به گزارش ایرنا، شهرستان اندیکا تا پیش از این یکی از شهرهای ناشناخته برای خیلی از مناطق کشور بود که با توجه دولت سیزدهم، بازسازی خسارات و رسیدگی به مشکلات اهالی آن، مصداقی بارز برای خدمت گزاری دولت مردان محسوب می شود.
این حادثه توجه خیلی از مدیران ارشد کشور و به خصوص شخص رئیس جمهوری، معاونان وی و وزرا را به خود جلب کرد تا زمینه عملی کردن شعارهای دولت برای محرومیت زدایی را در عمل و در میدان محقق کنند.
دولت در زمینه رسیدگی به مشکلات مناطق زلزله زده اندیکا، برای خود ماموریت های متعددی را تعریف کرده و در کنار آن، از حمایت ها و ظرفیت نهادهایی مانند بنیاد مستضعفان، بسیج و سپاه نیز استفاده کرده تا آهنگ خدمت رسانی و همچنین بازسازی این مناطق شدت یاید.
صعب العبور ترین مناطق کشور میزبان رئیس جمهوری
تاکنون هیات های اجرایی و متعددی به این منطقه سفر کرده اند و از نزدیک با اهالی آن دیدار کرده اند تا روند خدمت رسانی به آنها را از نزدیک شاهد باشند. در کنار پیگیری های مداوم رئیس جمهوری، آیت الله ابراهیم رئیسی جمعه هفتم آبان ماه بدون تشریفات معمول و در سفری سرزده وارد شهرستان اندیکا شد.
رئیس جمهوری در سفر سرزده خود به خوزستان با هدف حضور در جمع مردم اندیکا، از طریق فرودگاه دزفول وارد استان شد و بلافاصله به وسیله یک فروند بالگرد اعزام مناطق زلزله زده این شهرستان شد. در این سفر محمد مخبر معاون اول رئیس جمهوری و همچنین پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان وی را همراهی کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی جمعه در حاشیه حضور در جمع مردم زلزله زده اندیکا بیان داشت: فرآیند خدمت رسانی از سوی دستگاه های اجرایی به خصوص سپاه و بسیج در این مناطق در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه در این سفر معاون اول رئیس جمهوری و همچنین رئیس بنیاد مستضعفان کشور وی را همراه کرده اند گفت: وضعیت زندگی مردم زلزله زده یکی از دغدغه های جدی من در طول روزهای اخیر بوده است و به همین دلیل تصمیم گرفتم به صورت میدانی از روند خدمت رسانی های صورت گرفته در منطقه بازدید کنم.
رییس قوه مجریه گفت: بررسی ها نشان می دهد که دستگاه های اجرایی از جمله بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، استانداری، فرمانداری اندیکا، جمعیت هلال احمر، ستاد اجرایی فرمان امام و دیگر متولیان امر اقدامات لازم را در دستور کار دارند که جای تقدیر دارد.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه مردم این منطقه از جمله عشایر قدرشناس کشور محسوب می شوند، افزود: امام و رهبری به خوبی عشایر را می شناختند و می شناسند و اینکه از آنها به عنوان ذخایر انقلاب یاد شده امری حقیقی است.
وی ادامه داد: حقیقتا این مردم برای انقلاب و نظام گنجینه های با ارزشی هستند که نباید اجازه داد دچار آسیب شوند.
رئیسجمهوری از عشایر منطقه اندیکا به عنوان مردمی پرتلاش، تولیدکننده، صبور، مقاوم و همیشه همراه با انقلاب و نظام یاد کرد و گفت: حال که این مردم دچار مشکلاتی شده اند، دولت باید تمام تلاش خود را بکار بگیرد تا نگرانی های آنها کمتر شود.
آیتالله رئیسی تصریح کرد: در همین راستا دستگاه های مربوطه با مشارکت بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام کارهایی را در دست اقدام دارند؛ همچنین بنیاد مسکن نیز در این منطقه مشغول بکار شده است.
