سنندج - ایرنا - استاندار کردستان گفت: بناهای تاریخی، بخش مهمی از هویت فرهنگی و اجتماعی مردم کردستان هستند که باید به بهترین نحو ممکن، تملک، بازسازی و نگهداری شوند.

به ‌گزارش ایرنا، بهمن مرادنیا روز یکشنبه در جریان بازدید از آثار تاریخی شهر سنندج، اظهار داشت: باید در راستای تملک بخش‌های باقی مانده از آثار تاریخی شهر سنندج به منظور بازسازی و نگهداری اصولی از این آثار به بهترین شکل اقدام و برنامه‌ریزی شود.

وی افزود: با توجه به اینکه تعداد زیادی از آثار شاخص شهر سنندج در یک محدوده قرار دارد، می‌توان این بناها را همچون مجموعه‌ای در یک راستا مرمت و احیاء کرده و در سطح ملی و بین‌المللی به منظور جذب گردشگران بیشتر به استان، برای معرفی آن‌ها برنامه‌ریزی کرد.

مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کردستان نیز در این بازدید گفت: بافت تاریخی هسته مرکزی شهر سنندج دارای بناهای بسیار با ارزشی است که این اداره‌کل برنامه‌ریزی لازم را برای حفاظت و احیاء این بافت و آثار موجود در آن، در دست اقدام دارد.

یعقوب گویلیان اضافه کرد: گسترش مرکز شهر سنندج از دوره صفوی تا دوره قاجار در اطراف میدان والی انجام شده است و کاخ‌ها و بناهای حکومتی ولایت کردستان و عناصر مهم و عمومی شهر مانند مسجد جامع در جوار آن قرار داشتند که این عناصر باقی مانده با برنامه‌ریزی و ساماندهی باید تبدیل به مهم‌ترین مرکز فرهنگی، هنری و تاریخی و همچنین مرکزی برای توسعه گردشگری پایدار شهری شود.

وی ادامه داد: همراهی و همکاری مردم شهر سنندج به ویژه ساکنان بافت‌های قدیمی در حفظ و احیاء بناهای تاریخی موجود در این محدوده بسیار حائز اهمیت است.

در این بازدید آثار تاریخی از جمله عمارت مشیر دیوان و معتمد وزیری مورد بازدید و ارزیابی قرار گرفت.

عمارت مشیر دیوان یکی از خانه‌های قدیمی و مکان های دیدنی سنندج است که در محله‌ قدیمی سرتپوله، در خیابان شهدا قرار دارد. این عمارت در دوران قاجار، توسط میرزا یوسف مشیر دیوان، دیوان مشاور و جانشین حاکم منطقه ساخته شد. در ساخت بنا از معماری ایرانی استفاده شده است و استانداری کردستان به مدت چندین سال در آن مستقر بود. عمارت مشیر دیوان دارای هفت حیاط است که هر یک از آن‌ها، آب‌نماهایی جداگانه با طرحی متفاوت و در عین حال مرتبط با دیگر آب‌نماها دارند. این حیاط‌ها شامل بخش‌های خصوصی، عمومی، تشریفاتی، خدماتی و بهداشتی می‌شود.

۲ هزار اثر شامل آثار تاریخی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکان‌های طبیعی در استان شناسایی شده که از این تعداد ۹۳۰ اثر آن به ثبت ملی رسیده است. از آثار ثبت شده استان در فهرست آثار ملی ۷۹۳ اثر غیرمنقول (شامل آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، ۲۹ اثر منقول، ۲۵ اثر میراث طبیعی و ۹۳ اثر میراث معنوی است.