مهاباد- ایرنا- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی با اشاره به ضروت وحدت جهان اسلام گفت: دشمنان اسلام از اتحاد و همبستگی مسلمانان هراس دارند.

حجت‌الاسلام ناصر خدایاری روز پنجشنبه در آیین بزرگداشت مرحوم "مصطفی خرم دل" مفسر و قرآن پژوه مهابادی افزود: دشمنان اسلام با توجه به وحشتی که از وحدت مسلمانان دارند، از صدر اسلام تاکنون با ایجاد تفرقه در بین آنان، اتحاد و همبستگی جهان اسلام را مورد هدف قرار داده اند که البته بخش عظیمی از این دسیسه ها با هوشیاری مسلمانان نقش برآب شده و پس از این نیز با شکست مواجه خواهد شد.

وی با اشاره مالکیت مسلمانان به قسمت اعظمی از منابع و دارایی های جهان اضافه کرد: از لحاظ موقعیت جغرافیایی، جمعیت، ذخایر و منابع زمینی، کشورهای مسلمان بخش زیادی را در اختیار دارند که با استفاده از آن می توانند وحدت و قدرت خود را چند برابر کنند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان‌غربی اظهار داشت: در صورت شناخت دقیق از قرآن، سیره پیامبر و فلسفه دستورات پروردگار دیگر هیچ گونه اختلاف و سردرگمی بین مسلمان بوجود نمی آید و همه در راستای سعادت و عاقبت بخیری حرکت خواهند کرد.

حجت‌الاسلام خدایاری با اشاره به ویژگی اخلاقی "مرحوم خرم دل" نیز گفت: این استاد فرزانه به معنای واقعی انسانی از جنس نور بود و لقب های دکتر و نویسنده در شان توصیف ایشان واژه هایی کوچک است.

وی با بیان اینکه استاد خرم دل نمونه یک شخصیت و الگوی بسیار مناسبی برای نسل جوان است، افزود: ویژگی رفتاری، عالم بودن و آثار به جای مانده ایشان تا ابد ماندگار و مایه فخر مسلمانان خواهد بود.

فرماندار ویژه مهاباد هم در این جلسه گفت: توسعه و ارتقای سطح فرهنگ هر جامعه نیاز به سرمایه های انسانی و کسانی دارد که آن را رونق دهد و استاد خرم دل نمونه با ارزشی از این نوع سرمایه های انسانی بود.

عارف خدرلو با تاکید بر حفظ سرمایه های نمادین در جامعه اظهار داشت: توانایی و آثار فاخر این دانشمند در حوزه کاری خود مایه افتخار و مباهات شهروندان است و ضروری است تا به علاقه مندان و اقشار مختلف مردم معرفی شود.

وی وجود شخصیت و سرمایه های انسانی ماندگار را وجه تمایز مهاباد با شهرهای دیگر دانست و تاکید کرد: برگزاری آیین های بزرگداشت، نام گذاری میادین و احداث ِالمان های این سرمایه ها در کنار معرفی و شناساندن آثار آنان باید در دستور کار مسوولان قرار گیرد.

به گزارش ایرنا، "استاد دکتر مصطفی خرّم‌دل" نویسنده، مترجم، قرآن‌پژوه، اسلام‌شناس و مفسر مهابادی در سن ۸۴ سالگی خردادماه سال گذشته در زادگاهش مهاباد دارفانی را وداع گفت.

از آثار برجستهٔ این اسلام‌شناس و قرآن‌پژوه نامدار مهابادی می‌توان به تفسیر نور، صرف دستور زبان کُردی سورانی، گلبُن دانش ، گنجینهٔ صرف زبان عربی، گنجینهٔ نحو زبان عربی، مکالمهٔ روزمرهٔ زبان کُردی، نحو زبان فارسی، نگاهی گذرا به اعجاز علمی قرآن، نماز فرمان خدا، تفسیر المقتطف (عربی)، تفسیر شنهٔ ره‌حمه‌ت (کُردی) اشاره کرد. 

از ترجمه‌های وی نیز می‌توان به الله جل‌ّ جلاله از سعید حوی، ع‍ن‍ای‍ت ی‍زدان ی‍ا غ‍ری‍زه ح‍ی‍وان؟! از سوقی ابوخلیل، فی‌ظلال القرآن (۱۵ جلد) از سید قطب اشاره کرد.

دکتر مصطفی خرمدل از دانشوران و قرآن‌پژوهان مشهور کردستان ایران به شمار می‌آمد، وی دوران تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مهاباد طی نمود و در این مدت به آموزش علوم دینی نیز مشغول بود، وی در سال ۱۳۴۶ از دانشگاه تهران در رشته‌ زبان و ادبیات عرب موفق به دریافت مدرک لیسانس شد و از زمان دانشجویی و پس از فارغ‌التحصیلی سال‌ها به خدمت آموزش و پرورش مشغول بود.

در سال ۱۳۵۲ در همان رشته از دانشگاه تهران با درجه فوق لیسانس فارغ التحصیل شد و در سال ۱۳۵۸ به اخذ دانشنامه دکترای فرهنگ عربی و علوم قرآنی از دانشکده الهیات دانشگاه تهران نائل آمد و پس از فارغ‌التحصیلی در دانشسرای عالی سنندج (که بعدها به دانشگاه کردستان تبدیل شد) به عنوان استاد و عضو هیأت علمی مشغول به تدریس بود.

تدریس در دبیرستان‌های مهاباد و ناحیه ۱۰ و ۱۶ تهران، تدریس در دانشگاه تربیت معلم سنندج و دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد و چهار سال ریاست دانشگاه تربیت معلم سنندج از دیگر سوابق این مفسر مهابادی بود.