به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از استریتس تایمز، یک رشته نشستها و دیدارهای مجازی به ریاست برونئی از جمله نشست با رهبران کره جنوبی، چین و آمریکا در غیاب میانمار ادامه یافت. این درحالی است که بحران سیاسی میانمار در پی کودتای اول فوریه این کشور تعمیق یافته است.
بر پایه این گزارش، در حالی که مساله دولت در میانمار هنوز حل و فصل نشده است، سازمان آ سه آن که از اصل عدم مداخله پیروی میکند از یکی از کارکنان ارشد دولتی میانمار بجای ژنرال مین آنگ هلانگ فرمانده ارتش و رئیس دولت نظامی میانمار برای حضور در این نشست دعوت کرده بود. اما دولت نظامی میانمار ضمن خودداری از پذیرش چنین نماینده ای، تحریم این اجلاس را تکذیب و اعلام کرد میانمار به همکاری سازنده با آ سه آن ادامه خواهد داد و از جمله به اجرای طرح اجماعی پنج ماده ای ادامه میدهد.
در اجلاس سران آسهآن-آمریکا، جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده تعامل کشورش با آسهآن را پس از سالها غیبت و عدم مشارکت رییس جمهوری پیشین این کشور افزایش داد و متعهد شد ۱۰۲ میلیون دلار (۱۳۷ میلیون دلار سنگاپور) برای سلامت، محیطزیست و اقتصاد کمک مالی کند.
بر اساس این گزارش، در این نشست رهبران کشورهای جنوب شرقی آسیا بر ضرورت اقدامات جمعی برای برون رفت از مشکلات ناشی از همه گیری کووید-۱۹ تاکید کردند.
"لی هسین لونگ" نخست وزیر سنگاپور خاطرنشان کرد که پیشرفت در زمینه اجرای طرح پنج ماده ای آ سه آن درباره میانمار تدریجی بوده است. مطابق این طرح باید خشونت در میانمار کاهش یابد و فرستاده ویژه آسه آن با همه طرفهای درگیر در آن کشور دیدار کرده و زمینه را برای گفتگوی فراگیر فراهم کند. اما اریوان یوسف وزیر خارجه دوم برونئی به عنوان فرستاده این سازمان موفق به سفر به میانمار نشد و دولت نظامی اجازه دیدار او با آنگ سان سوچی را نداد.
"جوکو ویدودو" رئیس جمهوری اندونزی هم از رویکردهای غیرسازنده میانمار در ارتباط با تلاشهای دیپلماتیک آسه آن اظهار تاسف کرد. اسماعیل صبری یعقوب نخست وزیر مالزی نیز گفت که کشورش از تحولات اخیر بسیار ناخشنود است.
"هون سن" نخست وزیر کامبوج که کشورش سال آینده ریاست دوره ای آ سه آن را در دست خواهد داشت، گفت این سازمان میانمار را اخراج نکرده بلکه میانمار حق خود را رها کرده است.
برخی کارشناسان خاطرنشان می کنند که آسه آن با وجود رد پذیرش حضور رئیس دولت نظامی میانمار در اجلاس این سازمان، کارکنان عمومی شاغل به کار تحت دولت نظامیان میانمار را به رسمیت شناخته است.