سنندج - ایرنا - نمایش‌های جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان در دومین روز از اجراها، تماشاگران بیشتری داشت و کلکسیونی از تئاترهای طنز، کودک و واقعیت‌های جامعه به اجرا درآمد، البته حضور عروس و داماد مریوانی، جذابیت خاصی به برنامه‌های روز جمعه بخشید.

به گزارش ایرنا، "صاحبخانه است. الو آقا اقبال سلام، خیلی ممنون، چی؟ چرا؟ ما که یکسال است آنجا مستاجر هستیم، چرا ۲۰۰ میلیون تومان اضافه می‌کنی؟ از کجا بیاورم؟

من یک ماساژور بدبختم، ندارم. تخلیه؟؟ یک هفته من نمی‌توانم تخلیه کنم آقا اقبال. الو .. وسایل را چرا میگذاری جلوی در، آقا اقبال. الو الو ...
صاحبخانه است می‌گوید وسایلت را جلوی در می‌گذارم. ای هوار چکار کنم؟ خواهر تو خانه داری یا مستاجری؟"

اینها بخشی از نمایش " از همه‌ جا ‌بی‌خبر" کاری از هنرمندان بوکانی و به کارگردانی نازیلا امینی است که روز جمعه در شهر کانی دینار شهرستان مریوان اجرا شد و مردم نیز به خوبی از آن استقبال کردند. برایم جااب بود که کودکان و کم سن و سال‌ها، با اشتیاق و دقت خاصی نمایش‌ها را پیگیری می‌کردند.

در این بخش از نمایش، خانم بازیگر، سعی می‌کند مشکلات مسکن و بالا بودن اجاره خانه‌ها را به نمایش بگذارد و اینکه ناچار است همراه با همکارانش، برای کسب درآمد بیشتر، دست به کارهایی بزند که هیچ تخصصی در آن ندارد.

در بخش دیگری از کار این گروه نمایشی، داستان سه نفری که در سال ۱۵۰۰ آنها را در غاری پیدا و از کرونا نجات پیدا کرده‌اند، به نمایش گذاشته شد و اینکه این افراد بخاطر رعایت پروتکل‌ها، استفاده از ماسک و تزریق واکسن سالم مانده بودند.

خانم امینی کارگردان این گروه نمایشی گفت که چهارمین دوره است در جشنواره تئاتر خیابانی مریوان شرکت می‌کند و موضوع نمایش‌هایشان بیشتر بیان معضلات اجتماعی، مشکلات معیشتی و اقتصادی از زبان هنر است.

او ادامه داد: در یکی از نمایش‌ها که بیشتر جنبه اعتراضی به وضعیت موجود اقتصادی است، زندگی افرادی به نمایش گذاشته شده که بخاطر کسب درآمد و امرار معاش، حاضر است هر کاری بکند و حتی کلیه خود را بفروشد.

کارگردان نمایش "از همه جا بی‌خبر" استقبال مردم را از تئاتر مریوان بسیار خوب ارزیابی و اضافه کرد: شاهد هستیم که برخی از شهروندان همچنان نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و ویروس کرونا، بی‌تفاوت هستند که امیدواریم با اطلاع رسانی رسانه‌ها و گروه‌های نمایشی، رعایت‌ها بیشتر شود.

 دریا زمین ماهی‌هاست

دختر نوجوان با خوشحالی وارد صحنه شد و گفت: می‌دانید چرا خوشحالم؟ هفته آینده تولد پدرم است، راستی بابای من لنج دارد و نزدیک دریا زندگی می‌کنیم.


یادم هست چند سال پیش که کوچولو بودم، پدرم با لنج به دریا زد. بیشتر وقت‌ها زباله و لاستیک را از دریا جمع می‌کرد و به ساحل می‌آورد. یک بار به دریا رفت و تا یک هفته برنگشت. مادرم دل تو دلش تبود و هر روز غروب می‌رفت ساحل و آواز می‌خواند و دعا می‌کرد تا پدرم زودتر و با سلامتی برگردد.

مادرم برای اینکه حوصله من سر نرود، عروسکی برای درست کرد و هر روز در ساحل برای من قصه تعریف می‌کرد. خبر قصه گفتن مادرم به گوش بچه های همسایه رسید و همه می‌آمدند برای شنیدن قصه‌های مادرم.

مادرم تصمیم گرفت با همین بطری‌هایی که پدرم از دریا جمع می‌کرد و به ساحل می‌آورد، چهارپایه بزرگی بسازد و بنشیند و به دریا نگاه کند، به امید اینکه پدرم از دریا برگردد.

بالاخره بابا آمد و یک ماهی قرمز کوچولو هم با خودش آورد. بعد از چند روز یک شب که دریا طوفانی بود، پدرم باز هم برای پیدا و جمع کردن زباله و بطری‌، راهی دریا شد و باز هم تا یک هفته برنگشت و باز هم مادرم هر روز به ساحل می‌رفت ...

