بجنورد- ایرنا- مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی گفت: براساس داده‌های سازمان مرکزی، معلولیت‌های ژنتیکی استان بیشتر از میانگین کشوری است که حدود سه درصد معلولیت‌ها به علت ازدواج‌های فامیلی است.

محمد شجاع روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در استان غربالگری در خصوص بحث ژنتیک و ازدواج فامیلی نیز ضعیف است، اظهار داشت: هر روز بر معلولیت های ناشی از ازدواج‌های فامیلی افزوده می شود.

وی گفت: در استان به دلیل ازدواج‌های فامیلی زیاد احتمال اینکه ژن‌های معیوب در نسل‌های بعدی خود را نشان دهد، خیلی بالاست؛ بنابراین باید مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج بویژه بارداری را جدی گرفت. 

شجاع افزود: برای همین تاکید دارم که زوجین بویژه آنهایی که ازدواج فامیلی دارند، مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و حتی قبل از بارداری را انجام دهند.  

وی  اظهار داشت: حدود ۲.۵درصد جمعیت خراسان شمالی را معلولان تشکیل می‌دهند که رفع مشکلات اساسی آنها نیازمند همت خیران و مسوولان است.

مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی افزود: هم اینک ایجاد یک آزمایشگاه ژنتیک در استان ضروری بوده اما نبود آن مشکلاتی زیادی در استان ایجاد کرده است که آمار بالای معلولیت ها ناشی از آن است.

شجاع اظهار داشت: هم اینک در این استان چهار مرکز مشاوره در شهرستان های بجنورد، شیروان و اسفراین وجود دارد که امسال ۳۰۸ نفر زیر پوشش قرار گرفته اند.

وی گفت: در این مدت ۷۰ درصد از افراد تحت پوشش بهزیستی و غیر پوشش در خراسان شمالی، مشاوره ژنتیک انجام دادند که برخی از آنان از طریق آزمایش های ژنتیکی بیماری ژنتیکی آنها ثابت و به تشخیص رسیده است.

شجاع اظهار داشت: یکی از مشکلات خراسان شمالی این است که افراد برای انجام آزمایش های تخصصی ژنتیک باید به خارج از استان مراجعه کنند.

مدیرکل بهزیستی خراسان شمالی با بیان اینکه با ارائه مشاوره ژنتیکی پیش از ازدواج به‌طورقطع از آسیب‌های اجتماعی و معلولیت پیشگیری می‌شود عنوان کرد: هزینه مشاوره ژنتیک افراد تحت پوشش بهزیستی ۱۰۰ درصد رایگان و برای افراد غیر پوشش تا ۷۵ درصد است.

وی افزود: اجرای مشاوره و طرح غربالگری اختلالات ژنتیک در خراسان شمالی از چند سال گذشته کلید خورد و طرح غربالگری اختلالات ژنتیک برای افراد بالای ۲۵-۱۵ سادر این استان اجرا می شود.

شجاع اظهار داشت: ۲۵ هزار نفر معلول زیر پوشش این سازمان حمایتی هستند که در مجموع ۱۱۰ هزار نفر که شامل یک هشتم جمعیت استان می شود زیر پوشش این نهاد قرار دارند که نیازمند توجه حمایت های بیشتر در حوزه ها مختلف به ویژه اشتغال هستند.

براساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵ خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آن در روستاها ساکن هستند.