به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از گاردین، غلظت دی اکسید کربن مهمترین گاز گلخانه ای در حال حاضر ۵۰ درصد بیش از سطح انقلاب صنعتی است که باعث سوختن گسترده سوخت های فسیلی شد. میزان انتشار متان نیز از سال ۱۷۵۰، بیش از دو برابر افزایش یافته است.
سازمان جهانی هواشناسی در گزارشی اعلام کرد همه گازهای گلخانه ای اصلی در سال ۲۰۲۰ سریعتر از متوسط دهه قبل انتشار یافت و این رویه در سال ۲۰۲۱ ادامه یافته است.
به گفته پتری تالاس رئیس سازمان جهانی هواشناسی، داده های موجود نشان می دهد بحران آب و هوایی رو به وخامت دارد و حاوی پیامی قوی برای کشورهای شرکت کننده در بیست و ششمین اجلاس آب و هوایی سازمان ملل در گلاسکو است.
مذاکره کنندگان در این اجلاس باید اقدامی در جهت زنده نگه داشتن هدف پایان دادن به انتشار گازهای گلخانه ای اصلی تا سال ۲۰۵۰ و جلوگیری از وخامت اثرات اقلیمی انجام دهند.
تنها توقف انتشار این گازها، میزان انتشار آن را تثبت و افزایش دما را که باعث آسیب فزاینده ناشی از موج گرما، سیل و خشکسالی می شود، متوقف می کند.
تالاس گفت: افزایش سطح انتشار گازهای گلخانه ای اصلی، تبعاتی منفی بر زندگی روزانه و سلامت ما و همچنین برای آینده فرزندان و نوه های ما دارد.
سوزاندن زغال سنگ، نفت و گاز، بزرگترین منبع دی اکسید کربن است که عامل ۶۶ درصد از گرمایش جهانی است.
انتشار دی اکسید در سال ۲۰۲۰ به واسطه محدودیت های کرونایی به میزان تقریبا ۵ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ کاهش یافت. اما همچنان میلیاردها تن دی اکسید کربن به جو زمین وارد می شود و این بدان معناست که قرنطینه کرونایی براساس اعلام سازمان جهانی هواشناسی، تاثیر قابل تشخیصی در سطح انتشار گازهای گلخانه ای اصلی و میزان رشدشان نداشته است.
حدود نیمی از دی اکسید کربن ناشی از فعالیت های انسانی در جو باقی می ماند و نیم دیگر توسط اقیانوس ها، درختان و گیاهان در خشکی جذب می شود.
براساس این گزارش، گاز متان ۱۶ درصد گرمایش جهانی را تشکیل می دهد و اکثریت انتشار آن ناشی از فعالیت های انسانی است.
در آستانه اجلاس آب و هوایی سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا وعده داده اند انتشار متان را تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۳۰ درصد کاهش دهند.
اکسید نیتروژن، دیگر گاز گلخانه ای مهم است که مسئول ۷ درصد از گرمایش جهانی است. این انتشارات عمدتا ناشی از استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی در کشاورزی و کودهای گاوی است.
اجلاس آب و هوایی سازمان ملل که هفته آینده ۳۱ اکتبر (۹ آبان) در گلاسکو انگلیس برگزار خواهد شد، چشم انداز خوشایندی پیش رو ندارد. تنها ۱۱ کشور از گروه ۲۰، ظرف ۱۰ روز مهلت مقرر، برنامه هایی برای کاهش کربن به کنوانسیون سازمان ملل برای تغییرات آب و هوا (COP۲۶) ارائه داده اند.
سیاست «کربن صفر» که به ویژه پس از دوره کرونا و بحران انرژی و غذایی اخیر، بیش از هر زمانی در معرض خطر قرار گرفته، اثربخشی اجلاس آب و هوایی پیش رو را که با هدف کاهش سوخت های فسیلی در گلاسگو انگلیس برگزار می شود، با چالشی جدی مواجه کرده است.