تهران - ایرنا - محققان بانک سلول‌های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاد دانشگاهی به منظور حفظ و ثبت ذخایر ژنتیکی جانوری کشور در مطالعه‌ای موفق به جداسازی، کشت و تکثیر سلول‌های فیبروبلاست بز مرخز شدند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، نابودی هرچه بیشتر حیوانات اهلی سالانه منجر به کاهش دسترسی پایدار و همیشگی آنها شده است. بنابراین، یک دیدگاه استراتژیک برای حفاظت از تنوع زیستی، مقابله با چالش‌های بی‌سابقه‌ای است که در گسترش جمعیت این جانوران در آینده با آن روبرو هستیم.

این مطالعه با هدف ایجاد و حفظ رده های سلولی فیبروبلاست بز مرخزبه عنوان گونه ای در خطر انقراض انجام شد. در این راستا، سلول های فیبروبلاست اولیه از ۵۸ بز مرخز جداسازی و کشت و تکثیر داده شد.

سلول های کشت یافته از نظر ویژگی های ظاهری، جمعیت و تکثیرسلول، انالیز کروموزومی، آلودگی های میکربی و مایکوپلاسمی و بیان پروتئین های فلوئورسنت با وکتورهای ویروسی بررسی شدند.

براساس آزمون افتراق بین گونه ای، سلول های بدست آمده از این نژاد هیچگونه آلودگی ادغام با سلول های دیگر و یا عدم شناسایی هویت را نداشته و بطور خالص ذخیره سازی و بانک شدند.

موضوع حائز اهمیت در این پروژه تاسیس بانک سلول های بز مرخز است که به عنوان کلکسیون سلولی گونه ی در معرض خطر انقراض برای اولین بار در کشور به ثبت رسیده است. این مطالعه نشان داده است که می توان سلول های با حفظ پایداری خصوصیات ژنتیکی نگهداری و جمع آوری نمود.

مستندات این پژوهش در ژورنال Molecular Biology Reports چاپ شده است.