تهران- ایرنا - سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه ( CSTO ) ۳ رزمایش نظامی را از ۱۸ الی ۲۳ اکتبر (۲۶ مهر الی یکم آبان) به دلیل شرایط کنونی افغانستان و برای مقابله با تهدیدات بالقوه در تاجیکستان برگزار می کند.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از پایگاه خبری « آسیا پلاس » تاجیکستان، وزارت دفاع این کشور اعلام کرد: این عملیات نظامی بزرگ در « هاربمیدون » و « مومیراک » در ولایت « ختلون » نزدیک مرز تاجیکستان و افغانستان انجام می شود. 

رزمایش اول «شناسایی ۲۰۲۱» عنوان شده و طی آن سرویس‌های اطلاعاتی و واحدهای مربوطه ارتش‌های کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی عملیات سازماندهی و شناسایی انجام خواهند داد.

در چارچوب رزمایش دوم تحت عنوان «قطار ۲۰۲۱»، فعالیت‌های مربوط به سازماندهی پشتیبانی مادی و فنی نیروهای پیمان امنیت جمعی با هدف آماده سازی و اجرای عملیات مشترک مورد اجرا قرار خواهد گرفت.

در جریان رزمایش «تعامل ۲۰۲۱»، نیروهای واکنش سریع سازمان پیمان امنیت جمعی برنامه سازماندهی و اجرای عملیات مشترک برای مهار درگیری مسلحانه مرزی در منطقه آسیای مرکزی را انجام خواهند داد.

به گفته وزارتخانه‌های دفاع کشورهای روسیه و تاجیکستان، در این رزمایش بیش از ۵ هزار سرباز که بیش از نیمی از آن‌ها روس هستند، شرکت دارند.

این رزمایش ۶ روزه مکمل مجموعه‌ای از رزمایش‌های با مقیاس کوچک است که در ماه‌های آگوست و سپتامبر با مشارکت روسیه و متحدانش در نزدیکی مرز افغانستان برگزار شد.

افراد شرکت کننده در رزمایش سوم، عملیات مناقشات محلی مرزی در منطقه آسیای میانه را تمرین خواهند کرد. 

اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی ( سستو ) شامل کشورهای ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان،روسیه و تاجیکستان می باشند. 

دبیر کل سازمان پیمان امنیت جمعی اعلام کرد: اقدامات و همکاری های مشترک برای ضمانت امنیت در تاجیکستان در صورت تشدید مناقشات مرزی می باشد و در همین راستا عملیات نیروهای سازمان پیمان امنیت جمعی انجام خواهد شد. هدف اصلی سازمان، تامین امنیت کشورهای عضو است. 

در ماه اوت روسیه رزمایش نظامی مشترکی با نیروهای تاجیکستان و ازبکستان در نزدیکی مرزهای افغانستان انجام داد. این رزمایش ۶ روزه در ادامه همان برنامه و با هدف ایجاد امنیت در آسیای میانه است. 

قرار است هیئتی بلندپایه از مقامات طالبان این هفته به مسکو سفر کنند و به گفت و گو با مقامات روسیه درباره تحولات افغانستان بپردازند. « ضمیر کابولوف » نماینده ویژه « ولادیمیر پوتین » رئیس جمهوری روسیه در امور افغانستان اعلام کرد مقامات روسیه به طور جداگانه با مقامات آمریکا، چین و پاکستان درباره تحولات و شرایط افغانستان دیدار و گفت و گو می کنند. 

به گزارش خبرگزاری رویترز، برخلاف همسایگان شمالی دیگر افغانستان، تا کنون تاجیکستان دولت موقت طالبان را به رسمیت نشناخته است. گفتنی است که در میان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی، تاجیکستان طولانی‌ترین مرز مشترک با افغانستان را دارد و پیش تر «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان خواستار برگزاری این رزمایش شده بود.

سازمان پیمان امنیت جمعی یکی از سازمان‌های فعال رزمی و چندمنظوره در حوزه آسیای میانه و قفقاز است که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه با هدف بالابردن ظرفیت‌ها و متحد نگه داشتنِ کشورهای عضو پیشین، چنین سازمانی را پایه‌ گذاری کرد.

یکی از دیگر اهداف عمدهٔ سازمان پیمان امنیت جمعی، محدود کردن زمینه گسترش «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) و نفوذ ایالات متحده آمریکا در حوزه کشورهای همسایه و متحدان پیشینِ آن است. 

این پیمان در ۱۵ مه ۱۹۹۲ در شهر تاشکند ازبکستان امضا شد. امضاکنندگان این پیمان کشورهای ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و روسیه بودند. جمهوری آذربایجان در ۲۴ سپتامبر ۱۹۹۳، گرجستان در ۹ دسامبر ۱۹۹۳ و بلاروس در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۳ این پیمان را امضا کردند و پیمان مذکور از ۲۰ آوریل ۱۹۹۴ رسماً فعالیتش را آغاز کرد.