محمدتقی امیری خراسانی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ورزش های سنتی و بومی محلی با قدمت طولانی، آمیخته در فرهنگ ملی و مذهبی هستند اما متاسفانه به دلیل توسعه و تغییر سبک زندگی مردم به زندگی ماشینی و دیجیتال، بسیاری از آنها کمرنگ و به فراموشی سپرده شده است.
وی افزود: براساس مکتوبات موجود، بیش از یکهزار بازی بومی محلی در ایران شناسایی شده اما از این تعداد تاکنون فقط ۸۸ بازی به ثبت ملی رسیده است که این امر، یک نقطه ضعف است.
به گفته وی با همت مسئولان وزارت ورزش و جوانان و همچنین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و با درایت استاندارها، با تعامل و همکاری مناسب می توان بازی های بومی محلی بیشتری را به ثبت ملی رساند و گرچه این امر، یک روند طولانی است اما باید انجام شود.
خراسانی ادامه داد: به عنوان مثال بازی بومی محلی قلعه قوس که مخصوص استان کرمان و یکی از بازی های موردعلاقه سردار دلها سپهبد شهید قاسم سلیمانی بود، با همکاری خوب مسئولان استان کرمان به ثبت ملی رسید و امید است که سایر بازی های معروف بومی محلی نیز به ثبت ملی برسند.
رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی تصریح کرد: هدف ما احیای این بازی ها در قالب همگانی کردن آنها است تا با برنامه ریزی های مناسب، این ورزش های سنتی بیشتر در جامعه به نمایش گذاشته شود.
وی گفت: باید با کمک شهرداری ها در پارک ها و بوستان های عمومی، ایستگاه دایمی بازی های بومی محلی را ایجاد کرد چون زیرساخت بازی های بومی محلی هزینه چندانی ندارد و با کمترین هزینه می توان آنها عمومی کرد.
برگزاری اولین مسابقات بین المللی بومی محلی در ایران
رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی به برنامه های این فدراسیون نیز اشاره و اضافه کرد: به دلیل شیوع کرونا ، محدودیت زیادی در اجرای مسابقات ورزشی به وجود آمد که بازی های بومی محلی نیز از این قاعده مستثنی نبودند و از سوی دیگر هنوز یک محوریت واحدی در بخش بازی های بومی محلی وجود ندارد.
امیری خراسانی بیان کرد: اما با توجه به تلاش ها و برنامه ریزی هایی که انجام شده، اولین المپیاد ورزش های سنتی ساحلی و دریایی را به میزبانی ایران و با حضور کشورهای همسایه در منطقه چابهار برگزار خواهیم کرد.
رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی ادامه داد: به همین دلیل هفته آینده نیز در سیستان و بلوچستان برای برگزاری این المپیاد جلساتی را برپا خواهیم کرد و قرار است این المپیاد بهمن ماه امسال در منطقه چابهار برگزار شود تا شاهد برپایی اولین المپیاد بین المللی بازی های بومی محلی در ایران باشیم.
وی به سایر برنامه های فدراسیون نیز اشاره و خاطرنشان کرد: همچنین سه برنامه ملی برنامه ریزی شده که ۲ برنامه در حال اجراست و یک برنامه نیز تا پایان امسال انجام می شود که المپیاد خانه های ورزش روستایی یکی از این برنامه ها است که از خرداد ماه سال جاری در پنج مرحله آغاز شده و در حال اجراست.
امیری خراسانی تصریح کرد: همچنین برگزاری اولین دوره المپیاد دختران روستایی عشایری مرداد ماه ابلاغ شده که هم اینک نیز، برخی از استان ها در حال اجرای این المپیاد هستند و قرار است که دومین دوره جام خوشه چین را نیز برگزار کنیم که این مسابقات در چهار مرحله انجام می شود و طبق پیش بینی های انجام شده، مرحله پایانی آن که مرحله ملی است را، تا پابان امسال برگزار می کنیم.
رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی به بازی های سنتی و بومی محلی گیلان نیز اشاره و اظهار کرد: گیلان از بازی های بومی محلی زیبایی برخوردار است که این بازی ها قدمت طولانی در تاریخ و فرهنگ این خطه دارد.
وی در ادامه گفت: بازی هایی همچون کشتی گیله مردی و لافند بازی که مخصوص گیلان است، شهرت زیادی در ایران و حتی در سایر کشورها دارد و مترصد راه اندازی لیگ کشتی گیله مردی و لافند بازی هستیم و هدف ما احیای این ورزش های اصیل و زیباست چون متاسفانه خیلی از کشورها در حال ثبت بعضی از بازی های بومی محلی ما به اسم خود هستند.
امیری خراسانی افزود: البته بازی های محلی کشتی گیله مردی و لافند بازی گیلان ماهیت بین المللی شدن را دارند و باید در بعضی از رشته ها به سمت ورزش قهرمانی نیز پیش برویم تا این بازی های سنتی و کهن، ترویج بیشتری یافته و احیا شوند.
رئیس فدراسیون ورزش روستایی و بازیهای بومی و محلی بیان کرد: در این راستا هم اینک لیگ هفت سنگ و چوب کشی را راه اندازی کردیم که این لیگ ها در سال جاری نیز از اول آذر ماه آغاز می شود و امید است که بتوانیم لیگ های کشتی گیله مردی و لافند بازی را نیز به زودی آغاز کنیم.