شهرکرد- ایرنا- حدود یک سال از آخرین حادثه شکستگی خطوط انتقال نفت مارون به اصفهان در منطقه میانکوه اردل چهارمحال و بختیاری می‌گذرد اما همچنان جبران خسارت‌های مردم بلاتکلیف مانده است و مردم منطقه امید دارند با سفر ریاست جمهوری به استان به مطالبات آنها رسیدگی شود.

بنا بر اعلام اداره‌کل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری، وقوع حادثه و نشت نفت در منطقه میانکوه شهرستان اردل از سال ۵۳ تاکنون هشت بار رخ داده است که تازه‌ترین مورد آن روز یکشنبه ۲۳ آذر سال ۹۹ بر اثر شکستگی خط لوله نفت مارون به اصفهان در منطقه تلمبه‌خانه گندمکار به وقوع پیوست و به ورود حجم قابل توجهی نفت به رودخانه سرخون و اراضی اطراف آن به طول ۶ کیلومتر منجر شد و علاوه‌بر آن انتشار گاز ناشی از جاری شدن نفت خام، وقوع آتش‌سوزی در اراضی اطراف شهر را در پی داشت.

پس از آن با تشکیل کمیته‌ای خسارت‌های وارده بر بخش‌های مختلف این منطقه برآورد و به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان اعلام شد.

پیگیری برای جبران این خسارت‌ها بارها از سوی نمایندگان مجلس و مسوولان استان دنبال و طی جلسات حضوری و مکاتبات اداری نسبت به تسریع در پرداخت این خسارت‌ها تاکید شده است اما تاکنون نتیجه‌ای در برنداشته و اکنون امید مردم منطقه برای احقاق حقوق خود به دولت سیزدهم و شخص رییس‌جمهوری است.

یکی از اهالی میانکوه اردل با ابراز امیدواری نسبت به تحقق مطالبات مردم این منطقه و جبران خسارت‌ها به خبرنگار ایرنا گفت: با وجود تلاش‌هایی که تاکنون انجام گرفته اما حقوق مردم میانکوه محقق نشده است اما امید می‌رود در سفر آینده رییس‌جمهوری بتوان در دیداری مطالبات خود را بیان کنیم.

خرمی‌نسب که از شیلات‌داران منطقه میانکوه است افزود: از سال ۹۵ تاکنون موفق به ماهی‌ریزی در مزارع پرورش ماهی نشدیم چرا که آب چشمه سرخون که منبع پایدار تامین آب شرب و کشاورزی و شیلات منطقه است آلوده به نفت شده و نمی‌توان در چنین وضعیت اقدام به ماهی‌ریزی کرد.

وی خاطر نشان کرد: بارها در مراجع قضایی، شکایت شرکت نفت را کرده‌ایم اما روند پرونده‌های قضایی طولانی است و با اعتراض وکلای شرکت نفت پرونده در مرحله تجدید نظرخواهی است و هنور گره‌ای از کار مردم منطقه باز نشده است.

خرمی‌نسب خاطرنشان کرد: بارها مقابل بخشداری و فرمانداری تحص و تجمع کرده‌ایم و به طور مثال در شهریور امسال ۱۲ روز در محل تلمبه‌خانه گندمکار تحصن کردیم اما مسوولان فقط وعده رفع مشکل را می‌دهند و تاکنون اقدامی برای پرداخت خسارت‌ها صورت نگرفته است.

سایه سنگین آلودگی نفتی بر زندگی مردم میانکوه 

یکی دیگر از شهروندان منطقه با اشاره به مشکلاتی که بر اثر این آلودگی بر زندگی مردم این منطقه حاکم شده است به خبرنگار ایرنا گفت: آب یکی از حیاتی‌ترین و ضروری‌ترین نیازها است که سالهاست مردم شهر سرخون آن را با چاشنی نفت دریافت می‌کنند.

رامین قیصری افزود: از دهه ۶۰ تاکنون که منطقه میانکوه به نفت آلوده شده است هر چند سال یکبار با ورود بخش قابل توجهی از نفت به منطقه و نفوذ در زمین، آب مصرفی مردم آلوده به نفت می‌شود و پس از کش و قوس‌های زیاد یک چشمه جدید برای مصرف مردم تامین می‌کنند اما تاثیر آب نفتی بر زندگی مردم کماکان ادامه دارد.

وی تصریح کرد: پس از آنکه چشمه سرخون که یک چشمه پرآب و ارزشمند برای منطقه به شمار می‌رفت آلوده به نفت و از مدار خارج شد چند چاه جدید برای آب شرب مردم تامین شد اما منبع پایداری نیست و ممکن است هر لحظه با یک شکستگی جدید که نمونه آن را در آذر ماه امسال مشاهده کردیم آلوده به نفت شود.

