بغداد– ایرنا– با درخواست مکرر عموم مردم بغداد، نمایشنامه بزرگ و میدانی و کم نظیر «قیامة الارض» (رستاخیر زمین) کار مشترک ایرانی – عراقی دوباره در پایتخت عراق از سرگرفته شد.

به گزارش ایرنا، اولین سری نمایش این تئاتر میدانی کم نظیر از دیشب (هفتم آبان ماه) در بغداد آغاز شد و قرار است تا ۱۰ شب این تئاتر به دید عموم گذاشته شود.

اولین نمایش این تئاتر مشترک که با همت و پیگیری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق مجددا از سرگرفته شده، همان طور که انتظار می رفت با استقبال گسترده خانواده های بغدادی و نخبگان فرهنگی و هنری عراق مواجه شد.

نمایش رستاخیر زمین برای نخستین بار حدود چهار ماه قبل از ۱۶ ژوئن تا سوم ژولای (۲۶ خرداد تا ۱۲ تیرماه ۱۴۰۰) در بغداد نمایش داده شد و با حضور و استقبال بی سابقه اهالی پایتخت مواجه شد.

این تئاتر با اهداف فرهنگی، کار مشترک ایرانی و عراقی است که ایده، کارگردان، طراحی، جلوه های ویژه و برخی از بازیگران آن ایرانی هستند.

نمایش رستاخیر زمین از چند بخش تشکیل شده و برخلاف تئاترهای معمول، این  تئاتر در فضای باز ارائه می شود و مردم از حیث روحی و روانی در فضای نمایش قرار می گیرند و تجربه ای کم نظیر نوع جدیدی از تئاتر میدانی را در اختیار مخاطب قرار می دهد.

ایرنا با حجت الاسلام و المسلمین «غلامرضا اباذری» رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در عراق که به درخواست های مکرر مردم بغداد پاسخ داده و در اجرای مجدد این نمایش نقش موثری داشت، دیدار و درباره نمایش قیامه الارض مجموعه سوالاتی را مطرح کرده است.

ویژگی های خاص نمایش میدانی قیامه الارض چیست ؟

یکی از ویژگی های نمایش قیامه الارض تحقق یک کار تیمی مشترک و بین المللی با حضور هنرمندان دو کشور ایرانی و عراقی است . در این اثر فاخر فرهنگی ۱۸۶ هنرمند شامل ۱۲۳ هنرمند عراقی و ۶۳ هنرمند ایرانی به صورت مشترک یک کار نمایشی را به روی صحنه می برند.

دومین ویژگی این  نمایش استفاده از آخرین فناوری های چند رسانه ای و دیجیتال در حوزه جلوه های میدانی، تصاویر مپینگ، نور دیجیتال و غیره است .

ویژگی سوم این اثر غنای محتوایی آن است که با محوریت معارف اهل بیت علیهم السلام به بازنمایی تاریخ خلقت از خلقت حضرت آدم (ع) تا ظهور حضرت حجت (عج) در سه فصل انبیا، صدر اسلام و تاریخ معاصر عراق می پردازد .

غلامرضا اباذری رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بغداد

این پروژه طبعا ماحصل یک کار دست جمعی است. کدام مجموعه های فرهنگی  ایرانی و عراقی در این پروژه همکاری دارند ؟

این کار با همکاری مشترک مرکز رسانه ای «سازمان حشد الشعبی»، «موسسه بلاحدود» و «موسسه تولیدات هنری اوج» ایران برگزار می شود و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بغداد نیز با دعوت از نخبگان علمی و فرهنگی، علما، هنرمندان، احزاب و گروههای سیاسی، نهادهای مختلف دولتی و مردم نهاد، دانش آموزان و دانشجویان این پروژه را یاری می کند .

برآورد شما از استقبال مخاطبین و مردم عراق از این اثر چگونه است ؟

این رویداد فرهنگی برای دومین بار است که در شهر بغداد برگزار می شود. پیش از این در تیرماه و همزمان با سالروز تاسیس حشد الشعبی این نمایش در بغداد اجرا شد و با استقبال گسترده مخاطبان بویژه خانواده ها همراه شد .

این استقبال گسترده موجب شد تا بار دیگر برنامه ریزی برای اجرای  نمایش در بغداد انجام شود.

این نمایش به مدت ۲ ساعت اجرا می شود و در هر سانس بیش از ۵ هزار مخاطب، امکان تماشای آن را دارند.

