به گزارش ایرنا تشویق و ترغیب کشاورزان منطقه بر کشت گیاهان دارویی که نیاز آبی کمتری دارند و عدم اجاره زمین های حاصلخیز به کشاورزان مهاجر که باعث نابودی منابع آب و خاک می شود می تواند در کاهش تبعات خشکسالی موثر باشد.
استفاده ناصحیح از منابع آب منجر به افزایش تنش آبی در لرستان شده است و همچنین رعایت نکردن الگوی کشت از سوی کشاورزان منجر به تشدید بحران خواهد شد.
کاهش بارندگی، ذخایر برفی مناطق کوهستانی و در نتیجه کم شدن حجم آب سد و رودخانه ها موجب بروز خشکسالی در کشور شده است و برخی شهرهای لرستان نیز علاوه بر این موارد، با افزایش دمای هوا و گرما کم سابقه، امسال تنش آبی را تجربه میکنند.
خشکسالی تولید محصولات کشاورزی لرستان را ۵۰۰ هزار تن کاهش داد
مدیرکل امور اقتصادی استانداری لرستان گفت: در نیمه نخست امسال خشکسالی موجب کاهش ۵۰۰ هزار تنی تولید انواع محصولات کشاورزی در استان به ارزش چهار هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان شد.
نامدار صیادی با بیان اینکه اقدامات خوبی برای جبران خسارت به کشاورزان در دست اقدام است ادامه داد: پرداخت خسارت به ۱۲۴ هزار هکتار گندم دیم و آبی تحت پوشش بیمه کشاورزی آغاز شده و ارزیابی ها در دست اقدام است همچنین پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت و تامین تانکرهای آب برای آبرسانی باغات در دستورکار قرار دارد.
مخازن سدهای لرستان خالی است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان گفت: باتوجه به خشکسالی و کاهش بارندگی ها، مخازن سدهای استان کاهش خیلی شدیدی داشته و بعضی از آنها دیگر حجم آبی برایشان باقی نمانده است.
داریوش حسن نژاد اظهار کرد: احتمال اینکه سال آینده بتوانیم سدها را به طور کامل آبگیری کنیم وجود ندارد.
وی ادامه داد: با توجه به پیش بینی سازمان هواشناسی در ۲ ماه اول فصل پاییز، تقریبا بارندگی ناچیزی خواهیم داشت و در ماههای بعد در حد نرمال خواهد بود، بنابراین تغذیه منابع آب در فصل پاییز نخواهیم داشت.
وی افزود: اکنون ۱۵ سد در استان لرستان با اهداف مختلف برقابی و تامین آب شرب، صنعت، کشاورزی، کنترل و مهار سیلاب و گردشگری در دست ساخت است و حجم کل مخازن سدهای استان ۲۰۸.۷۱ میلیون متر مکعب میباشد.
وی گفت: سدهای رودبار، بختیاری، کزنار، خان آباد، حوضیان و عالی محمود الیگودرز، آبسرده و شهید بروجردی شهرستان بروجرد، کمندان ازنا، مروک دورود، تاج امیر نورآباد، مخمکوه و زیبامحمد خرم آباد و تنگ معشوره نیز از جمله طرح های در دست ساخت لرستان هستند.
پلمب ۷۳۳ حلقه چاه غیرمجاز در لرستان
مدیر عامل شرکت آب منطقهای لرستان گفت: تاکنون ۷۳۳ حلقه چاه غیرمجاز در سطح استان پلمب و مسلوب المنفعه شده است.
حسن نژاد اظهار کرد: در سطح استان هشت هزار و۹۲۰ حلقه چاه وجود دارد که از این تعداد هفت هزار و۶۱۰ حلقه مجاز و سه هزار و ۳۱۰ حلقه غیرمجاز هستند.
وی با بیان اینکه ۱۱دستگاه حفاری غیر مجاز در سال جاری توسط گروه گشت و بازرسی استان توقیف شده است افزود: هم اکنون ۱۸ گروه گشت و بازرسی بطور شبانه روز در لرستان فعالیت و چاه های غیرمجاز، اضافه برداشت ها و دستگاه های حفاری غیر مجاز را رصد و متخلفان را به دستگاه قضا معرفی می کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان تاکید کرد: همه چاه های مجاز شامل بخش کشاورزی، شرب و صنعت باید به کنتور هوشمند مجهز شوند و از کشاورزان درخواست می شود از اجاره زمین های کشاورزی خود به افراد غیر بومی و کاشت محصولات آبدوست امتناع نمایند.
