ساری - ایرنا - بازگشت به زندگی عادی و روال قبل از کرونا آرزویی که با همکاری در رعایت پروتکل های بهداشتی می تواند محقق شود ،اما این روزها گسترش و رونق بساط دستفروشی در شهرهای مختلف مازندران ،خطر شیوع بیماری کووید ۱۹ را دوچندان کرده است.

به گزارش ایرنا ،دستفروشان که بدون در نظر گرفتن موارد قانونی در معابر عمومی شهرهای مختلف مازندران بساط خود را پهن می کنند و سابقه اخلال در تردد مردم از این معابر همواره به عنوان یکی از دغدغه های شهروندی و مطالبات به شمار می رود ،به رغم این که در آستانه خروج از بیماری کووید ۱۹ قرار داریم اما هنوز به سر و سامانی نرسیده است.  

اخلال در تردد شاید اصلی ترین مساله ای باشد که همواره به چشم می آید و از آن سخن گفته می شود اما در شرایط کرونایی فعلی ، شیوه فعالیت آنان خطراتی را برای سلامت افراد جامعه به بار می آورد که خبری از رعایت پروتکل های بهداشتی نیست. 

مشاهدات خبرنگار ایرنا نشان می دهد که دستفروشان که برای پیدا کردن فضایی مختصر در گوشه پیاده روها کنار یکدیگر می نشینند و در همین مرحله خبری از رعایت فاصله اجتماعی نیست و با دیدن نوع رفتارهای آنها نشان می دهد که آنها حتی استفاده از ماسک را به عنوان یک ضرورت برای حفظ ایمنی خود و دیگران قلمداد نمی کنند . 

در کنار این مسائل آن چیزی که دیده می شود این است که مشتریان متعددی بدون رعایت مقررات بهداشتی اقدام به لمس کالاهای موجود بر روی بساط دستفروشان می کنند که به نوعی بتوانند جنس و نوع کالا را ارزیابی کنند و حتی در برخی مواقع  این ارزیابی به پوشیدن لباس ها نیز کشانده می شود .

انجام این کار به دفعات می تواند انتقال ویروس را چند برابر بکند بخصوص اینکه در این میان افرادی مبادرت به پوشیدن لباس می کنند که خود مزید بر علت می شود . 

با سرعت گرفتن واکسیناسیون تا حدودی طبق اظهاران مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل روند شیوع بیماری فروکش کرده است اما هشدارهای کارشناسان حوزه بهداشت و درمان همواره بر این اصل استوار است که بی دقتی در رعایت پروتکل های بهداشتی می تواند باعث شود که بار دیگر موج یا پیک بعدی را با شدت بیشتری شاهد باشیم و باید کانون های آلودگی ها را کنترل و مراقبت های لازم عملیاتی شود که دستفروشی یکی از حوزه هایی  است که باید نسبت به آن توجه جدی تری صورت بگیرد .  

کمین کرونا در شلوغی خیابان های شهری  

راضیه برای خرید کالاهای خود به خیابان قارن ساری ، موقعیت شهری که در ۱۰ روز اخیر بساط دستفروشی هماند روزهای قبل از کرونا رونق و گسترش  یافته ، آمده و بدنبال خرید شال و کلاه زنانه برای استفاده از فصل سرد سال است ،نگاهی به بساط دستفروشان می اندازد و در این میان از شالی که زن بغل دستی اش بر روی سرش گذاشته خوشش آمد . 

منتظر تصمیم او است که در صورت عدم خرید او شال را بر سر بگذارد و همین اتفاق نیز رخ داد یعنی  شالی که چند دقیقه توسط مشتری قبلی به سر گذاشته شده بودو پسند نشد او بعد از چند ثانیه شال را بر سرگذاشت و حتی به جلوی بینی اش گرفت تا ببیند از نظر ضخامت و اینکه می تواند جلوی سرما را بگیرد خوب است یا نه . 

وقتی از او می پرسم که آیا متوجه شده که آن زن شال را بر روی بینی اش هم قرار داده و احتمال داشته که او مبتلا یا ناقل بیماری کووید ۱۹ باشد ؟ گفت : وسایلی که از دستفروشان خریداری می کنیم قاعده اش این است در همان محل پرو کنیم و در صورت انتخاب ،کالا بسته بندی و خریداری می کنیم .

او گفت : البته شرایط کرونا و رعایت نکات بهداشتی می بایست مورد نظر قرار بگیرد و این شیوه خطرناک است و می تواند عامل انتقال ویروس باشد اما اکنون مشکلی نیست ، کرونا تمام شده است به همین دلیل همچون شیوه  قبل از کرونا لباس انتخاب می کنیم.

اینشهروند ساروری  افزود : البته این بدان معنا نیست که افرادی مثل من که خریداران کالاهای دستفروشان هستند پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنند و خودم باید به عنوان کسی که می بایست سلامت خود و اطرافیانم برایم مهم باشد عادات و شیوه های اینچنینی را از زندگی روزمره کنونی حذف کنیم تا ایمنی و سلامت همه حفظ شود. 

