز تحول و رونق اقتصادی شود ، مقوله صنایع دستی است.

 به سبب وجود اقوام مختلفی مانند فارس، ترکمن، سیستانی، ترک (آذربایجانی و قزلباش)، مازندرانی‌ ها، بلوچ و قزاق ‌ها صنایع دستی این خطه نسبت به سایر مناطق کشور دارای تنوع و بازار بیشتری است .

صنایع دستی اقوام مختلف گلستان نظیر ، جاجیم، ابریشم بافی رامیان ، قالی، قالیچه، پشتی ترکمنی و ده ها هنر دیگر می تواند زمینه ساز رونق اقتصاد خانوارها و در نتیجه شکوفایی اقتصاد استان شود .

با روی کار آمدن مدیران دولت جهادی دولت سیزدهم و اهتمام آنها در ایجاد خودکفایی خانوارهای ایرانی به یقین می توان روزهای بهتری را برای فعالان بخش صنایع دستی گلستان ترسیم کرد تا علاوه بر جبران خسارت های وارده در دوران کرونا ِ‌زمینه جهش اقتصادی در گلستان را فراهم کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی  گلستان به ایرنا گفت : این استان دارای صنایع‌دستی متنوعی است که می‌توان با رفع دغدغه هنرمندان این بخش در رونق بخشیدن به تولید و تداوم پایدار این نوع کسب‌وکار اهتمام ورزید.

 احمد تجری افزود :  ۳۰ هزار هنرمند گلستانی در ۷۰ رشته صنایع دستی تولیدات خود را برای بازارهای داخلی و خارجی عرضه می کنند.

 تجری گفت با توجه به جایگاه آموزش برای هنرمندان صنایع دستی در بخش های  طراحی ، تهیه  مواد اولیه ، تولید ، فروش و بازاریابی اقدامات مناسبی انجام شده است.

 تجری گفت : درآمد بیشتر و اشتغال پایدار و خلق فرصت های جدید از جمله ثمرات توانمندسازی  هنرمندان صنایع دستی در بخش فروش و بازاریابی است .

 وی گفت: پارسال بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال تسهیلات چهار درصد به متقاضیان فعالیت در صنایع دستی و یا افرادی که قصد توسعه فعالیت های خود را داشتند پرداخت شد .

 تجری گفت : برای بازاریابی و فروش در فضای مجازی  اهتمام ویژه ای انجام شد و سایت‌های اینترنتی  متعددی در حوزه کسب و کارهای حوزه صنایع دستی گلستان ایجاد شد و همه مراحل از انتخاب، سفارش و پرداخت وجه در این سایت ها میسر است

 وی ادامه داد: در مراوه تپه، کلاله، گالیکش، مینودشت، علی آباد، کردکوی و آق قلا بازارچه دایمی صنایع دستی  در حال احداث است که بازار علی آباد و  مینودشت در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد .

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان خاطرنشان کرد: هنرمندان استان همه‌ساله بخشی از تولیدات خود را از طریق واسطه‌ها و یا به‌صورت چمدانی به سایر کشورها صادر می‌کنند که با توجه به شیوع کرونا و تضعیف همه بخش‌های تولیدی و فروش، بازرگانی خارجی نیز تا حد زیادی تحت شعاع این معضل قرارگرفته است.

وی گفت : در شش‌ماهه نخست امسال، میزان تقریبی صادرات چمدانی تولیدات صنایع‌دستی هنرمندان و صنعتگران استان ۷۱ هزار و ۶۷۴ دلار معادل ۱۹ میلیارد و ۸۵ میلیون ریال بود.

نماینده مردم غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت : صنایع دستی ظرفیت موثری برای تحول آفرینی در بخش اقتصاد خانوارها ایفا می کند.

عبدالجلال ایری اظهار داشت : برای اینکه ثمرات و دستاوردهای بخش صنایع دستی افزایش یابد لازم است صنایع دستی را بر اساس نیاز روز جامعه تولید کنیم .

