به گزارش خبرنگار معارف ایرنا از مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی صباح الصافی عصر چهارشنبه در وبینار دومین روز از سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی گفت: امروز مبارزه و مقابله با افکار و عقاید جاهلانه و گمراهکننده که وارد ادیان آسمانی و افکار پاک انسانی شدهاند، یک ضرورت و یک تکلیف به شمار میرود و این وظیفه و مسئولیت ما در جهان اسلام است که صاحبان این افکار و همچنین حامیان آنها را در دادگاههای بینالمللی به محاکمه بکشانیم.
وی همچنین بر لزوم پیگرد قضایی مدیران و مسئولان کانالها و شبکههای رسانهای که اقدام به نفرتپراکنی و ترویج خشونت میکنند، تاکید کرد و افزود: ما بر لزوم مجرم شناخته شدن جنبشِ صهیونیستی و نیز جرمانگاری هرگونه رابطه و تعامل با این رژیم تأکید داریم. علت هم آن است که رژیم صهیونیستی جنایتهای زیادی مرتکب میشود و هماکنون نیز اراضی فلسطینیان را تحت اشغال خود درآورده است. این رژیم، غیرنظامیان اعم از زنان، کودکان و افراد کهنسال را به ناحق به قتل میرساند کما اینکه گروههای کوردل نظیر داعش، القاعده، جبهه النصره و پیروانشان نیز باید در عرصه بینالمللی مجرم شناخته شوند.
صباح الصافی بر لزوم احقاق حقوق قربانیان پدیده شوم تروریسم و جبران خسارتهای مالی و معنوی تمامیِ آنها تاکید کرد و گفت: ما از تمامی سازمانهای بینالمللی فعال در عرصه حقوق بشر میخواهیم که با هدف اعتلای ارزشهای انسانی در کنار قربانیان تروریسم بایستند.
وی با تاکید بر لزوم حمایت رسانههای بینالمللیِ بیطرف و مُنصف قربانیان تروریسم گفت: ما اعمال فشارهای بینالمللی بر سران استکبار جهانی برای توقف تروریسم دولتی علیه ملتهای آزاده را خواستار هستیم. امروز اعمال تحریمهای اقتصادی ظالمانه بر ملتهای مسلمان و آزاده به یکی از شکل های اصلی و اساسی تروریسمِ دولتی تبدیل شده است.
رئیس سازمان بینالمللی دفاع از قربانیان تروریسم با اشاره به حمایتهای فراوان استکبار جهانی از تروریستهای تکفیری گفت: ما ایمان داریم که در نهایت بر تروریسم غلبه خواهیم کرد و بر آن فائق خواهیم آمد. ما در سازمان بینالمللی دفاع از قربانیان تروریسم از تریبون همین کنفرانس بزرگ تمامی آزادگان در سراسر جهان و نیز تمامی مخالفان تروریسم، تکفیر و خشونتگرایی را به ایستادن در کنار خود در عرصه مبارزه با تروریسم و دفاع از قربانیان آن فرا میخوانیم.
الصافی ادامه داد: ما معتقدیم که بشریت در اقصی نقاط جهان بدون برخورداری از روحیه تعاملگرایانه و تکیه بر اصل گفتگوی سازنده و نیز بدون تمرکز بر نقاط اشتراک و کنار گذاشتن نقاط اختلافی، آیندهای درخشان و سرشار از امنیت نخواهند داشت.
وی با بیان این که تروریسم و اقداماتِ خشونتآمیز سازمانیافته که توسط گروههای کوردل و جاهل رهبری میشود، خطری حقیقی برای تمامی بشریت در سراسر جهان به شمار میرود، گفت: مهمتر از این خطر، حمایتهای فراوانی است که این گروههای تروریستیِ کوردل از سوی سران استکبار جهانی ـ چه به صورت پنهانی و چه به صورت آشکارا ـ دریافت مینمایند. واقعیت این است که دولتهای استکبار جهانی و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی وابسته به آنها از جهل فکری و عقیدتی برخی افراد نهایت بهرهبرداری را کرده و آنها را به قدرتهای شرور تبدیل کردند.
صلح مورد تاکید در اسلام به عدالت و آرامش منجر می شود
حجتالاسلام سید جواد وحیدی، رئیس مرکز مهدویت هرات گفت: نگاه و تلاش دین مقدس اسلام در جهت برقراری صلح و آرامش است؛ یعنی میخواهد همه انسانها در آسایش و آرامش در جهت کسب فضائل اخلاقی و ارزشها زندگی کنند. در آیات قرآن و دستورات پیامبر(ص) دستوری به نام جهاد داریم؛ جهاد با مبارزه سخت و جنگ همراه است، ولی دستور همیشگی نیست؛ دستور جهاد به خاطر تامین اهدافی است که آن اهداف و رسیدن به آنها منجر به آسایش و آرامش و برچیده شدن فتنه از زمین و بشریت خواهد شد.
