بجنورد- ایرنا- سرپرست اداره کل میراث فرهنگیٰ، گردشگری و صنایع دستی خراسان شمالی گفت: با توجه به قرار گرفتن رباط قلی در پرونده ثبت رباط های ایران در یونسکو امسال ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال اعتبار از این محل به برای مرمت این اثر تاریخی اختصاص یافت و هزینه شد.

علی مستوفیان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این کاروانسرا به همراه ۵۶ کاروانسرای دیگر استان ها انتخاب شده تا تحت عنوان یک پرونده برای ثبت در فهرست جهانی میراث فرهنگی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) ارسال شود.

وی افزود: هم اکنون علاوه بر مرمت این بنای تاریخیٰ، آماده سازی مستندات تاریخی پرونده رباط قلی اقدامانی مانند تعیین حریم و عرصه محدوده، نصب تابلوهای استاندارد و مناسب سازی راه دسترسی نیز در دست اجراست تا شرایط لازم و آنچه برای ثبت این رباط مورد نیاز است فراهم شود.

مستوفیان گفت: در نیمه نخست مهر ماه امسال ارزیاب سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) به ‌منظور ثبت جهانی کاروانسرای رباط قلی در فهرست میراث جهانی از این بنای تاریخی در شهرستان جاجرم بازدید کرد تا روند اجرای اقداماتی که در این رباط انجام شده را ارزیابی کند.

 مستوفیان اظهار داشت: رباط قلی در سنخواست شهرستان جاجرم یکی از ۵۶ کاروانسرا در کشور است که پرونده آن به منظور ثبت جهانی در دست بررسی است.

وی خاطرنشان کرد: ایران هر سال سهمیه برای ارائه پرونده در شورای ثبت جهانی یونسکو دارد که اکنون یکی از پرونده ها، کاروانسراهای ایران است، این آثار تاریخی، مجموعه ای از بناها با ویژگی ها و ارزش های تاریخی هستند که در ۲۴ استان کشور قرار دارند.

وی افزود: کاروانسرای رباط قلی در خراسان شمالی با توجه به شرایط خوبی که داشت برای ثبت در این پرونده زنجیره ای انتخاب شده است.

وی با بیان این که عرصه و حریم بنا تعیین شده و مشخص است اظهار داشت:  باتوجه به اینکه این بنا در عرصه منابع طبیعی قرار دارد، مداخلات و تعارض در آن وجود ندارد مشکلی به لحاظ تعرض ایجاد نشده است.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی افزود: مرمت آثار تاریخی امری مستمر است و مرمت رباط قلی هم تدام دارد.

وی گفت: در صورتی که پرونده مزبور ثبت جهانی شود،  رباط قلی، نخستین اثر تاریخی از خراسان شمالی که ثبت جهانی می شود.

به گزارش ایرنا، پیش از این، موسیقی بخشی های خراسان شمالی به عنوان میراث فرهنگی ناملوس و نیز جنگل هیرکانی و زیست کره کپه داغ به عنوان میراث طبیعی ثبت جهانی شده است.

وی در مورد قدمت این کاروانسرا نیز گفت: رباط قلی مربوط به دوره تیموریان - دوره صفوی و در شهرستان جاجرم، شهر سنخواست، بین روستاهای قلی و گازان واقع شده است.

مستوفیان افزود: این اثر در تاریخ ۲۵ آذر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۰۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: در جاده جرجان قدیم به نیشابور که بخشی از آن از خراسان شمالی می گذرد ۹ کاروانسرا یا رباط شناسایی شده اند که از این تعداد رباط های قلی، عشق و قره بیل ایستایی لازم را دارند و از بین نرفته و مرمت و بازسازی شده اند.

مرمت و سامان‌دهی آثار تاریخی

سرپرست میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان خراسان شمالی با بیان این که مرمت آثار تاریخی استان به طورمرتب در حال انجام است افزود: از ابتدای سال تا کنون ۲۵ اثر تاریخی استان مرمت و سامان‌دهی شد.

وی افزود: امسال ۲۵ بنای مهم تاریخی در استان مانند شهر تاریخی بلقیس، ریوی، عمارت مفخم، ارگ نادری،  باغ کوشک جاجرم، بافت جاجرم،   و ایستگاه راه‌آهن  بااعتبار ۱۵ میلیارد و ۱۴۵ میلیون ریال مرمت شد.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی گفت: از ابتدای سال تاکنون چهار محوطه تاریخی یام شهرستان فاروج، ارگ نادری شیروان، تپه معصوم زاده بجنورد و ریوی مانه و سملقان نیز  بااعتباری بالغ‌بر۳۵ میلیارد ریال کاوش و گمانه‌زنی شده است.

 تا کنون ۷۴۳ اثر خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که از این تعداد، ۵۲۳ اثر تاریخی، ۵۴ اثر طبیعی، ۱۰۹ اثر ناملموس، ۲۵ اثر منقول تاریخی و ۳۲ پرونده میراث ناملموس نیز با به‌صورت مشترک در حیطه خراسان ثبت شده است.

استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد.

برچسب‌ها