این داستان هم بخشی از نمایش " دریا زمین ماهی‌هاست" اثر فاطمه بحرینی است که روز جمعه در شهر کانی دینار برای علاقمندان نمایش داده شد و به نوعی شهروندان را به حفظ محیط زیست و رها نکردن زباله در محل زندگی و طبیعت ترغیب کرد.

بعد از اینکه تئاتر تمام شد با دختری ۱۰ ساله که نسا نام داشت راجع به نمایش اجرا شده و در مجموع تئاتر خیابانی سوال کردم که گفت: خیلی از نمایش خوشم آمد و دلم می‌خواهد هر سال تئاتر در مریوان و کانی دینار برگزار شود.

از نارین ۱۵ ساله هم همان سوال را پرسیدم که جواب داد من اولین بار است که تئاتر خیابانی می‌بینم و برایم خیلی جالب و قشنگ بود و مردم هم از آن حمایت می‌کنند.

با فاطمه بحرینی کارگردان نمایش "دریا زمین ماهیهاست" هم در رابطه با کیفیت جشنواره و موضوع اثرش صحبت کردیم که گفت: جشنواره تئاتر خیابانی مریوان یکی از مهمترین جشنواره های کشوری است و استقبال بسیار خوب مردم باعث شده که گروه های نمایشی از سراسر کشور برای حضور در این جشنواره آثار خود را ارسال کنند.

او ادامه داد: جایگاه این جشنواره باعث شده گروه های نمایشی از دورترین نقاط کشور برای حضور در آن اعلام آمادگی کنند و تجربه چندین ساله مریوان در برگزاری این جشنواره موجب شده کیفیت جشنواره سال به سال بالاتر برود.

بحرینی در خصوص تاثیر تئاتر عروسکی بر نحوه رفتار و زندگی کودکان هم اظهار داشت: با توجه به اینکه کودکان ما امروز از درک بالاتری نسبت به مسائل و مشکلات اجتماعی برخوردار هستند، اجرای یک کار عروسکی ساده می تواند بیشترین بازخورد را در بین کودکان داشته باشد و به راحتی مفاهیم مختلف را به آنان منتقل کرد.

عروس و داماد مریوانی تماشچیان تئاتر

ساعت ۱۲ همراه با خبرنگاران دیگر برای دیدن نمایش "یوکایدی ماجراجوی جنگل" به پارک ملت مریوان رفتیم که با صحنه جالبی مواجه شدیم. عروس و داماد هنرمند مریوانی هم روی سکوی صحنه نشسته بودند.


سوران حسینی هنرمند و کارگردان تئاتر مریوانی که روز اول زندگی مشترک‌ با همسرش را در صحنه تئاتر آغاز کرد. از انگیزه‌اش برای تماشای تئاتر در روز عروسی‌اش پرسیدیم که گفت: دوست داشتم هنرمندان هم در مراسم عروسی‌مان حضور داشته باشند و اینکه امروز در این جمع شادی خود را با هنرمندان تقسیم کرده‌ایم، بسیار خوشحالم.

او ادامه داد: ملت‌ها با هنرمندانی که دارند شناخته می‌شوند، چرا که این نام هنر و هنرمند است که همیشه زنده می‌ماند.

این هنرمند مریوانی افزود: آرزو دارم هنرمندان همواره موفق و توانمند، در عرصه هنر نقش آفرینی کنند چراکه هنرمند صدای مردم است و با انتقاد و انعکاس مشکلات مردم تلاش می‌کنند که دغدغه‌های جامعه را به گوش مسوولان برسانند.

نمایشی که در پارک ملت مریوان اجرا شد "یوکایدو و ماجراجویی در جنگل" بود.

آزاده شهریاری فر به همراه سجاد آقا بابایی کارگردان مشترک این اثر درباره نمایش خود اظهار داشت: این نخستین دوره‌ای است که در جشنواره تئاتر خیابانی و با کار عروسکی شرکت می‌کنیم.

او اضافه کرد: این نمایش یک کار مشارکتی، حرکتی و موزیکال بود که مخاطب آن کودک بود و خود تماشاچی هم در کار ایفای نقش داشت.

شهریاری فر با بیان اینکه جذابیت این اثر در این است که بازیگران با مخاطب ارتباط برقرار می‌کنند و تماشاچی بخشی از کار می‌شوند، ادامه داد: بدون تماشاچی اصلا کار معنی و مفهومی ندارد و کل کار با مشارکت آنان انجام می‌شود تا در نهایت برای کودکان یک اتفاق شاد رقم بخورد.

کارگردان نمایش "یوکایدو و ماجراجویی در جنگل" اظهار داشت: ایجاد دقایق شاد برای کودکان و تماشاگران بهترین بازخوردی بود که از زمان شروع تا پایان اجرا گرفتیم.