وی ادامه داد: البته صلحی در اسلام مورد تأکید است که منجر به عدالت و آرامش شود؛ به همین دلیل اگر گروههایی در بین امت اسلامی درگیر میشوند، دستور خدا این است که شما میان آنها میانجیگری کنید؛ بنابراین جنگ و صلح باید مبتنی بر عدالت باشد. ما طرفدار صلح هستیم و اگر بحث مقاومت را مطرح میکنیم، برای تامین عدالت است. در کشور افغانستان نیز نگاه عادلانه به صلح، آرامش و آسایش ایجاد میکند، به طوری که این آتش بس تداوم داشته و باید پایدار باشد.
ضرورت وحدت از احکام مستقل عقلی است
آیت الله سید رحیم توکل نماینده مجلس خبرگان رهبری وحدت را از احکام مستقل عقلی خواند که حتی اگر در شرع مقدس به آن اشارهای نشده بود، به حکم عقل واجب میشد.
توکل با اشاره به این که در شرایط کنونی که دشمنان خواستار برچیده شدن و نابودی اسلام هستند کسانی که به خداوند ایمان دارند، موظفند گردهم آمده و مانع تحقق اهداف آنها شوند، تاکیدکرد: این گردهمایی نیازمند ابزاری است که ابزار آن کنار گذاشتن اختلافات و تبدیل شدن به ید واحد است.
وی با اشاره به همراهی اهل سنت با شیعیان در جنگ با داعش در عراق و سوریه، تصریح کرد: مسئله در این کشورها بحث شیعه و سنی نبود بلکه مسئله تمامیت عراق و سوریه مطرح بود.
نماینده مجلس خبرگان رهبری بر ضرورت همراهی شیعه و سنی در ایران تاکید کرد و از جمله زیبای حجاج در مراسم برائت از مشرکین در مکه یاد کرد که بر روی بنرها نوشته شده بود: الهنا واحد، نبینا واحد، کتابنا واحد، قبلتنا واحده، فماذا الفرقه. خدایمان یکی است، پیغمبر ما یکی است، قرآن ما یکی است، قبله ما یکی است. چرا از همدیگر جدا باشیم؟
اختلافات سلیقه ای بین مذاهب سبب پیشرفت امت است
ماموستا محمد صالح حاجی هاشم آباد امام جمعه بوکان گفت: اگر بخواهیم وحدت داشته باشیم اول باید ببینیم چه چیزی هست که اختلاف ایجاد می کند؟ زیرا معمولا اختلاف وجود دارد و ما با وجود اختلاف میخواهیم به وحدت برسیم. لذا قبل از اینکه به وحدت برسیم باید آداب اختلافی را بدانیم. آیا این اختلاف فقط در اسلام در مذاهب ما بوده است؟ یا اصلا اختلاف هست؟
وی افزود: اگر اختلافات در مسیر درست خود قرار بگیرد و اگر ما آداب اختلاف را بفهمیم، آن وقت مشکلاتی نخواهیم داشت؛ شیعه و اهل سنت که ایمان به خدا، به پیامبر(ص) و به قرآن دارند و هر دو گروه به یک سمت و سو یک و جهت حرکت میکنند و این همین معنای اختلاف است؛ ما اختلاف داریم ولی خلاف هم نیستیم؛ این دو واژه با هم فرق میکند اختلاف یعنی راه و هدف یکی است ولی مثلا از چند تا مسیر به یک راه میرسد که همان اسلام است؛ اما در خلاف راه یکی نیست.
ماموستا حاجی هاشم آباد اضافه کرد: همه باید سعه صدر داشته باشیم و آداب اختلاف با همدیگر را بلد باشیم؛ چون همه ما مسلمانان یک مسیر داریم. مسیر مهم است که به سوی خدا و به سوی پیامبر(ص) و به سوی اهل بیت(ع) و سوی صحابه هست. لذا اگر اینها را بفهمیم مشکلی با هم نداریم و همدیگر را مورد نفرت، تنفر و دشمنی قرار نمیدهیم؛ بنابراین همانطور که روی وحدت کار میشود باید روی اختلاف هم کار بشود که وجود اختلاف هم اشکال ندارد؛ اگر ما آداب اختلاف را از اول میفهمیدیم هیچ مشکلی در اسلام نداشتیم.