وی یادآورشد: علاوه بر این نیز نیروهای سپاه و بسیج با همان روحیه بسیجی که دارند، همراه با مردم پای کار هستند و به امر خدمت رسانی مشغول هستند.
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه فصل سرما در مناطق زلزله زده اندیکا زودرس است، گفت: بر همین اساس خدمت رسانی به مردم نیز اقدامات عاجلی می طلبد و امروز با گزارش های ارائه شده، امیدوار شدم که تا پیش از آغاز فصل سرما، وضعیت سکونت مردم ساماندهی خواهد شد.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه انجام کار در این منطقه بسیار سخت است (منطقه کوهستانی است) افزود: برخی از مردم در خصوص چند کیلومتر از جاده های دسترسی مطالباتی داشته اند که از استاندار خوزستان و فرمانداری اندیکا خواسته می شود تا بررسی های لازم را انجام و فرآیند تامین اعتبار برای بهبود مسیرهای دسترسی به منطقه را انجام دهند.
دولت در خصوص اندیکا به تصمیمات ستادی بسنده نکرد
نماینده مردم ایذه و باغملک نیز در گفت و گویی با ایرنا ضمن تقدیر از اقدامات دولت و همچنین حضور میدانی رئیس جمهوری در منطقه زلزله زده اندیکا گفت: سفر رئیسجمهور به منطقه زلزلهزده اندیکا در استان خوزستان بهصورت سرزده و بدون اطلاع قبلی صورت گرفت. حضور رئیس قوه مجریه در
مناطقی که آسیب دیده و مردمی که دچار مشکلات فراوان بهواسطه این اتفاق شدهاند حتما موثر و مفید خواهد بود.
عبدالله ایزد پناه گفت: سفر رئیسجمهوری به منطقه زلزلهزده اندیکا در استان خوزستان بهصورت سرزده و بدون اطلاع قبلی صورت گرفت. حضور رئیس قوه مجریه در مناطقی که آسیب دیده و مردمی که دچار مشکلات فراوان بهواسطه این اتفاق شدهاند حتما موثر و مفید خواهد بود. از سوی دیگر این بشارت خوبی برای مردم این مناطق است که رئیسجمهوری کشورشان با وجود مشکلات عدیدهای که در عرصه اجرایی کشور هست در روز جمعه هفتم آبان برای بازدید به منطقه آنها آمد و از نزدیک در جریان مشکلاتشان قرار گرفت. خوشبختانه وقوع این زلزله تلفات جانی در پی نداشت اما در مجموع سه هزار خانه در این منطقه بین ۵۰ تا صددرصد آسیب دید و از سوی دیگر بهرغم خدمترسانی که صورت گرفت اما در مجموع این خدمات برای کمکرسانی به مردم آسیبدیده از زلزله کفایت نمیکرد.
رییس مجمع نمایندگان خوزستان گفت: طبعا با ملاحظه این مشکل رئیسجمهوری بر آن شد که از نزدیک پیگیر مشکلات مردم اندیکا و همچنین نحوه خدماترسانی به مردم این منطقه باشد تا روند رسیدگیها به مردم آسیبدیده از سرعت بیشتری برخوردار باشد و از سوی دیگر نباید این نکته را از نظر دور داشت که به فصل سرما نزدیک میشویم و فضا به سمت برودت هوا پیش میرود و از سوی دیگر احتمال بارندگی و بارش برف هم وجود دارد از این رو در صورتی که در خدمترسانی تسریع صورت نگیرد مشکلات مردم در منطقه زلزلهزده اندیکا بیشتر خواهد شد.
نماینده مردم ایذه و باغملک افزود: این رویه آقای رئیسجمهور نشان میدهد که وی صرفا به تصمیمهایی که در مرکز و به صورت ستادی انجام میشود بسنده نمیکند و برای چارهاندیشی و تسریع در کارها و بهینهسازی کیفیت خدماترسانی وارد عمل میشود و با حضور میدانی از نزدیک روند اجراییشدن مصوبات و تصمیمها را دنبال میکند.