شهریاری‌فر در مورد برگزاری جشنواره تئاتر خیابانی در شرایط کرونایی هم گفت: خوشبختانه این جشنواره با تمام سختی‌هایی که به واسطه شیوع کرونا ویروس داریم برگزار شد، اما به نظر می‌رسد باید در اجراها با مدیریت مناسب‌تری از تجمع‌های بیشتر جلوگیری شود و حساسیت‌های در مورد رعایت نکات بهداشتی و پروتکل‌های بهداشتی هم بیشتر مورد توجه مجریان قرار می‌گرفت.

او این را هم گفت که مجریان برنامه می‌توانستند با افزایش تعداد اجراها مدیریت بیشتری بر جلوگیری از ایجاد تجمع‌ بیشتر تماشاگران می‌شدند، اما در کل کارشان قابل تقدیر است.

این کارگردان تئاتر اضافه کرد: مهم‌ترین شاخصه جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان که به واقعیت من و کل گروه را تحت تاثیر قرار می‌دهد اشتیاق بسیار زیبای کودکان مریوانی برای دیدن تئاتر و همنوا شدن با آن است.شهریاری فر گفت: بچه‌های مریوان خیلی مشتاق دیدن تئاتر هستند شاید اگر ما این اجرا را در پایتخت هم داشتیم هرگز شاهد این همه مشارکت نبودیم و کودکان تا این اندازه درگیری نمایش نمی‌شدند.
به گفته وی صدای خنده ها و انرژی کودکان تماشاچی در حین اجرا انرژی ما را مضاعف می‌کرد کاش این بستر در سایر شهرها نیز فراهم می‌شد تا کودکان بتوانند تئاتر را از نزدیک تجربه کنند.



اجرای ۱۹ نمایش در دومین روز از تئاتر خیابانی مریوان

در دومین روز(جمعه) از پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان، ۱۹ نمایش در معابر عمومی و بوستان‌های این شهر به اجرا درآمد.

ساعت ۱۰ نمایش " هلونه" از آستانه اشرفیه در پارک ملت، "طوطی و بازرگان" از دهلران در پارک شانو، "دریا زمین ماهیهاست" از آبادان در شهر کانی دینار و "کروکی" از کرمانشاه در پارک هجرت اجرا شد. در ادامه این برنامه‌ها در ساعت ۱۱، نمایش "خودم را اینگونه میشمارم" از تهران در پارک ملت، " رکاب زن" از خمینی شهر در پارک شانو و " از همه جا بی خبر" از بوکان در کانی دینار به اجرا درآمد.

همچنین نمایش‌ های "یوکایدی ماجراجوی جنگل" از تهران در پارک ملت و "سمفونی برای عبور " از خمینی شهر در پارک شانو ساعت ۱۲، "هلونه" از آستانه اشرفیه در دریاچه زریبار و "کروکی" از کرمانشاه در پمپ بنزین شانو در ساعت ۱۴، نمایش‌های "طوطی و بازرگان" از دهلران در دریاچه زریبار، "دریا زمین ماهیهاست" اثری از آبادان در پارک شانو و "مایه ممات" از مریوان در پارک ملت ساعت ۱۵ اجرا شد.

در ادامه برنامه‌های روز دوم جشنواره پانزدهم تئاتر مریوان، " از همه جا بی خبر" از بوکان در دریاچه زریبار و "یوکایدی ماجراجوی جنگل" از تهران در پارک شانو ساعت ۱۶ و نمایش‌های "سمفونی برای عبور" از خمینی شهر در دریاچه زریبار و "خودم را اینگونه می‌شمارم" از تهران در پارک شانو ساعت ۱۷ اجرا شد و هنرمندان نمایش "رکاب زن" از خمینی شهر هم ساعت ۱۸ در دریاچه زریبار هنرنمایی کردند.

پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان از پنجم تا ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۰ به دبیری عبید رستمی در شهرستان مریوان برگزار می‌شود.

نمایش‌های راه‌یافته به این جشنواره ۴۱ اثر بوده که ۱۶ اثر در بخش آزاد، ۶ اثر در بخش آیینی و سنتی، پنج اثر در بخش کودک و نوجوان، سه اثر در بخش دگرگونی‌های اجرایی و پنج اثر هم در بخش ویژه(ایثار و شهادت) به مرحله نهایی راه یافت. ضمن اینکه بخش برگزیده جشنواره(جشنواره جشنواره‌ها) هم برگزار خواهد شد. ۲۷ اثر خارجی هم متقاضی نمایش است که تعدادی از آنها در فضای مجازی و به صورت آنلاین پخش خواهد شد. 

شهرستان مرزی مریوان با ۱۵۳ هزار نفر جمعیت در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.