تهران – ایرنا – «عبدالفتاح البرهان» فرمانده ارتش سودان و رهبر نظامیان کودتاگر در این کشور برخی از وزیران دولت برکنار شده «عبدالله حمدوک» را متهم کرد که با اظهارات خود در صدد ایجاد فتنه و جنگ داخلی بودند.

به گزارش روز سه شنبه دو شبکه تلویزیونی المیادین و الجزیره، البرهان طی یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن اعلام این مطلب در توجیه کودتای خود افزود: ما احساس کردیم که برخی از نهادهای نظامی و امنیتی مورد هدف و خصومت قرار گرفته اند.

وی در همین رابطه خاطرنشان کرد : ما طی هفته اخیر حملات و اقدامات تحریک آمیز صورت گرفته علیه نیروهای مسلح را دنبال کردیم .

البرهان با اشاره به ارائه سه طرح ابتکاری به نخست وزیر جهت حل و فصل بحران یادآور شد : ما علیرغم این کار با ائتلاف "آزادی و تغییر" به عنوان یکی از جریان های مطرح مخالف در کشور به توافق نرسیدیم.  

رهبر کودتاگران در سودان در توجیه کودتای خود افزود: ما ملاحظه کردیم وظیفه نیروهای مسلح اقتضا می کند تا با مشارکت کامل مردم در جهت تامین امنیت فرآیند انتقال قدرت سیاسی وارد عمل شوند.

البرهان در این گفت وگوی مطبوعاتی تاکید کرد : ما قانون اساسی را لغو نکردیم و فقط بندهای مربوط به مشارکت جریان های سیاسی در دولت را حذف کردیم و در هیات دولت آینده هر یک از استان ها وزیری را به نمایندگی از سوی خویش انتخاب خواهند کرد.

البرهان با اشاره به اینکه نخست وزیر جدید به زودی تعیین خواهد شد، تاکید کرد: ارتش پس از تشکیل دولت جدید در مسائل سیاسی دخالت نخواهد کرد.  

البرهان در ارتباط با سرنوشت عبدالله حمدوک نخست وزیر برکنار شده گفت : حمدوک در منزل من است و در سلامت و امنیت کامل بسر می برد و امروز به منزل خود بازخواهد گشت و به هیچ وجه مورد آزار و اذیت قرار نگرفته است. حمدوک نمی توانست آزادانه عمل نماید زیرا از نظر سیاسی در قید و بند قرار داشت.

فرمانده ارتش سودان در مورد سایر افراد بازداشت شده گفت : افراد بازداشت شده متهم به انجام اقدامات جنایت کارانه در بازداشت خواهند ماند اما سایر بازداشت شدگان آزاد خواهند شد.

وی در مورد ساختار آینده دولت بعدی سودان گفت: دولت آینده هیچ یک از جریان های سیاسی را در برنخواهد گرفت و دولت شایسته سالار خواهد بود.

از سوی دیگر دفتر عبدالله حمدوک نخست وزیر برکنار شده با صدور بیانیه ای اعلام کرد: ادعاهای البرهان به عنوان نوک پیکان کودتا در ارتباط با اقدامات حمایت آمیزش از انقلاب مردم و حمدوک نمی تواند سودانی ها را فریب دهد.

دفتر مزبور خاطرنشان کرد: هدف از تشکیل ائتلاف از بین بردن سودان و انقلاب است که در پشت پرده توسط کنگره ملی هدایت و رهبری می شود و اقدامات البرهان صرفا اجرای مطالب دیکته شده داخلی و خارجی است و هیچ ارتباطی با ارتش و مصلحت کشور ندارد.

دفتر یاد شده ابراز داشت: نخست وزیر عبدالله حمدوک رهبر اجرایی مورد تایید ملت سودان و جهان است و چاره ای جز ادامه حضور مردم در خیابان ها و اعتصاب و شورش تا بازگرداندن دستاوردهای انقلاب وجود ندارد.

رسانه های خبری صبح دیروز (دوشنبه) از وقوع کودتای نظامی در سودان خبر دادند.

بر اساس گزارش ها گروهی از نظامیان به اقامتگاه عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان حمله و او را در بازداشت خانگی قرار دادند.

همچنین گزارش هایی نیز از بازداشت چهار نفر از وزیران دولت و مشاور مطبوعاتی نخست وزیر سودان منتشر شده است. منابع مطلع، نظامیان ناشناس را به کودتا علیه دولت انتقالی متهم کرده اند.

به دنبال این اقدام نهادهای مردمی و حقوق بشری از مردم سودان خواستند که با برپایی تظاهرات به آن اعتراض کنند.

عمر البشیر از سال ۱۹۸۹ (۱۳۷۸) بر سودان حاکمیت داشت که  پس از برپایی تظاهرات در خارطوم و تعدادی از ایالت‌های این کشور در اعتراض به گرانی و اوضاع بد معیشتی این کشور در ۱۱ آوریل ۲۰۱۹ از قدرت برکنار شد و یک دولت انتقالی قدرت را در این کشور در دست گرفت که ریاست دولت موقت آن بر عهده "عبدالله حمدوک" است.

دولت انتقالی سودان اوت ۲۰۱۹  میلادی آغاز به کار کرد و قرار بود مدت زمان انتقال قدرت از نظامیان به غیرنظامیان ۳۹ ماهه باشد و در این مدت نیز قدرت میان ارتش و ائتلاف «الحریة و التغییر» تقسیم شود.

۱۴۸۷