احمدی ، شهروند قائمشهری که مسیر تردد روزانه اش از منزل تا محل کار از بازار دستفروشان این شهر می گذرد نیز گفت : قیمت پایین و همچنین تنوع کالاها در بساط دستفروشان باعث شده تا افراد زیادی طالب خرید از آنها باشند .

وی افزود : همین شلوغی معابر باعث شده تا افراد زیادی در یک فضای باز کوچک در کنار همدیگر قرار بگیرند و چه بسا این فاصله گذاری اجتماعی نیز رعایت نمی شود . 

به گفته احمدی بیشتر افرادی که دراین بازارها تردد می کنند قرار گرفتن در یک محیط باز را دلیلی بر رعایت پروتکل های بهداشتی تلقی می کنند در حالیکه حضور افراد بدون ماسک و آن هم در نزدیکی آنها خطرات بیماری را نمی کاهد . 

وی عنوان کرد : خوشبختانه ستاد مقابله با کرونا تصمیمات خوبی را برای مقابله با بیماری در خصوص نظارت بر صنوف پیاده کرده است که باعث شد تا آنها مجاب بشوند که برای ادامه فعالیت باید نکات لازم را رعایت کنند و می بایست این مساله برای دستفروشان نیز پیاده شود تا همراه با کاهش بیماری بخاطر واکسیناسیون محیطی امن در دستفروشان برای خرید و فروش فراهم شود  . 

کارشناسان معتقد هستند همانطور که در مسیر واکسیناسیون برای مقابله با این بیماری حرکت می کنیم می بایست پروتکل های بهداشتی از سوی آحاد جامعه جدی گرفته شود تا همچون گذشته شاهد روزهای گسترش شیوع کرونا نباشیم . 

لزوم جلوگیری از تکرار روزهای سخت کرونایی 

معاون پدافند غیرعامل استان مازندران گفت : تسریع در واکسیناسیون گروه های هدف باعث شده تا حدودی بیماری کووید ۱۹ کنترل شود و کاهش آمار ابتلا و فوتی ها نشان دهنده همین مساله است اما این بدان معنا نیست که بیماری از بین رفته است .

حسینعلی محمدی افزود : برای اینکه بازگشت دوباره بیماری را در سطح جامعه نداشته باشیم باید پروتکل های بهداشتی که همواره مورد تاکید قرار دارد را عملیاتی کنیم و بخشی از این موضوع با نظارت مجموعه های دخیل همچون نظارت بازرسان صنعت در حوزه اصناف امکانپذیر است. 

وی ادامه داد : البته بخش هایی هم خارج از دسترسی برای نظارت ها می باشند که همواره به عنوان آسیب ها در ایام کرونا به شمار می روند که از دستفروشی به عنوان یکی از این بخش ها می توان نام برد . 

به گفته معاون پدافند غیر عامل مازندران هرچند این افراد در فضای باز فعالیت می کنند که دغدغه فعالیت در فضای بسته صنوف برای این گروه وجود ندارد اما فاصله اندک میان دستفروشان و نوع داد و ستد آنها که کالاها دست به دست می شود خود  دغدغه ای است که برای جلوگیری از بیماری کووید ۱۹ باید تدابیر خاص آن اندیشیده شود .

وی گفت : در طرح های محدودیت های کرونایی که از سوی وزارت بهداشت ابلاغ می شود دستفروشان لحاظ نشده اند و این خود نقطه ضعفی به شمار می رود که می بایست این مساله را مورد نظر قرار داد . 

محمدی اضافه کرد : شرایط به گونه ای است که برای کنترل و مقابله با این بیماری می بایست پروتکل های بهداشتی را رعایت کرد و با توجه به اینکه دستفروشان می توانند نقطه ضعفی در این زمینه باشند ،پدافند غیر عامل به عنوان عضو ستاد مقابله با کرونا در مازندران برای پیاده کردن نکات بهداشتی توسط دستفروشان ، شهرداری ها را مجاب به بازرسی و هماهنگی برای اجرای آن خواهیم کرد . 

وی افزود : با ورود شهرداری ها به عنوان متولی دستفروشان انتظار می رود که با پیاده کردن راه حل های مناسب ضمن فراهم شدن فعالیت و تامین معاش آنها نکات بهداشتی لازم در این زمینه نیز رعایت شود . 

بر اساس اعلام دانشگاه‌های علوم پزشکی مازندران و بابل در شبانه روز گذشته آمار مجموع بستری‌های کرونایی استان با ۱۰۰ بیمار جدید به ۴۳۵ نفر رسید. طی ۲۴ ساعت گذشته سه نفر دیگر از شهروندان مازندرانی هم به خاطر ابتلا به کرونا جان باختند.