تهران- ایرنا- مجری طرح توسعه زنبورداری وزارت جهاد کشاورزی گفت: رعایت نکردن حداقل فاصله میان زنبورستان‌ها در عرصه‌های طبیعی در نظام تولید در این حوزه اخلال ایجاد می‌کند و زنبورداران ملزم به رعایت این فاصله هستند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «حسین اکبرپور» افزود: بر اساس برنامه سالیانه کوچ و استقرار زنبورستان‌ها، زنبورداران در فصل کوچ موظف به رعایت فاصله زنبورستان‌های خود با زنبورستان های مجاور هستند.

وی اظهار داشت: افرادی که دارای شناسنامه زنبورداری هستند و دست‌کم۴۰ کلنی دارند، مشمول برنامه سالیانه کوچ و استقرار زنبورستان‌ها می شوند.

اکبرپور با اشاره به این که بر اساس ماده (۱۴) قانون نظام جامع دامپروری کشور هر سال یک ماه قبل از کوچ زنبورداران، برنامه سالیانه کوچ و استقرار زنبورستان‌ها به سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها و اتحادیه‌های کشوری و استانی ابلاغ می‌شود، گفت: بر اساس این برنامه زنبورداران ملزم هستند در زمان پرورش ملکه، دست‌کم فاصله سه کیلومتر از مراکز تولید ملکه و ایستگاه‌های اصلاح نژاد را رعایت کنند.

وی ادامه‌داد: زنبوردارانی که از ۴۰ کلنی تا ۱۰۰ کلنی دارند حداقل فاصله‌شان از زنبورستان‌های مجاور یک‌هزار متر و در مناطق جنگلی و متراکم به لحاظ پوشش گیاهی، این فاصله به ۵۰۰ متر کاهش می‌یابد.

مجری طرح توسعه زنبورداری کشور، حداقل فاصله برای زنبوردارانی که تعداد کلنی‌هایشان از ۱۰۱ کلنی تا ۳۰۰ کلنی است را یک‌هزار و ۵۰۰ متر و در مناطق جنگلی و متراکم از نظر پوشش گیاهی یک‌هزار متر از زنبورستان‌های مجاور عنوان کرد.

به گفته وی، زنبورداران دارای ۳۰۱ کلنی به بالا موظفند با زنبورستان‌های مجاور خود ۲ هزار متر فاصله داشته باشند و در مناطق جنگلی و با تراکم پوشش گیاهی این فاصله به یک‌هزار و ۵۰۰ متر کاهش می‌یابد.

اکبرپور اضافه‌کرد: کاهش یا افزایش فواصل یا ابطال هریک از مجوزهای استقرار زنبورستان‌ها با توجه به پوشش گیاهی یا فرصت شهددهی و میزان تولید گرده هر منطقه با تشخیص و صلاح‌دید معاون بهبود تولیدات دامی استان می‌تواند انجام شود.

وی درباره عواقب رعایت نکردن فواصل میان زنبورستان‌ها در عرصه‌های طبیعی، گفت: عدم رعایت فاصله زنبورستان‌ها از یکدیگر موجب می‌شود زنبورهای عسل برای تغذیه خود و نوزدان زنبور از منابع شهد گیاهی در آن منطقه به اندازه کافی بهره نبرند.

اکبرپور افزود: در صورتی که غذا و انرژی کافی به زنبورهای عسل نرسد، ضعیف می‌شوند و کاهش تخم‌ریزی ملکه، تلفات، کاهش تولید و بیمار شدن زنبور عسل اتفاق می‌افتد و به زنبورداران خسارت وارد می‌شود.

وی با بیان این که بسیاری از مجوزهای استقرار زنبورستان‌ها در عرصه‌های طبیعی از سوی مدیران جهاد کشاورزی شهرستان‌ها و با هماهنگی اداره‌های منابع طبیعی شهرستان‌ها صادر می‌شود، تاکید کرد: تعداد زنبورستان‌ها باید متناسب با شرایط عرصه‌های طبیعی باشد.

بر اساس آخرین سرشماری سال ۹۸، حدود ۹۸ هزار زنبورستان و نزدیک به ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار کلنی زنبور عسل در کشور وجود دارد  و ایران به لحاظ تعداد کلنی زنبور عسل و میزان تولید عسل در رتبه چهارم جهان قرار دارد.