آیا برای برگزاری نمایش در سایر شهر های عراق نیز برنامه ای دارید ؟

برنامه ریزی لازم برای اجرای این نمایش در شهر بصره زادگاه شهید «ابو مهدی المهندس» درجنوب عراق و همزمان با سالگرد شهیدان «حاج قاسم سلیمانی» و ابو مهدی المهندس در حال انجام است و این اثر بزودی در شهر بصره نیز اکران خواهد شد.

اهداف اجرای مجدد این نمایشنامه چیست؟

جهت دهی ظرفیت ها به سمت و سوی هنر دینی و هنر مقاومت و یادآوری داشته های تاریخی و فرهنگی این کشور از اهداف برگزاری این رویداد بزرگ هنری است .

تجربه برگزاری نمایش های میدانی در عراق  پیش از این با حضور هنرمندان ایرانی در سال های گذشته و در ایام اربعین انجام شد و استقبال گسترده مخاطبان از این شیوه جدید نمایشی با ویژگی عام پسندی و استفاده از فنون مدرن، موجب تشویق هنرمندان ایرانی برای اجرای پروژه های نمایشی در کشور عراق شد.

اشتراکات فرهنگی بین مردم ایران و عراق بویژه فرهنگ غنی اسلامی، ذخیره گرانقدری است که باید با استفاده از توانمندی هنری هنرمندان دو کشور به بازنمایی، حفظ و حراست از آن پرداخت.

هنر نمایش یکی از ابزارهای تاثیر گذار برای تبیین ارزش های فرهنگی، اثر گذاری و عمق بخشی است و توجه و علاقه مردم عراق به هنر اصیل اسلامی و دینی و  دارا بودن ظرفیت بزرگ تاریخی و تمدنی این کشور موجب شده است موضوع هنر همواره یک عنصر جذاب و مورد علاقه در بین مردم این کشور باشد .

این استقبال موجب شد تا دست اندرکاران حوزه نمایش های میدانی در ایران خود را برای تجربه بزرگتری مهیا کنند .

همچنین انتقال این تجربه به هنرمندان عراقی و آموزش آنها از دیگر اهدافی است که دنبال می شود .

البته تلاش رقبای فرهنگی جمهوری اسلامی و کشور عراق برای ترویج جشنواره های فرهنگی به سبک کشورهای غربی در این کشور نیز، ما را در برگزاری چنین رویدادی مصمم تر کرد.

***

مجری ایرانی پروژه نمایشنامه قیامه الارض (رستاخیر زمین) در عراق پیشتر در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا گفته بود که این نمایشنامه بعد از چند سال نمایش میدانی در ۱۸ شهر ایران تحت عنوان «فصل شیدایی» اما کل نمایشنامه، اینک در عراق با توجه به استقبال مردمی، به اجرا گذاشته شده است.

«حسین ذوقی» افزود که در این نمایشنامه ۱۵۰ تن از اساتید سینما و تئاتر ایران فعالیت دارند که برخی مانند «محمد رضا ترکمان» و  «آنه محمد ایری» تجارب زیادی در سینمای ایران دارند.

حسین ذوقی مدیر ایرانی پروژه نمایشنامه قیامه الارض

به گفته وی، محمد رضا ترکمان به عنوان طراح جلوه‌های ویژه سابقه کار در فیلم «اخراجی ها» و «معراجی ها» و فیلم‌های دیگر را دارد و آنه محمد ایری به عنوان طراح صحنه در فیلم بزرگ «رستاخیر» کار کرده است.

مدیر صدا و تصویر این نمایشنامه «سید حمید حسینی خانی» و «امید فراهانی» طراح نور، «محمود آسمانی» گریمور، «سعید اسماعیلی» کارگردان و طراح نمایش و «علیرضا کوهفر» تهیه کننده هستند.

وی اضافه کرد که سازمان «الحشد الشعبی» به عنوان پشتیبان و تدارکات اجرای این پروژه، نقش مهمی ایفا کرد و شرکت عراقی فرهنگی – هنری «بلا حدود» (بدون مرز) مجری این پروژه در داخل عراق است.

مدیر ایرانی پروژه نمایشنامه رستاخیر زمین در جریان اجرای نخست این تئاتر میدانی در تیرماه گذشته خاطر نشان کرد که ۱۵۰ هنرور عراقی در مدت ۱۲ تا ۱۳ شب در خصوص این نمایشنامه آموزش دیدند.

بعد از بغداد، بصره دومین شهر عراقی است که نمایش میدانی قیامه الارض در آن به روی صحنه خواهد رفت.