وی افزود: با اینکه خوارج با حضرت علی و اصحاب حضرت علی جنگ میکردند؛ اما اینها به دنبال حق هستند، اگر چه اشتباه میکنند، ولی اینها خیلی بهتر از کسانی هستند که باطلاند و به باطل میرسند؛ این دیدگاه ائمهی ما، صحابه ما و پیامبر ما بوده است؛ لذا ما امت اسلامی اعم از شیعه و سنی باید با این دیدگاه به هم نگاه بکنیم؛ همه ما مسلمانیم، حب اهل بیت(ع) را در دل داریم و به سمت و سوی اسلام می رویم بعضی ها راحتتر میرسند، بعضی ها با تقواترند، بعضی ها متدینترند و بعضیها ضعیفتر هستند و این طبیعی است.
امام جمعه بوکان اظهار کرد:بنابراین امکان ندارد که این اختلافات نباشد، این اختلافات باید باشد ولی ما باید اختلافات را سر جای خودشان قرار بدهیم و آن را مایه وحدت و برادری بدانیم؛ اگر ما این اختلافات و آداب اختلاف با هم را بیشتر بدانیم مایه برکت و رحمت خواهد بود و پیشرفت خواهیم کرد؛ در امت اسلامی با اینکه ما با هم اختلاف داریم، در کنار هم در مقابل، در مقابل ظلم ستیزی، در مقابل دشمنان اسلام سقف واحدی داریم.
عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی خسران بزرگی است
شیخ مصطفی جمیل مشایخی، عضو کمیته عالی افتاء در دیوان وقف سنی عراق گفت: در روزگاری که کوتاهی و عادی سازی روابط و خیانت به عقیده صورت گرفته و حقوق مردم از میان رفته و دشمنان گردهم آمدهاند، از امت انقلابی که به دفاع از غیرت و تعصب برخاسته است و حاضر به پذیرش خواری و ذلت نیست، تقاضا دارم که با وحدت خود جلوی توطئه دشمنان ایستادگی کنند.
وی تصریح کرد: طبق فرموده خداوند، هرگاه مؤمنان به ریسمان الهی چنگ بزنند و مبارزان به راه خداوند پایبند باشند، خداوند بزرگ نیز کسانی را که به وی توکل کردهاند یاری میکند.
مشایخی با اشاره به وعده خداوند به مؤمنان تأکید کرد: ای کسانی که به حق برای انجام وعده پروردگار خود و تصدیق وعده سرورمان محمد(ص) مبارزه میکنید، بدانید که وعده خداوند جاری خواهد شد و دشمنان به خواست خداوند نابود خواهند شد و شکست آنها قطعی است، همچنان که مسجد الاقصی نیز فتح خواهد شد.
رئیس شورای علمی در دیالی عراق درباره عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نیز اظهار کرد: کسانی که اقدام به عادی سازی روابط کردند و نیز کسانی که ناامید شده و یا دیگران را ناامید کردهاند، همه زیانکارند. اما مبارزان به اذن خداوند به رستگاری رسیده و بهرهمند خواهند شد.
سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در یک نگاه
مباحث سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در هشت محور جنگ و صلح عادلانه، اخوت اسلامی و مبارزه با تروریسم، آزاد اندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیری و افراطی گری، همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش ها و منازعات، احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین، تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی، فلسطین و مقاومت اسلامی و بزرگداشت مرحوم آیت الله محمدعلی تسخیری مطرح می شود.
هدف از برگزاری کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، ایجاد اتحاد و همبستگی در بین مسلمانان، همفکری علماء و دانشمندان جهت تقریب دیدگاههای علمی و فرهنگی آنان و نیز بررسی و ارائه راهکارهای عملی جهت دستیابی به وحدت اسلامی و تشکیل امت واحده در جهان اسلام و حل مسائل و مشکلات مسلمانان و ارائه راه کارهای مناسب در این خصوص است.
در این کنفرانس ۵۱۴ سخنرانی برگزار می شود که ۲۳۰ سخنرانی با حضور ۵۲ مهمان از ۱۶ کشور به صورت حضوری و ۱۸۰ سخنران از شخصیت های فرهنگی و سیاسی داخل کشور خواهد بود. همچنین۳۶۰ سخنرانی به صورت وبیناری است که شامل ۱۸۰ سخنرانی خارجی و بین المللی و ۱۸۰ سخنرانی ایرانی است. این سخنرانی ها از کانال های یک و دوی کنفرانس وحدت پخش میشوند.
هفته وحدت در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی از سوی امام خمینی (ره) مطرح شد و همه ساله از ۱۲ ربیع الاول سالروز میلاد پیامبر اعظم (ص) به روایت اهل سنت آغاز می شود و تا ۱۷ ربیع الاول سالروز ولادت رسول خدا (ص) به روایت شیعیان ادامه خواهد داشت که امسال از ۲۷ مهر آغاز و تا دوم آبان ادامه خواهد داشت.