مراغه- ایرنا- شهردار مراغه گفت: مقدمات طرح بهسازی محوطه رصدخانه مراغه با تدوین نقشه های نهایی و فنی با نظارت کارشناسان میراث فرهنگی این شهرستان و نیز تحویل زمین، فراهم شده است و در روزهای آتی اجرایی می‌شود.

محمد مقتومی روز یکشنبه در جلسه هماهنگی طرح بهسازی محوطه رصدخانه مراغه افزود: به منظور آغاز بهسازی محوطه رصدخانه تاریخی این شهرستان، کمیته مشترکی متشکل از اعضای شورای اسلامی شهر، بخش های فنی و خدماتی شهرداری و میراث فرهنگی تشکیل می شود.

وی ادامه داد: اجرای این طرح با توجه به ظرفیت بزرگ گردشگری آثار تاریخی این کهن شهر در قالب تفاهم نامه منعقد شده با میراث فرهنگی  انجام می شود تا فضایی مناسب برای بهره مندی گردشگران و شهروندان از جاذبه فاخر تاریخی رصدخانه ایجاد شود.

وی اضافه کرد: همچنین اجرای این طرح بزرگ فرهنگی و عمرانی زمینه ساز احیای اثر تاریخی رصدخانه مراغه به عنوان هویت فرهنگی و گردشگری این شهرستان خواهد بود.

مقتومی گفت: طرح بهسازی محوطه اثر تاریخی رصدخانه مراغه براساس تفاهم نامه مشترک با تحویل حدود سه هکتار از فضای پیرامون آن از سوی میراث فرهنگی انجام می شود که در آن بهسازی و ساماندهی مسیر دسترسی، تامین آب خام و شرب و نیز ایجاد فضای سبز و محوطه سازی و نیز توسعه امکانات رفاهی انجام خواهد شد.

وی اظهار امیدواری کرد براساس توافق ها و تفاهم نامه های گذشته مسئولان کشوری و استانی، بخش های بیشتری از فضای مجود محوطه رصدخانه تاریخی مراغه برای بهسازی در اختیار شهرداری قرار داده شود.

وی با تاکید بر لزوم همراهی و همگرایی دستگاه های اجرایی و خدمات رسان برای تسهیل در روند اجرای طرح ها اضافه کرد: برگزاری نشست های مشترک و تخصصی می تواند زمینه ساز رفع اختلاف نظرهای برون سازمانی و تسریع و تسهیل در اجرای طرح ها شود.

عضو شورای اسلامی شهر مراغه نیز در این نشست گفت: با همراهی میراث فرهنگی به عنوان متولی گردشگری و صیانت از آثار تاریخی با مجموعه مدیریت شهری می توانیم شاهد توسعه گردشگری فرهنگی، تاریخی و طبیعی در این شهرستان باشیم.

بهمن محمودی افزود: با توجه به ظرفیت بزرگ مراغه در زمینه آثار تاریخی، حفظ و نگهداری از این آثار مهم گردشگری و فرهنگی با اجرای طرح های بهسازی و سرمایه گذاری ممکن خواهد بود.

وی اضافه کرد: برای این منظور باید از سرمایه گذاری در زمینه احیای آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی توسط میراث فرهنگی حمایت های قانونی شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مراغه نیز با اشاره به لزوم همگرایی نهادهای شهری گفت: گفتمان اخیر شهرداری و شورای اسلامی شهر مراغه در راستای توسعه زیرساخت های فرهنگی، زمینه ساز امیدواری برای حل مشکلات حوزه میراث فرهنگی در سطح شهرستان شده است.

یعقوب طالبی افزود: همکاری اخیر شهرداری با میراث فرهنگی در نگهداری از محوطه گنبد سرخ، نشان دهنده همکاری مناسب دو نهاد فرهنگی و اجتماعی بوده که در اجرای طرح محوطه سازی رصدخانه تاریخی مراغه نیز بروز خواهد کرد.

وی ادامه داد: با توجه به تفاهم نامه اخیر برای بهسازی محوطه رصدخانه مراغه، نگاه مجموعه مدیریت شهری در اجرای این طرح باید نگاهی فرهنگی و هنری باشد.

رصدخانهٔ مراغه در دورهٔ هلاکوخان زیرنظر خواجه نصیرالدین طوسی در شهر مراغه ساخته‌ شد.

این رصدخانه روی تپه‌ای در غرب مراغه در نزدیکی دو روستا به نام‌های طالب‌خان و حاجی‌کرد قرار دارد.

رصدخانه مراغه با شماره ۱۶۷۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
شهرستان مراغه با حدود ۵۱۵ اثر تاریخی و تپه های شناسایی شده جزو ۱۰ شهر دارای بافت غنی تاریخی و فرهنگی در کشور محسوب می شود که حدود ۳۰۰ اثر تاریخی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این شهرستان در ۱۴۷ کیلومتری جنوب غربی آذربایجان شرقی، در مشرق دریاچه ارومیه و بر دامنه جنوبی کوه سهند قرار گرفته و از شمال به تبریز، از شرق به هشترود، از جنوب به میاندوآب و از غرب به دریاچه ارومیه محدود است