خشک شدن ۵۰ درصد از چشمههای لرستان
رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ دهنه چشمه در استان وجود دارد که به دلیل خشکسالی در تابستان امسال ۵۰ درصد این منابع آبی خشک شده است.
اسفندیار حسنی مقدم افزود: در صورت احداث ۱۰ سد کوچک در سطح استان می توان یک میلیارد مترمکعب آب را ذخیره و زمان خشکسالی به تامین منابع آب مورد نیاز کشاورزان در استان کمک کرد.
وی با بیان اینکه خشکسالی اغلب رودخانه های استان را نیز بی آب کرده است اظهار داشت: به دلیل نبود سد جهت ذخیره سازی آب، لرستان هم از سیل و هم از خشکسالی متحمل آسیب و خسارت میشود.
ربیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: در پی بروز پدیده خشکسالی که ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده از طریق کارهای ترویجی، انجام مصاحبه و میزگرد به بهرهبرداران بخش کشاورزی استان در خصوص عدم کشت محصولات آبدوست اطلاعرسانی لازم انجام شده که در این راستا کشت محصولات آبدوست در سال جاری از جمله هندوانه، سیب زمینی و برنج به ترتیب ٣٠، ۲۳ و ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
حسنی مقدم به لزوم تغییر فرهنگ استفاده از آب تاکید کرد و گفت: تجهیز مزارع و باغات به سیستمهای نوین آبیاری، احداث گلخانه بمنظور افزایش کشتهای گلخانه ای، استفاده از ارقام زراعی با نیاز آبی کمتر، تغییر زمان کشت از بهار به پاییز، کشت نشاء به جای بذر، یکپارچهسازی اراضی کشاورزی و کاشت درختان خشکبار که نیاز آبی کمتری دارند میتواند در صرفهجویی آب کشاورزی موثر باشد.
حجم رودخانه خرمآباد ۷۹ درصد کاهش یافت
فرماندار خرمآباد گفت: خشکسالی و کاهش محسوس بارندگی موجب کاهش ۷۹ درصدی حجم آب رودخانه این شهر نسبت به سال گذشته شده است.
جعفر طولابی افزود: همچنین آب رودخانه کاکارضا نیز ۶۸ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته و سطح آبهای زیرزمینی بسیار پایین رفته است.
وی اظهار داشت: پدیده خشکسالی پیامدهای مختلفی در ابعاد اقتصادی و اجتماعی در شهرستان بدنبال داشته و خسارات مالی فراوانی نیز متوجه کشاورزان و دامداران شده است بنابراین باید شرایط فعلی را با بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای موجود مدیریت کرد تا مشکلات به کمترین میزان کاهش یابد.
فرماندار خرمآباد با اشاره به کمکاری برخی دستگاههای اجرایی جهت اجرای مصوبات سال گذشته شورای حفاظت از منابع آبی شهرستان افزود: امروز در بخش کشاورزی شاهد مسائلی همچون کشت بیرویه و غیرمجاز محصولات آبدوست هستیم که اگر مصوبههای جلسات قبلی اجرایی میشد، اکنون مشکلات کمتری وجود داشت.
طولابی بیان کرد: ادامه روند فعلی مصرف منابع آبی و خشکسالی، شرایط را در ماههای پیشرو سختتر خواهد کرد و با این وضعیت در ۶ ماهه دوم سال آثار و تبعات خشکسالی بیشتر نمایان می شود بنابراین باید در کوتاه مدت، میان و بلندمدت تمهیدات لازم را برای به حداقل رساندن مشکلات پیش بینی کرد.
وی با تاکید بر رعایت صرفه جویی در مصرف آب، از مسوولان دستگاههای متولی حوزه آب درخواست کرد با هماهنگی بخشداران، مناطق و مراکز جمعیتی مستعد بروز تنش آبی را شناسایی و با یک اولویتبندی، نیاز هر کدام را تامین کنند.
طولابی با اشاره به شرایط موجود خشکسالی و تهدیدات پیش رو، از مردم خواست در مصرف آب صرفه جویی کنند و ضمن مشارکت و همکاری با مسوولان، شرایط موجود را مدیریت نمایند.