به گزارش ایرنا عملیات اجرایی طرح فاضلاب شهری در فردوس از سال ۱۳۸۹ آغاز شد و تاکنون ۲۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.
بنابر اعلام مسوولان محلی ۱۷۰ کیلومتر شبکه فاضلاب باید در فردوس اجرا شود و برای احداث تصفیهخانه پیشرفت فیزیکی اجرای شبکه به ۴۰ درصد برسد.
پروژهای که با اجرای آن میتوان امکان استفاده مجدد از آب در حوزه فضای سبز شهری و کشاورزی را فراهم کرد اکنون برای سرعت گرفتن نیازمند تخصیص اعتبارات است.
مسوولان وقت شرکت آب و فاضلاب شهری خراسان جنوبی در بهمن سال ۱۳۹۱ اعلام کردند که در راستای جلب سرمایهگذاری این مجموعه موفق به جلب سرمایه داخلی برای پروژه فاضلاب فردوس شدند اما از آن سال به بعد پیشرفت چشمگیری در این حوزه هم روی نداده است.
به گفته مسوولان شهرستان تاکنون سه بار فراخوان برای جذب سرمایهگذار به منظور ساخت تصفیهخانه فردوس داده شده که تاکنون سرمایهگذاری جذب نشده است.
مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان فردوس گفت: برای اینکه بتوانیم این پروژه را به بخش خصوصی واگذار کنیم باید پیشرفت فیزیکی آن به ۴۰ درصد برسد که در این خصوص به ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم.
مجید شریفزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پروژه فاضلاب فردوس تاکنون ۲۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و ۲۰۰ میلیارد ریال در این پروژه هزینه شده است.
وی درباره تصفیهخانه فاضلاب گفت: زمین احداث تصفیهخانه بهطور صد درصد تملک و خط انتقال انجام شده است اما برای ساخت تصفیهخانه باید سرمایهگذار ورود پیدا کند.
سه اقدام اساسی برای سرعت گرفتن پروژه فاضلاب
نماینده مردم فردوس، طبس، بشرویه و سرایان در مجلس شورای اسلامی که پیگیر اجرای این پروژه است، اواخر شهریور امسال با وزیر نیرو دیدار کرد و سپس درباره نتایج این دیدار گفت: طی نامهای سه اقدام برای تسریع در اجرای پروژه فاضلاب فردوس پیشنهاد شده و با توجه به بودجه ۵۰ میلیارد ریالی این پروژه در اعتبارات سال ۱۴۰۰ از وزیر نیرو خواستیم تا علاوه بر تخصیص ۱۰۰ درصدی آن، از سایر منابع در اختیار وزارتخانه به تکمیل این پروژه کمک کند.
حجت الاسلام مجید نصیرایی افزود: همچنین درخواست شد در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ مبلغ بیشتری برای این پروژه در نظر گرفته شود، وزیر نیرو هم با تاکید بر لزوم تسریع در تکمیل پروژههای نیمهتمام در این خصوص دستور بررسی و اقدام صادر کرد.
وی اظهار داشت: پروژه فاضلاب شهر فردوس در مدت ۱۱ سال حدود ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و طولانی شدن زمان اجرای این پروژه باعث هدر رفت بیتالمال است.
نماینده مردم چهار شهرستان خراسان جنوبی گفت: با بهره برداری از پروژه فاضلاب شهر فردوس، امکان استفاده مجدد از آب در این دشت بحرانی فراهم خواهد شد.
جذب سرمایهگذار برای پروژه در دستور کار است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی درباره آخرین وضعیت این پروژه گفت: برای واگذاری پروژه تکمیل شبکه و احداث تصفیهخانه به سرمایهگذار، شرط پیشرفت ۴۰ درصدی وجود ندارد و این شرکت تاکنون طی ۲ مرحله نسبت به فراخوان جذب سرمایهگذار، اقدام کرده که متاسفانه از این موضوع استقبال نشده است.
حسین امامی افزود: همچنان به موازات پیگیری اختصاص اعتبارات عمرانی مناسب برای پروژه فاضلاب فردوس، جذب سرمایهگذار را هم در دستور کار داریم.
وی اعتبار هزینه شده برای پروژه فاضلاب شهر فردوس تا سال ۱۳۹۹ را بیش از ۱۲۵ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: در حال حاضر پروژه در بخش شبکه جمعآوری فاضلاب در دست اجراست، خط انتقال تا محل تصفیهخانه بهطور کامل اجرا شده ولی عملیات اجرایی تصفیهخانه تاکنون آغاز نشده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی گفت: به دلیل نبود تخصیص مناسب اعتبارات ابلاغی طی سالهای گذشته پروژه سرعت مناسبی نداشته است.
وی بیان کرد: برای ادامه پروژه فاضلاب در بخش شبکه جمعآوری، قراردادهایی به ارزش ۹۱ میلیارد ریال در جریان است که در صورت تخصیص مناسب اعتبارات مصوب پروژه فاضلاب فردوس از محل منابع مختلف در سال جاری که بالغ بر ۱۰۳ میلیارد ریال است، اجرای پروژه سرعت خواهد گرفت.
پروژه نیمهتمام فاضلاب شهر فردوس که میتوانست با کمتر از میزان اعتبار اعلام شده در سالهای گذشته به بهرهبرداری برسد، با گذشت ۱۱ سال و پیشرفت ۲۸ درصدی نیازمند اعتبار چند برابر برآورد اولیه است.
بنابر اعلام شرکت آب و فاضلاب استان خراسان جنوبی شبکه جمعآوری فاضلاب در چهار شهر بیرجند، قاین، فردوس و سربیشه در دست اجرا بوده و شبکه فاضلاب بیرجند با پیشرفت فیزیکی ۸۹ درصدی پیشتاز است.
خراسان جنوبی با ۱۱ شهرستان، ۳۱ شهر دارد و مرکز شهرستان فردوس در ۲۰۰ کیلومتری شمال بیرجند است.