این شهروند سرخونی ادامه داد: سالهاست که کشاورزی و مزارع پرورش ماهی در منطقه تعطیل شده است و انتظار داریم مسوولان هرچه سریع‌تر این مشکل را برطرف و خسارت‌های وارد شده به مردم را جبران کنند.

جابه‌جایی ۴ کیلومتر خط انتقال نفت تنها تعهد اجرا شده در منطقه

بخشدار میانکوه گفت: یکی از تعهدات شرکت نفت جابه‌جایی خطوط انتقال نفت مارون به اصفهان در منطقه میانکوه اردل چهارمحال و بختیاری بود که این موضوع اجرایی شد و عملیات آن به زودی به پایان می رسد.

امامداد شهبازی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: اگرچه شرکت نفت تعهدات بسیاری برای جبران خسارت وارده بر منطقه در پی ترکیدگی لوله و جاری شدن نفت خام به منطقه عهده‌دار است اما تاکنون به جز جابه‌جایی چهار کیلومتر از خطوط انتقال اقدام موثر دیگری انجام نداده است.

وی ادامه داد: علاوه‌بر ایمن‌سازی منطقه برای جلوگیری از تکرار وقوع حادثه، از مهمترین مطالبات مردم جبران خسارت‌های معیشتی وارده به ویژه در بخش کشاورزی و شیلات است که تاکنون محقق نشده است.

شهبازی با بیان اینکه جبران حقوق از دست رفته مردم منطقه همچنان بلاتکلیف است و تاکنون اتفاق نظری در خصوص میزان خسارت‌ها بین کارشناسان استانی و شرکت نفت حاصل نشده است، اظهار داشت: اگرچه ارزیابی و برآورد خسارت‌ها به سبب تاثیر بلندمدت نشت نفت در منطقه و مشخص شدن نتیجه آزمایش‌ها زمانبر و طولانی شد و تیم‌های کارشناسی ماه‌هاست که در حال برآورد دقیق و کارشناسی خسارت‌ها هستند اما از سوی دیگر اهتمامی از سوی شرکت نفت برای پرداخت خسارت‌ها وجود ندارد.

بخشدار میانکوه در خصوص آخرین اقدامات استان برای احقاق حقوق مردم منطقه و جبران خسارت‌های وارده چنین پاسخ داد: در آخرین اقدامات استان برای برآورد دقیق خسارت‌ها هیاتی از کارشناسان نیروی انتظامی، شوراهای اسلامی منطقه و اداره‌کل دامپزشکی استان تشکیل و خسارت‌ها مشخص شد که این نتایج به زودی در اختیار فرمانداری اردل گذاشته می‌شود تا مراحل بر اساس سلسله مراتب طی و به شرکت نفت اعلام شود.

شهبازی گفت: در آخرین حادثه رخ داده در منطقه که در ۲۳ آذر سال گذشته رخ داد تنها خسارت‌های جزیی به ۲۰ خانوار پرداخت شد در حالی که ۴۰۰ پرونده برای درخواست جبران خسارت در بخشداری میانکوه تشکیل شده که هنوز این خسارت‌ها به متقاضیان پرداخت نشده است که در اعتراض به این وضعیت اهالی منطقه بارها تحصن و تجمع کرده‌اند.

وی با بیان اینکه معیشت بسیاری از مردم منطقه میانکوه تحت تاثیر آلودگی نفتی است، افزود: با توجه به نظر کارشناسی دامپزشکی امسال نیز مردم منطقه مجاز به ماهی‌ریزی در مزارع پرورش ماهی نبودند و کشاورزی نیز با آب آلوده به نفت امکانپذیر نیست همین موضوع خسارت قابل توجهی بر معیشت آنها وارد کرده است.

 از مدار خارج شدن چشمه سرخون، توقف فعالیت در شالیزارها و باغات منطقه، ممنوع شدن فعالیت‌های پرورش ماهی و مهمتر از همه احساس ناامنی در خصوص ترکیدگی چندین باره لوله که مردم این منطقه را در طول این سالها آزار داده و برخی را مجبور به جابه‌جایی و مهاجرت کرده است، تنها بخشی از خسارت‌ها و آسیب‌هایی است که عبور خطوط انتقال نفت از مارون خوزستان به استان اصفهان متوجه مردم منطقه میانکوه به ویژه شهر سرخون و روستاهای اطراف آن کرده است.

بخش میانکوه از بخش‌های شهرستان اردل است که تا شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری ۱۵۰ کیلومتر و تا اردل مرکز شهرستان ۸۰ کیلومتر فاصله دارد.