یکی از کارشناسان مسائل افغانستان روز پنج شنبه در آیین گرامیداشت شهدای نماز جمعه قندوز و قندهار افغانستان در قم گفت: متاسفانه سالهاست افغانستان دچار مشکل حکومت سازی است و هر مرحلهای از تاریخ مشکلهایی در مقابل ایجاد حکومت در این کشور وجود داشتهاست.
شفق خواتی افزود: فقدان حکومت کارآمد و با ثبات در افغانستان مشکلهای متعددی را در آن ایجاد کرده است.
وی با اشاره به چالشهایی که اکنون طالبان با آن مواجه است، اظهار داشت: تعارضهایی که در درون گروه طالبان که اکنون به حکومت طالبان تبدیل شده است وجود دارد از جمله چالشهای حکومت داری آن است.
خواتی گفت: اعتقادات فکری در میان گروه طالبان یک تفکر واحد نیست و اختلاف در آن مشاهده میشود که از جمله چالشهای حکومت داری طالبان است.
وی بیان کرد: احتمال دارد که در انفجار قندوز برخی گروههای افراطی در میان طالبان نقش داشتهباشند.
وی ادامه داد: در میان طالبان دیدگاههای مختلفی پیرامون شیعیان وجود دارد و برخی از گروههای در آن، دیدگاههای شیعه ستیز و افراطی دارند.
این کارشناس مسائل افغانستان گفت: مشکل دوم حکومت داری طالبان، موضوع قبیله گرایی در افغانستان است.
وی افزود: مشکل دیگر تعارض نظامیان و سیاستمداران در حکومت طالبان است که با یکدیگر دچار اختلاف هستند.
وی ادامه داد: سیاسیون طالبان اعتقاد به نشان دادن برخی انعطافها دارند اما برخی از نظامیان مخالف آن هستند.
خواتی همچنین با اشاره به این که چالش اقتصادی و فقر از جمله مشکلهای پیشروی حکومت طالبان است، تاکید کرد: علاوه بر اختلافهای اعتقادی، ناتوانی طالبان در تامین نیازمندیهای سربازان خود موجب رفتن این افراد به سمت سایر گروهها همچون داعش میشود.
وی بیان کرد: در حال حاضر مردم افغانستان به خصوص شیعیان در بسیاری از مناطق متاسفانه توانایی تامین نان شب خود را ندارند.
وی ادامه داد: برخی از کشورهای منطقه نیز که در زمینه نظامی به طالبان کمک میکنند، توانایی کمک مالی به این گروه را ندارند.
این کارشناس مسائل افغانستان گفت: چالش مشروعیت داخلی و تعامل بین المللی نیز از دیگر مشکلهای مهم پیش روی حکومتداری طالبان است و انحصارگرایی طالبان به آن دامن زدهاست.
وی بیان داشت: امیدواریم با مشارکت فعال و عقلانی بازیگران بیرونی و همراهی بازیگران داخلی، چالشهای پیش روی افغانستان به ویژه در حوزه حکومتداری برطرف شود.
علمای افغانستان به رسالت خود عمل کنند
یکی دیگر از کارشناسان مسائل افغانستان نیز در این آیین با تاکید بر رسالت علما و طلاب با توجه به تحولات افغانستان، گفت: از عالمان دین به عنوان جانشینان انبیا یاد میشود و در شرایط کنونی افغانستان نیز ایشان باید نسبت به رسالت خود عمل کنند.
حجت الاسلام عبدالحکیم سلیمی افزود: علمای افغانستان باید نسبت به شناخت دشمن توجه لازم را داشته باشند.
وی ادامه داد: علما باید توکل و اعتماد خود به خداوند متعال را تقویت کنند و برای مقابله با سختیها و مشکلها آماده باشند.
وی تاکید کرد: همچنین نیاز است که علما ارتباط خود با مردم را تقویت کنند و شنوای درد و دل ایشان باشند.
سلیمی گفت: ما در دورانی زندگی میکنیم که جامعه افغانستان شرایط خاص خود را دارد و ما باید بر اساس دستور قرآن با این شرایط مواجه شویم.
وی افزود: همان طور که خداوند متعال در قرآن کریم به حضرت موسی(ع) دستور مواجهه با فرعون زمان را داد، امروز نیز علما باید با منطق و قدرت با جریانی که هماکنون در افغانستان قدرت را در دست دارد، مواجه شوند.
وی ادامه داد: حضرت موسی(ع) با تبعیت از این دستور الهی، قوم خود را نجات داد و این درسی برای امروز است.
این کارشناس مسائل افغانستان گفت: عصر امروز عصر ارتباطات است، هر طلبه باید یک رسانه باشد و روشنگری کند و از این طریق به رسالت خود عمل نماید.
وی با اشاره به این که نباید در موضوع آینده افغانستان ناامید بود، تاکید کرد: ملتی که با خدا باشد، خداوند متعال هرگونه بن بستی را از مقابل آنان برمیدارد و آن ملت با صبر و استقامت به پیروزی میرسد.
وی ادامه داد: در تاریخ افغانستان روزگارهای بسیار سختی سپری شده اما این سرزمین همواره شاهد حضور مردان الهی بودهاست که برای پیشرفت افغانستان به پاخاستند و امروز نیز نسل جوان با وظیفه شناسی و شناخت رسالتی که اکنون دارند، نقش حیاتی خود را ایفا خواهند کرد.
آیین گرامیداشت شهدای نماز جمعه قندوز و قندهار افغانستان با موضوع ناهنجاریها و چالشهای حکومتداری طالبان، رسالت علما و طلاب با توجه به تحولات افغانستان برگزار شد.
در پی حادثه تروریستی ظهر جمعه بیست و سوم مهرماه در مسجد فاطمیه در قندوز افغانستان و همچنین در حمله انتحاری شانزدهم مهر به نمازگزاران شیعه در سیدآباد قندوز ده ها تن شهید و زخمی شدند.
گروهک تروریستی داعش مسوولیت این انفجارها را بر عهده گرفتهاست.