تهران- ایرنا- روزنامه گاردین نوشت: در ادامه روابط پر تنش میان پاریس و کانبرا به دنبال لغو قرارداد خرید زیردریایی ها، افشای پیام خصوصی امانوئل مکرون به نخست وزیر استرالیا پیش از اعلام پیمان آکوس به شکاف بیشتر میان دو کشور انجامیده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از تارنمای این روزنامه، «ژان پیر تبو» سفیر فرانسه در استرالیا می‌گوید فریب دولت «اسکات موریسون» در خصوص لغو قرارداد خرید زیردریایی های هسته ای با فرانسه عمدی بوده است. وی سپس این سوال را مطرح کرد که آیا دیگر هیچ کشوری می‌تواند به امضای استرالیا اعتماد کند یا خیر.

سفیر فرانسه با اشاره به انتشار پیام خصوصی «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه توسط دولت استرالیا، آن را اقدامی بی سابقه خواند و گفت از این به بعد سایر کشورها باید نگران باشند که از سخنانشان به عنوان سلاحی علیه خودشان استفاده نشود.  

تبو گفت که افشای پیام مکرون عقبگرد "از نظر حقیقت و اعتماد" است و اگر این پاسخ دولت استرالیا به درخواست فرانسه برای حرکتی ملموس در راستای التیام روابط باشد، "غم انگیز" خواهد بود.

«اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا، روز چهارشنبه به خبرنگاران در دبی گفت که «هرگز به خاطر لغو قرارداد خرید زیردریایی از فرانسه که هیچ یک از نیازهای استرالیا را برطرف نمی کرد، عذرخواهی نمی کند.

موریسون همچنین افشای پیام مکرون به دفتر نخست وزیری خود را رد نکرد و صرفا گفت: «ادعاهایی مطرح شده بود و آن ادعاها رد شدند، آنچه اکنون لازم است این است که ما ادامه دهیم». وی همچنین ادعای مکرون مبنی بر دروغگویی خویش را رد کرد.

چندین رسانه استرالیایی گزارش دادند که رئیس جمهوری فرانسه دو روز پیش از اعلام پیمان آکوس در اواسط سپتامبر(شهریور) به نخست وزیر استرالیا پیام فرستاده بود تا از او بپرسد: «آیا باید منتظر خبرهای خوب یا بد برای بلندپروازی های زیردریایی های مشترک مان باشم؟»

سفیر فرانسه در استرالیا هم با اشاره به همین پیام تاکید کرد این متن نشان می دهد که تا آخرین لحظه، ما نمی دانستیم اوضاع چه می شود.

شکاف عمیق و بی سابقه میان دولت کانبرا و پاریس در پی اتهام مکرون مبنی بر دروغگویی موریسون بر سر پیمان آکوس میان استرالیا با آمریکا و انگلیس برای خرید زیردریایی‌های پیشران اتمی به عنوان جایگزینی برای پروژه ۹۰ میلیارد دلاری فرانسه شدیدتر شده است.

تبو ضمن محکوم کردن افشای پیام مکرون در گفت و گو با رسانه های استرالیایی خاطرنشان کرد: «شما در مبادلات شخصی رهبرانی که متحد هستند، اینگونه رفتار نمی کنید. اما شاید این اقدام تائیدی باشد بر این واقعیت که ما هرگز متحد نبوده ایم».

وی افزود: «انجام این کار سیگنال بسیار نگران‌کننده‌ای برای همه سران کشورها ارسال می‌کند. مراقب باشید، در استرالیا، اطلاعاتی درز پیدا می‌کند و آنچه شما به طور محرمانه به شرکای خود می‌گویید در نهایت روزی علیه شما مورد استفاده قرار می‌گیرد».

سفیر فرانسه در پاسخ به این سوال که آیا موریسون باید از مکرون عذرخواهی کند؛ پیشنهادی که از سوی «مالکوم ترنبول» نخست وزیر پیشین این کشور مطرح شد، گفت: «آمریکا گام های ملموسی برای اصلاح روابط با پاریس برداشته و نحوه مدیریت خود را در پیمان آکوس "ناشیانه" توصیف کرد». وی افزود: «شاید تواضع به خرج دادن و عذرخواهی در مورد اشتباهی که انجام شده گاهی اوقات دشوار باشد و این در نهایت به شخص تصمیم گیرنده بستگی دارد».  

روابط میان پاریس- کانبرا در ماه سپتامبر (شهریور) و پس از لغو قرارداد ۹۰ میلیارد دلاری استرالیا با فرانسه و آغاز یک توافق دیگر میان آمریکا، بریتانیا و استرالیا موسوم به آکوس در مورد دستیابی به زیردریایی های پیشران هسته ای، با چالش های جدی مواجه شد و در پی اعلام این پیمان، فرانسه سفیران خود را از آمریکا و استرالیا فراخواند.