وی گفت: بهطورکلی نفس حضور رئیسجمهور در عرصه میدانی بهویژه سفرهای استانی رئیسجمهوری برای مردم بسیار نویدبخش است و آنها بدون واسطه میتوانند با رئیسجمهوری کشورشان وارد تعامل و گفتوگو شوند و مسائل و مشکلات خود را با وی در میان بگذارند. درعینحال برای اثربخشی بیشتر سفرهای استانی به نظر میرسد با انسجام و زمینهسازی بیشتر میتوان نتایج و آثار مفیدتری را مشاهده کرد.
بازسازی مناطق زلزلهزده در اندیکا با عزم جهادی
استاندار خوزستان با اشاره به برگزاری نشست روز دوشنبه ۱۰ آبانماه جاری با حضور جمعی از مسئولان کشوری در تهران برای بررسی وضعیت مناطق زلزلهزده اندیکا گفت: در این نشست ضمن ارزیابی خسارت وارده ناشی از زلزله اخیر، تصمیم لازم برای هماهنگی و تسریع در بازسازی این مناطق گرفته شد.
صادق خلیلیان به تسهیلات اختصاص یافته به خسارت دیدگان زلزله اندیکا اظهار داشت: با توجه به مصوبه دولت مبنی بر اختصاص پنج هزار و ۵۱۰ میلیارد ریال اعتبار هزینهای و عمرانی و پنج هزار و ۱۲۰ میلیارد ریال تسهیلات با نرخ سود چهار درصد برای خانوارهای عشایری و روستایی و با سود پنج درصد برای خانوارهای شهری با مدت بازپرداخت ۱۵ ساله، اقدام لازم برای بازسازی اندیکا در سه محور تعریف شد.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در محور نخست با عنوان اسکان اضطراری و تامین معیشت بیان کرد: تاکنون یک هزار و ۳۷۰ چادر برای خانوارها و ۱۲ چادر گروهی برای مدارس اندیکا از سوی هلال احمر توزیع شده است؛ همچنین مقرر شد به خانوارهایی با جمعیت بیش از ۶ نفر چادر اضافه داده شود و خانوارهایی که تازه به منطقه بازگشتهاند نیز زیرپوشش تامین چادر و کمک غذایی قرار گیرند.
به گفته استاندار خوزستان ۲ هزار بسته معیشتی و ۲ هزار کیسه آرد نیز در اختیار خانوارهای عشایر و روستایی قرار گرفت.
وی با اشاره به اسکان موقت و احداث جایگاه دام عشایر به عنوان محور دوم اقدامات گفت: قرار شد در مدت یک ماه اسکان موقت خانوارها از سوی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی انجام شود.
خلیلیان با اشاره به احداث جایگاه دام زلزله زدگان نیز بیان کرد: طبق موافقتنامهای، با کمک قرارگاه بسیج سازندگی قرار شد یک هزار و ۲۰۰ جایگاه دام در مدت یک ماه در این مناطق احداث شود.
وی با تاکید بر تسریع در اسکان دائم ساکنان مناطق آسیب دیده از زمین لرزه اندیکا با کمک دیگر دستگاهها بیان کرد: ارزیابی و تشکیل پرونده برای زلزله زدگان انجام شده و آواربرداری نیز از هفته گذشته آغاز شده و مقرر شد بنیاد مستضعفان تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز بیشتری را در یک هفته به منظور تسریع در آواربرداری، احداث جایگاه دام، اسکان موقت و دائم به منطقه اعزام کند.
استاندار خوزستان بر تعمیر و بازسازی ۸۴ باب مدرسه در اندیکا توسط سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس با همکاری بنیاد برکت تاکید کرد و ادامه داد: همچنین تصمیم گرفته شد که بیمارستان ۶۴ تخت خوابی اندیکا در ۲ فاز ۳۲ تختخوابی توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اجرایی شود.
