عمران خودآموز روز شنبه به مناسبت ۱۴ آبان ماه روز فرهنگ عمومی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: فرهنگ عمومی مقوله ای مهم و دارای ابعاد گسترده ای است که این اداره کل به عنوان دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی مجری سیاستهای رسمی نظام در زمینه فرهنگ عمومی در کنار سایر فعالیت ها بر عهده دارد.
وی از جمله اقدام های انجام گرفته برای تقویت فرهنگ بومی را برگزاری جشنواره ملی اقوام و عشایر ایران زمین، جشنواره منطقه ای شعر کردی منال، جشنواره استانی شعر بومی، محلی هلت، جشنواره داستان های بومی، محلی رازان و جایزه ادبی ایلام عنوان کرد که با موضوع فرهنگ بومی، محلی در طی سال های گذشته در این استان برگزار شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام تاکید کرد: علاوه بر این هدفی که در خلال این برنامه ها دنبال شده پاسداشت زبان مادری است، چراکه زبان به عنوان عنصر و ابزار انتقال فرهنگ همواره برای ما مهم بوده چون هم بار معنایی و هم بار فرهنگی را به دوش کشیده و حامل ارزش ها و ویژگی های فرهنگی یک جامعه محسوب می شود.
خودآموز همچنین از راه اندازی انجمن های فرهنگی، ادبی با موضوع تقویت و ترویج فرهنگ بومی، محلی و زبان بومی، محلی در استان خبر داد و گفت: ایجاد این مراکز بر این مبنا بوده که فرهنگ بومی به عنوان مقدمه و پیش نیاز تقویت فرهنگ عمومی مد نظر قرار گیرد.
بهره گیری از ابزار کتاب برای تقویت فرهنگ عمومی
وی یادآور شد: از طرفی سعی شده از ابزار فرهنگی کتاب برای تقویت فرهنگ عمومی بهره بگیریم چراکه کتاب به عنوان یک محصول فرهنگی است که می تواند خوراک فرهنگی به جامعه بدهد و به عنوان عاملی تاثیرگذار بر فرهنگ عمومی باید در اولویت برنامه ریزی ها، حمایت ها و سیاستگذاری های دستگاه فرهنگی ارشاد قرار بگیرد که در طی سالهای اخیر اقدام هایی در این حوزه انجام شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام برگزاری نشست های نقد و بررسی کتاب را از جمله این اقدام ها عنوان کرد و گفت: این اقدام با هدف تقویت کیفی محتوای کتاب های منتشر شده و بحث و بررسی در خصوص موضوع و محتوای کتاب و اینکه اهل قلم، نویسندگان و علاقه مندانی که در این جلسات حضور پیدا کنند بتوانند با هم تبادل نظر و فهم مشترک در زمینه موضوع ها و محورهای منتشر شده درکتابها برسند برگزار شده است.
به گفته خودآموز، علاوه بر این به منظور ایجاد رقابت بین نویسندگان و اهل قلم برنامه جایزه کتاب ایلام نیز طی سال های گذشته برگزار و امسال نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی بیان کرد: همچنین در طول سال گذشته ۶۰ هزار جلد کتاب بصورت هدفمند بین علاقه مندان به کتاب، موسسه ها و کانون های فرهنگی استان با تمرکز بر مناطق حاشیه نشین، کم برخوردار و روستایی و سایر مناطقی که دسترسی کمتری به کتاب داشته و به محصولات فرهنگی نیاز دارند توزیع شده است.
خودآموز از دیگر اقدام های انجام گرفته برای توسعه فرهنگ عمومی در حوزه کتاب را تقدیر از مروجان فرهنگ کتاب و کتابخوانی، طرح محوری پایتخت کتاب ایران و همچنین جشنواره کالاهای فرهنگی استان اعلام کرد.
شناسایی ۲۰۰ آسیب فرهنگی و اجتماعی در استان
وی اظهار کرد: رویکرد شورای فرهنگ عمومی استان به عنوان شورای محوری و راهبری در حوزه فرهنگ عمومی در سال های اخیر تمرکز بر اصل ماموریت بوده تا با مطالعات تخصصی و پژوهش های تخصصی دستور کار جلسات شورا تعیین شود.
