دکتر «شراره نیک سیر» روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: با غربالگری و تشخیص زودرس، سرطان پستان در مراحل اولیه قابل درمان است و این غربالگری ابتدا توسط فرد از ۲۰ سالگی به صورت ماهانه صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه «ماموگرافی» مفیدترین وسیله تشخیصی برای یافتن سرطان پستان در مراحل اولیه است اضافه کرد: معاینه بالینی توسط پزشک یا مامای دوره دیده از سن ۳۰ تا ۴۰ سالگی هر ۲ سال یکبار صورت می گیرد و در سنین بالای ۴۰ سال این معاینه سالانه می شود همچنین در زنان دارای سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان، معاینات باید هر ۶ ماه یکبار انجام شود.
مسئول برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان با بیان اینکه سرطانها، گروهی از بیماریها هستند که با رشد بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلولها ایجاد میشوند، اظهار داشت: پس از سرطان پستان، به ترتیب سرطان های روده بزرگ، پوست، تیروئید و معده در بین زنان استان شایع است.
نیک سیر اضافه کرد: عوامل خطر برای بروز سرطان پستان شامل زمینه ژنتیکی و سابقه خانوادگی مثبت در مادر یا خواهر به ویژه در صورت ۲ طرفه بودن یا ابتلا قبل از یائسگی همچنین چاقی به ویژه در دوران بعد از یائسگی است.
وی مولفه هایی نظیر اولین زایمان در سن بعد از ۳۵ سالگی یا نداشتن فرزند، سابقه پرتوتابی به قفسه سینه، مصرف هورمون بعد از یائسگی و سابقه ابتلا به سرطان در پستان دیگر را از عوامل خطر برای بروز سرطان دانست.
مسئول برنامه سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان، افزود: شایع ترین علایم سرطان پستان لمس توده بدون درد، تغییر در اندازه یا شکل پستان و یا بهم خوردن تقارن پستانها و ترشح غیر طبیعی از نوک پستان است و فرورفتگی پوست یا نوک، قرمزی و زخم شدن نوک پستان، تغییر شکل پوست آن از سایر نشانه های این بیماری است.
نیک سیر گفت: برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان کنترل وزن، ورزش منظم از جمله پیادهروی تند پنج روز در هفته و در هر نوبت حداقل ۳۰ دقیقه، رعایت رژیم غذایی و شیردهی منظم است.
وی افزود: کاهش مصرف چربی های اشباع موجود در گوشت و لبنیات پر چرب،کاهش مصرف گوشت قرمز به کمتر از سه بار در هفته، افزایش مصرف روزانه میوه ها و سبزی ها، کاهش مصرف موادغذایی سرخ شده و مصرف نکردن قسمتهای سوخته گوشت در رژیم غذایی باید رعایت شود.
وی تاکید کرد: بانوان در صورت داشتن علائمی نظیر لمس توده، ترشح از نوک پستانها به ویژه یک طرفه بودن یا خونی یا چرکی بودن یا خودبه خود بودن، تغییر در قوام، شکل و از بین رفتن قرینگی پستانها، تغییرات پوستی مانند پوست پرتقالی، پوسته پوسته شدن، زخمهای سفت و فرورفتگی نوک پستان باید به پزشک یا مامای مرکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.
نهم مهر تا نهم آبان به عنوان ماه اطلاع رسانی از سرطان پستان نامگذاری شده است.