وی بر استقرار گروههای سیار پزشکی در منطقه توسط هلال احمر و دانشگاه علوم پزشکی اهواز به عنوان دیگر تصمیم اتخاذ شده در این نشست اشاره کرد و گفت: تعمیر و بازسازی و احداث ۳۰ خانه بهداشت در شهرستان اندیکا نیز انجام خواهد شد.
خلیلیان با اشاره به اقدامات برنامه ریزی شده در زمینه راههای عشایری و روستایی اندیکا بیان کرد: مقرر شد وزارت راه و شهرسازی با همکاری بنیاد مستضعفان اقدام مربوط به ترمیم و احداث راهها در شهرستان اندیکا را انجام دهند.
وی در خصوص تجمیع خانه ها و روستاهای پراکنده با جمعیت پایین در اندیکا گفت: بنا شد یک طرح جامع در این باره تهیه شود که براساس آن اسکان دائم خانههای عشایری و روستایی انجام شود.
استاندار خوزستان تامین ۳۰۰ تن علوفه از سوی وزارت جهاد کشاورزی، تامین یک بسته جیره یک ماهه به هر خانوار از سوی هلال احمر، انجام عملیات آبرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار توسط وزارت نیرو را از دیگر مصوبات این نشست برشمرد.
وی اضافه کرد: بنابر گزارش بنیاد مسکن تاکنون یک سوم ماشین آلات مورد نیاز به مناطق زلزله زده اندیکا اعزام شده و تسریع در اعزام دیگر ماشین آلات مورد نیاز نیز در دست انجام و مصالح مورد نیاز در حال حمل به منطقه اندیکا است.
دومین سفر معاون اقتصادی رئیس جمهوری با هدف بررسی بازسازی مناطق زلزله زده
محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس جمهوری را همگان به عنوان فرزند خوزستان و از اهالی مسجدسلیمان که در مجاورت شهرستان اندیکا قرار دارد می شناسند. او روز پنجشنبه ۱۳ آبان ماه برای دومین بار برای بررسی اقدامات و مصوبات سفر رئیس جمهوری به خوزستان سفر کرد.
وی علیرغم اینکه در سمت معاون اقتصادی رئیس جمهوری خدمت می کند اما به واسطه خوزستانی بودن، پیگیری های جدی برای تسریع در بازسازی مناطق زلزله زده اندیکا را در دستور کار قرار دارد.
وی در سفر به خوزستان ساماندهی هرچه سریعتر اسکان اهالی زلزله زده اندیکا را ضروری عنوان کرد و افزود: واحدهای مسکونی متناسب با سبک زندگی مردم بازسازی شوند.
رضایی با تاکید بر اینکه آواربرداری از این مناطق در نقاط مختلف زلزله زده اندیکا شروع شده است گفت: برخی از مردم نسبت به نوع اسکان و بازسازی در منطقه نکاتی را دارند، لذا با توجه به بافت منطقه برخی از اهالی حاضر به اسکان در کانکسها نیستند لذا عملیات بازسازی مناطق زلزله زده باید متناسب با سبک زندگی مردم انجام شود.
وی با بیان اینکه اسکان موقت اهالی در حال انجام است، افزود: تلاش دستگاههای اجرایی مرتبط در استان، اسکان قابل قبول مردم پیش از فصل سرما و آغاز بارندگیها است.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری اضافه کرد: احشام اهالی زلزله زده باید ساماندهی شوند تا در جریان آغاز سرما و بازندگیها دچار آسیب احتمالی نشوند.
اختصاص اعتبارات و تسهیلات بانکی برای بازسازی مناطق زلزله زده اندیکا
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان با اشاره به اینکه مصوبه مربوط به تخصیص اعتبار و تسهیلات بانکی برای بازسازی مناطق زلزله زده اندیکا از سوی معاون اول رئیس جمهوری اختصاص یافت گفت: این منابع مالی برای بازسازی بخش های خسارت دیده اماکن مسکونی شهری و روستایی و تاسیسات زیربنایی ناشی از زلزله اخیر در این شهرستان ابلاغ شده است.