به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام، سال ۹۷ طرح تحقیقی شناسایی، اولویت بندی و تحلیل جامعه شناختی آسیب های اجتماعی و فرهنگی استان در دستور کار قرار گرفت که این طرح به عنوان پژوهش مبنایی در حوزه فرهنگ با هدف شناخت آسیب های فرهنگی و اجتماعی و نظام رتبه بندی آنها در دستور کار قرار گرفت که نتایج آن نیز در شورای فرهنگ عمومی ارایه شد.
خودآموز اظهار کرد: در قالب این طرح ر ۲۱۲ آسیب فرهنگی، اجتماعی استان احصا و ۱۵ آسیب اولویت دار فرهنگی و ۱۵ آسیب اولویت دار اجتماعی از آنها انتخاب که در نهایت ۲ آسیب اولویت دار مورد تحلیل جامعه شناختی قرار گرفت.
اهتراز از مناسک محوری رویکرد شورای فرهنگ عمومی ایلام
وی اهتراز شورای فرهنگ عمومی از مناسک محوری و مناسبت محوری و تمرکز بر موضع های مهم فرهنگی را از دیگر رویکردهای شورای فرهنگ عمومی استان عنوان کرد و افزود: یکی از این مسایل مسجد محوری و ساماندهی فعالیتهای مساجد بود که در چند جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
خودآموز گفت: همچنین مساله دفاع مقدس به عنوان یکی از جلوه های فرهنگ عمومی در استان همواره مد نظر این شورای بوده چراکه بخشی از فرهنگ بومی استان فرهنگ دفاع مقدس و ایثار و شهادت است و در این زمینه حمایت از آثار هنری و فرهنگی مرتبط با این حوزه انجام گرفته است.
وی از دیگر اقدام ها برای تقویت فرهنگ عمومی استان را بهره برداری مناسب از ظرفیت شوراها و کارگروه هایی است که این اداره کل در آنها به عنوان دبیر ایفای نقش می کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام اضافه کرد: این اداره کل به عنوان دبیر شورای اطلاع رسانی دولت درصدد بوده نظام پاسخگویی و پرسشگری را تقویت و فرهنگ جدیدی در این زمینه ایجاد و با استفاده مناسب از ظرفیت و پیام رسان های فضای مجازی خلا و تعلل در پاسخگویی به حداقل و پاسخگویی به موقع مسئولان تقویت و توسعه یابد.
خودآموز تشکیل کارگروه رسانه ای کرونا و کارگروه تولید محتوای فضای مجازی را از جمله اقدام های انجام شده در این زمینه عنوان کرد و گفت: همچنین راه اندازی پویش خانواده و فضای مجازی و پویش اهالی هنر، فرهنگ و رسانه نیز از ابتدای شیوع کرونا در دستور کار قرار گرفته و آثار متنوعی در این زمینه تولید و با بازنشر آن در جامعه هم تاثیر مناسبی در فرهنگ عمومی و هم آگاه سازی مردم داشته است.
برون سپاری فعالیت ها به بخش خصوصی رویکردی جدید برای تقویت فرهنگ عمومی
وی همچنین یکی دیگر از اقدام های انجام شده برای توسعه و تقویت فرهنگ عمومی استان را به صحنه آوردن جامعه فرهنگی و هنری و سپردن امور به آنها عنوان کرد و گفت: در این زمینه رویکرد برون سپاری برنامه های فرهنگی، هنری به انجمن ها و موسسه های فرهنگی، هنری انجام تا اقدام های فرهنگی، هنری از دل جامعه فرهنگ و هنر جوشیده و این کارها حاکمیت ساخته یا دولت ساخته نباشند.
به عقیده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام، در نهایت این اقدام ها ایده شان توسط اهالی فرهنگ و هنر مطرح و تعهد و تعلق خاطری در جامعه فرهنگی، هنری نسبت به این برنامه ها ایجاد و بنوعی توانمندسازی غیر مستقیم جامعه فرهنگی، هنری و دادن نقش و اختیار اجرایی به آنها و مشارکت در امر برنامه ریزی و سیاستگذاری اعم از اهل قلم، نویسندگان، شاعران و غیره خواهد بود.
خودآموز ایجاد تعامل و همدلی بین دستگاه های اجرایی استان، موسسه ها، انجمن ها، سازمان های مردم نهاد و سایر کانون های مرتبط با دستگاه های فرهنگی دیگر برای هم افزایی و تقویت فرهنگ عمومی را از دیگر اقدام های انجام گرفته توسط این اداره کل عنوان کرد.
۱۴ آبان ماه در سالنامه رسمی کشور به عنوان روز فرهنگ عمومی نامگذاری شده است.