وی گفت: به عنوان مثال زمانی نمد به عنوان زیرانداز در خانوارها استفاده می شد اما در حال حاضر نمد با کاربری قدیمی مورد استقبال نیست اما در صورتی که کاربری جدیدی برای آن ترسیم کنیم علاوه بر حفظ صنایع دستی می توانیم شکوفای اقتصاد خانوار را محقق کنیم .

 ایری ادامه داد: صنایع دستی در زمره فعالیت های همسو با  اقتصاد مقاومتی و از مطالبات رهبر معظم انقلاب است که باید با نیازسنجی و طراحی به‌روز و بر اساس مطالبات زندگی نوین تولید آن را جدی بگیریم .

وی به احداث بازارچه مرزی در نقطه صفر مرزی گمیشان در شمال غربی گلستان اشاره کرد و گفت : با راه اندازی این بازارچه تحولی در عرضه و فروش صنایع دستی ایجاد می شود .

نماینده غرب گلستان در مجلس افزود: راه اندازی این بازارچه علاوه بر تقویت تعاملات بین ۲ کشور ، زمینه رونق اقتصادی منطقه را نیز فراهم می سازد.

مدرس صنایع دستی دانشگاه های گلستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت : برای نجات صنایع دستی باید دریچه بازارهای خارجی را به سوی کشور باز کنیم .

سیدهدی حسینی اظهار داشت :توسعه صادرات می‌تواند شکوفایی اقتصادی حوزه صنایع دستی را به ارمغان بیاورد.

وی افزود : تامین مواد اولیه مرغوب و ترسیم بازار هدف برای ارایه محصولات صنایع دستی از جمله موضوعات موثر در بخش صنایع دستی است که باید طراحی محصول بر اساس شناخت بازار  انجام شود تا ثمرات مطلوبی حاصل شود.

وی ادامه داد : در بخش صنایع دستی مجموعه اقدامات مناسبی در بخش آموزش ، توسعه و ترویج و فروش انجام شده و بازخورد مناسبی در جامعه داشت اما یکی از مشکلات صنایع دستی، کمبود تکنسین و نیروی بومی ماهر است.

با وجود اینکه گلستان خطه ای هنرمند خیز است اما در برخی رشته‌ها هنرجوی ماهر کم است و متاسفانه کارگروهی با اقبال خوبی مواجه نشده است.

در گلستان صنایع دستی متعددی وجود دارد که دارای بازار صادرات خوبی است اما به سبب کمبود هنرمند و استاد کار، سفارش مشتریان با تاخیر طولانی تولید می‌شود.

 وی به وجود برخی مراکز تاریخی و گردشگری در گلستان اشاره کرد و گفت : برخی خانه های تاریخی امکان میزبانی از هنرمندان صنایع دستی را دارند یعنی با تکمیل چرخه گردشگری و صنایع دستی می توان بستری فراهم کرد تا گردشگران علاوه بر بازدید از این خانه های تاریخی به خرید محصولات صنایع دستی هم بپردازند.

این استاد دانشگاه گفت: در حال حاضر بسیاری از هنرمندان گلستانی به صورت چمدانی و یا منفرد محصولات خود را صادر می کنند اما در صورت حمایت دولت می توان با ایجاد مراکزی برای ریشه یابی چالش ها و تسریع در امر صارات  قدم برداشت.

آشنایی با اصول کسب و کار، آشنایی با اصول ایمنی و بهداشت کار، کارآفرینی و بازاریابی، مهارت نیازسنجی محصول، تجارت الکترونیک، کارورزی و تجربه عملی از جمله نیازهای بخش صنایع دستی است که باید مورد توجه مدیران قرار بگیرد.

گلستان با دارای بودن ۳۰ هزار هنرمند در صنایع دستی زمینه سرمایه گذاری بیشتر برای توسعه این صنعت را دارد.