فاضل عبیات در این خصوص با اشاره به توجه ویژه دولت برای تسریع در عملیات بازسازی مناطق زلزله زده اندیکا گفت: بر اساس مصوبه هیات دولت مبلغ ۱۲ میلیارد ریال به منظور انجام اقدام ضروری و مدیریت ابعاد حادثه ویژه شهرستان اندیکا ابلاغ شده است.
وی ادامه داد: همچنین مبلغ ۳۴ میلیارد ریال به منظور کمک بلاعوض بابت صدور پروانه ویژه شهرداری (به ازای هر واحد شهری مبلغ ۷۰ میلیون ریال) اختصاص خواهد یافت؛ علاوه بر این نیز مبلغ ۴۵ میلیارد ریال کمک بلاعوض برای احداث ۱۸۰ واحد مسکونی تامین می گردد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان به کمک بلاعوض برای احداث ۸۰۰ واحد مسکونی روستایی به ازای هر واحد تا سقف مبلغ ۲۵۰ میلیون ریال اختصاص داده خواهد شد ادامه داد: همچنین مبلغ ۳۹۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض برای تعمیر یک هزار و ۹۵۰ واحد مسکونی شهری، روستایی و تجاری در نظر گرفته شده است.
عبیات یادآورشد: مبلغ ۳۰۰ میلیارد ریال برای کمک بلاعوض جهت تامین ۲ هزار واحد لوازم معیشی واحدهای مسکونی و تجاری آسیب دیده اختصاص یافت؛ همچنین مبلغ ۳۶ میلیارد ریال کمک بلاعوض برای تامین اسمان موقف ۱۸۰ واحد مسکونی شهری درنظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: به منظور اسکان موقت ۸۰۰ واحد مسکونی روستایی، مبلغ ۱۶۰ میلیارد ریال از سوی دولت به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اختصاص یافته است و همچنین مبلغ ۶۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض جهت احداث ۶۰۰ واحد جایگاه دامی نیز به این بنیاد تخصیص داده شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان یادآورشد: هزینه های پشتیبانی از آواربرداری زلزله اندیکا بالغ بر ۶۲ میلیارد ریال تعیین شد که اعتبار آن به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اختصاص یافت.
عبیات خاطرنشان کرد: دولت همچنین مبلغ یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای برای هزینه در بخش تاسیسات زیربنایی شهرستان زلزله زده اندیکا اختصاص داده است.
وی همچنین به تسهیلات بانکی درنظر گرفته شده برای بازسازی اماکن مسکونی شهری اندیکان اشاره کرد و گفت: میزان ۲۷۰ میلیارد ریال ویژه ۱۸۰ واحد مسکونی تعیین شده است؛ همچنین مبلغ ۹۶۰ میلیارد ریال نیز برای بازسازی اماکن مسکونی روستایی درنظر گرفته شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان یادآورشد: مبلغ ۵۸۵ میلیارد ریال برای تعمیر اماکن مسکونی و تجاری شهری و روستایی در اندیکا شامل یک هزار و ۹۵۰ واحد اختصاص یافت.
عبیات با اشاره به اینکه مبلغ ۶۰۰ میلیارد ریال تسهیلات برای تامین لوازم معیشتی خانواده های زلزله زده از سوی شبکه بانکی اختصاص خواهد یافت گفت: علاوه بر این نیز مبلغ ۱۲۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی برای احداث واحدهای جایگاه دامی نیز درنظر گرفته شده است.
تیمهای درمان اضطراری هلال احمر در مناطق زلزله زده اندیکا مستقر میمانند
مدیر عامل جمعیت هلال احمر خوزستان گفت:هلال احمر متعهد شده تا تیمهای درمان اضطراری را به مدت ۲ ماه در مناطق زلزله زده اندیکا برای ارایه خدمات درمانی، پزشکی و نیز دامپزشکی مستقر کند تا به مردم زلزله زده این شهرستان خدمات پزشکی ارایه دهند.
