به گزارش روز شنبه گروه آموزش ایرنا از پایگاه خبری گاردین، بر اساس این تحقیقات که اطلاعات مربوط به ۵.۴ میلیون شهروند اسکاتلندی را بین اول آوریل تا ۲۷ سپتامبر سال۲۰۲۱ میلادی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد، واکسن فایزر به میزان ۹۰ درصد و واکسن آسترازنکا به میزان ۹۰ درصد بر جلوگیری از مرگ افرادی که با دو دز واکسن را دریافت کرده و نتیجه آزمایش آنها مثبت شده، موثر است.
در طول این دوره نتیجه آزمایش ۱۱۵.۰۰۰ نفر مثبت شد و ۲۰۱ مورد مرگ در اثر ابتلا به ویروس به ثبت رسید.
با وجود این که در کشور اسکاتلند واکسن مدرنا نیز تزریق شده است، به دلیل این که حتی یک مورد مرگ افراد واکسینه شده با مدرنا در اثرا ابتلا به ویروس گزارش نشد، ارزیابی میزان اثرگذاری این واکسن در جلوگیری از مرگ غیرممکن بود.
این اولین بار است که میزان اثرگذاری واکسنهای کووید ۱۹ بر گونه دلتا در سطح یک کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
گونه دلتا که اکنون بر سر زبانهاست؛ از هند سرچشمه گرفته و از اواسط ماه ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی با سرعت در سراسر جهان منتشر و خبرساز شد.
بر اساس آمار مرکز کنترل و بیماریهای آمریکا، ۸۰ درصد از بیمارانی که در گروه آماری این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، به گونه دلتا مبتلا هستند و انتظار میرود در نقاط مختلف جهان نیز وضع به همین منوال باشد.
بر اساس آمار این گونه بسیار مسری است و به راحتی منتقل میشود؛ بنابراین احتمال میرود بیشتر موارد ابتلای جدید را به خود اختصاص دهد.
بر اساس گزارش منتشر شده در نشریه نیچر، افراد مبتلا به گونه دلتا میتوانند دو روز قبل از مشاهده اولین علائم نیز ناقل ویروس باشند. از طرفی ابتلا به این ویروس میتواند کاملا فاقد علامت باشد.
بر اساس مطالعات علائم این گونه نیز مشابه سایر نسخههای ویروس است، علائم شامل سرفه، تب، سردرد و از دست دادن بویایی است. نوع دلتا با سرعت بیشتری رشد میکند و معمولا نقطه اثر آن دستگاه تنفسی است.
سرعت رشد این گونه در جوانان نیز زیاد است. آمار نشان میدهد ۹۷ درصد مبتلایان به جهش دلتا افراد واکسینهنشده هستند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه New England Journal of Medicine منتشر شده است.