تهران- ایرنا- سیاست «کربن صفر» که به ویژه پس از دوره کرونا و بحران انرژی و غذایی اخیر، بیش از هر زمانی در معرض خطر قرار گرفته، اثربخشی اجلاس آب و هوایی پیش رو (۳۱ اکتبر/۹ آبان) را که با هدف کاهش سوخت های فسیلی در گلاسگو انگلیس برگزار می شود، با چالشی جدی مواجه کرده است.

به گزارش ایرنا از مجله پژوهشی ایکای ژورنال (Ekai Journal)، اجلاس آب و هوایی که هفته آینده، ۳۱ اکتبر (۹ آبان) در گلاسکو انگلیس برگزار خواهد شد، چشم انداز خوشایندی پیش رو ندارد. تنها ۱۱ کشور از گروه ۲۰، ظرف ۱۰ روز مهلت مقرر، برنامه هایی برای کاهش کربن به کنوانسیون سازمان ملل برای تغییرات آب و هوا (COP۲۶) ارائه داده اند.

از سوی دیگر، طبق گزارش روزنامه گاردین در تاریخ ۱۶ اکتبر (۲۴ مهر)، انگلیس در بحبوحه بحران انرژی خود را برای تولید گاز و افتتاح یک معدن زغال سنگ در ولز آماده می کند.

همچنین تورم هشداردهنده در ماه های اخیر از ظهور یک موج ابرتورم خبر می دهد. بنابراین با بررسی واقعیات موجود، سخن از رفتار سبز جدید بیش از پیش بی معنی به نظر می رسد.

«لی کچیانگ» نخست وزیر چین، پس از نشست کمیسیون ملی انرژی درباره بحران انرژی، در بیانیه ای نسبتا پیشگویانه اعلام کرد: با توجه به جایگاه بسیار مهم کربن (زغال سنگ) در تامین انرژی و منابع کشور، باید در کنار بهینه سازی ظرفیت تولید زغال سنگ و ساخت نیروگاه های پیشرفته تولید برق از زغال سنگ متناسب با نیازهای توسعه به حذف تدریجی نیروگاه های قدیمی ادامه داد. بنابراین اکتشافات ملی نفت و گاز تشدید خواهد شد.

هند که ۷۰ درصد انرژی خود را از طریق نیروگاه های برق کربنی تولید می کند، نه تنها به دنبال کاهش مصرف زغال سنگ نیست بلکه بالعکس به دنبال افزایش آن برآمده است.

همچنین وزارت صنعت و تجارت ویتنام به تازگی طرح دو برابر کردن میزان برق تولیدی از طریق زغال سنگ را تا سال ۲۰۳۰ ارائه داده است.

بنابراین سیاست «کربن صفر» به ویژه پس از دوره کرونا، بحران انرژی و غذایی به وجود آمده در کشورهای عمدتا نوظهور، بیش از هر زمانی در معرض خطر قرار دارد.

قلعه وینزر، اقامتگاه خاندان سلطنتی انگلیس که میزبان اجلاس است، درباره نتیجه نشست ابراز نگرانی کرد. زیرا در حالی که ۷۰ درصد کل انرژی مصرف جهان از سوخت های فسیلی تامین می شود، برگزاری این اجلاس که با هدف واداشتن کشورها به ترک سوخت های فسیلی برگزار می شود، بی ثمر خواهد بود.

چارلز، شاهزاده ولز که یکی از پیش برندگان اصلی کنفرانس تغییرات اقلیمی است، با ابراز ناخرسندی به شبکه بی بی سی گفت: بسیاری از کشورها فقط حرف می زنند، در حالی که مسئله این است که این حرف ها به مرحله عمل درآید.

شخص الیزابت دوم (ملکه انگلیس) نیز با ابراز ناراحتی عنوان کرد: هنوز نمی دانیم چه کسی به اجلاس خواهد آمد. تنها می دانیم چه کسانی نخواهند آمد. اینکه فقط حرف می زنند و عمل نمی کنند، بسیار ناراحت کننده است.

«شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین تصریح کرد که در اجلاس گلاسگو شرکت نخواهد کرد و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه نیز اعلام کرد که به دلیل شرایط همه گیری، هنوز تصمیم نگرفته که شخصا در این نشست حضور یابد یا نه، اما در برنامه های کنوانسیون مشارکت خواهد کرد.

«اسکات موریسن» نخست وزیر استرالیا که پیش تر غیبت خود را اعلام کرده بود، به تازگی خبر داده که به دلیل تعهد (اجبار) کشورهای مشترک المنافع در اجلاس حضور خواهد یافت.

با این وجود، فعالان امیدوارند به شرط واکنش سریع و سنجیدهٔ رهبران جهان، بحران غذایی و اقتصادی جهان با راهکارهای سنجیده مهار شود.