دکتر علی خدادادی با بیان اینکه متاسفانه شهرستان اندیکا فاقد بیمارستان است گفت: همچنین مقرر شده دانشگاه علوم پزشکی اهواز یک گروه پزشکی و بهداشتی را برای استقرار دایم در این منطقه آماده کند تا پس از ۲ ماه، در مناطق زلزله زده مستقر شوند.
وی افزود: از دیگر تعهدات این جمعیت کمک کردن در ساخت مکانهای موقتی برای نگهداری دامها و تهیه چادر بیشتر برای اسکان زلزله زدگان است.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان ادامه داد: برای حمایت روانی و افزایش تاب آوری مردم آسیب دیده از زلزله، تیم های "سحر" این جمعیت که فعالیت های روانشناسی دارند به این مناطق اعزام شدند تا در بحث سلامت روان نیز اقدامات روانشناختی را انجام دهند.
طبق اعلام جمعیت هلال احمر خوزستان تاکنون به بیش از هفت هزار نفر آسیب دیده از زلزله در اندیکا امداد رسانی شده است.
نصف سهم مبارک امام(ع) برای کمک به زلزله زدگان اندیکا
آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی از مراجع عظام تقلید نیز با صرف نصف سهم مبارک امام(ع) برای کمک به زلزلهزدگان شهرستان اندیکا موافقت کرد.
این مرجع تقلید در پاسخ به نامه امام جمعه شهرستان اندیکا، آوردهاست: با ابراز همدردی با مردم عزیز اندیکا به اطلاع میرساند: سزاوار است مؤمنین از تبرّعات شخصی و خیرات مطلقه و زکات به زلزلهزدگان کمک نمایند و در صورت عدم کفاف، مجاز هستند از نصف سهم مبارک امام علیه السلام به
این عزیزان پرداخت نمایند؛ خداوند متعال به همه کسانی که در این امر خیر مساعدت میکنند، اجر و پاداش فراوان عنایت فرماید.
اراده دولت حل مشکل زلزلهزدگان اندیکا در سریعترین زمان است
معاون وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت بحران هم در سفر به اندیکا گفت: اراده دولت جمهوری اسلامی بر این است که در سریعترین زمان ممکن مشکلات و محرومیتهای مردم زلزله زده اندیکا را برطرف کند.
اسماعیل نجار بیان کرد: رییس جمهوری، معاون اول رییس جمهوری، وزیر کشور و دیگر مسوولان برای بررسی مشکلات مردم زلزله زده اندیکا در این منطقه حضور یافتند و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز روند خوبی را برای بازسازی مناطق زلزله زده در پیش گرفته است.
نجار ادامه داد: محرومیت منطقه، مشکل در راههای ارتباطی و کمبود امکانات در اندیکا مشهود است و باید توجه خاصی به این منطقه صورت گیرد.
اندیکا محبوب دلها
در حالی که اندیکا را تا پیش از این افراد معدودی در شهرهای مختلف کشور می شناختند، باید به این نکته اشاره کرد که به واسطه توجهات صورت گرفته از سوی دولت خدمتگزار، توجه ها به این منطقه افزایش یافته است. اندیکا در ردیف محروم ترین نقاط کشور محسوب می شود و امروز عظم جدی
دولت و نظام برای رفع این محرومیت بیش از پیش مشاهده شده است.
اندیکا به واسطه توجه و علاقه رئیس جمهوری و همچنین دیگر اعضای هیات دولت به عنوان یکی از مناطق محبوب کشور تبدیل شده است. حضور رئیس جمهوری و اعضای دولت در این منطقه باعث شد تا مردم مناطق مختلف کشور با محرومیت های این منطقه بیش از پیش آشنا شوند.
قطعا تلاش های دولت در راستای خدمت رسانی هایی که صورت می گیرد می تواند باعث کاهش این محرومیت ها شود و از سوی دیگر خسارت های وارده به روستاهای این منطقه تا حدودی جبران شود؛ اما باید توجه داشت که رسیدگی به این منطقه محروم همواره نیازمند تداوم است و نباید در آینده نسبت به آن بی توجه بود.
گزارش: مهدی ممبنی