اسلام‌آباد - ایرنا - همزمان با افزایش بی‌سابقه بهای سوخت در پاکستان و تصمیم این کشور برای خرید گاز مایع طبیعی با قیمت گزاف از قطر، سناتور حزب مردم در مجلس سنای پاکستان از تعلل دولت اسلام‌آباد برای تکمیل طرح انتقال گاز از ایران به شدت انتقاد کرد.

به گزارش ایرنا، وب سایت اطلاع رسانی حزب مردم پاکستان روز دوشنبه در بیانیه‌ای به نقل از سناتور «تاج حیدر» نوشت: دولت اسلام‌آباد خرید گاز با قیمت گزاف با نرخ بالای ۳۰ دلار به ازای هر میلی مترمعکب گاز را به جای خرید گاز از جمهوری اسلامی ایران به ازای ۹ دلار در هر میلی مترمعکب ترجیح داد.

اظهارات این سیاستمدار پاکستانی درحالی عنوان می‌شود که این کشور طی هفته‌های اخیر با افزایش بی‌سابقه نرخ سوخت از جمله فرآورده‌های نفتی و برق مواجه بود و دولت اسلام‌آباد برای جلوگیری از هرگونه بحران گاز در فصل زمستان، گران‌ترین قرارداد خرید گاز مایع طبیعی را با یک شرکت قطری نهایی کرده است.

روزنامه پاکستانی «اکسپرس» امروز نوشت که دولت اقدام به سفارش گران‌ترین محموله گاز مایع طبیعی از قطر کرد که در تاریخ پاکستان سابقه نداشته است.

دولت اسلام‌آباد پیشنهاد شرکت نفت قطر برای فروش گاز مایع طبیعی به ازای ۳۰.۶ دلار در هر میلی مترمعکب را پذیرفته و این سفارش ماه آینده میلادی به پاکستان ارسال خواهد شد.

براساس این گزارش، سناتور حزب مردم در مجلس سنای پاکستان با انتقاد از تصمیم دولت این کشور برای خرید گاز با قیمت گزاف، تعلل دولت در قبال طرح خط لوله انتقال گاز از ایران به پاکستان را مورد سرزنش قرار داد.

وی اظهار داشت، دولت حزب مردم به ریاست آصف علی زرداری رئیس جمهوری پیشین پاکستان با صرف نظر از انواع فشارهای سیاسی و نظامی خارجی، اقدام به افتتاح کرد. در عین حال با وجود خروج نظامی آمریکا از منطقه، دولت فعلی پاکستان هیچ قدمی برای پیشبرد طرح گاز ایران برنداشته است.

سناتور تاج حیدر افزود: هزینه پیشبرد خط لوله در خاک پاکستان نیز توسط دولت وقت حزب مردم از محل طرح توسعه گاز تامین شده بود. با این حال دولت فعلی به نظر می‌رسد این طرح گازی را رها کرده و به موجب تعلل در آن هزینه‌ها و تعرفه‌ها در بحث احداث خط لوله و یا دریافت گاز نیز با افزایش جدی داشته است.

وی طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به طرح «سی پک» را نیز یکی دیگر از قربانیان پذیرش فشارهای آمریکا دانست و هشدار داد که تاخیر در پیشبرد خط لوله گاز ایران و طرح سی پک به قیمت زیادی برای پاکستان تمام خواهد شد.

مراسم کلنگ زنی خط لوله گاز ایران - پاکستان ۲۱ اسفند ۱۳۹۱ (۱۱ مارس ۲۰۱۲) با حضور روسای جمهوری وقت دو کشور در نطقه صفر مرزی ایران و پاکستان در محدوده شهرستان چابهار برگزار شد.

قرارداد انتقال گاز طبیعی از ایران به پاکستان در سال ۲۰۱۰ بین مقامات دو کشور امضا و قرار شده بود طی دو سال بعد روزانه ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب گاز طبیعی از بندر ˈعسلویهˈ استان بوشهر به ˈنوابشاهˈ در جنوب پاکستان منتقل شود.

این خط لوله شامل انتقال گاز صادراتی ایران از منطقه ایرانشهر تا نقطه صفر مرزی به طول ۳۲۰ کیلومتر و قطر ۵۶ اینچ و ایستگاه‌اندازه گیری مربوطه خواهد بود.

دریافت انرژی ارزان برای کشوری مثل پاکستان که همواره با مشکلات مالی و اقتصادی مواجه است، موضوع حیاتی شمرده می‌شود تا جایی که سیاستمداران این کشور بارها نسبت به گران بودن نرخ گاز وارداتی از قطر اعتراض کرده و به جای آن اجرای طرح گاز ایران را برای کشورشان سودمند می‌دانند.

پاکستان کشوری با جمعیت بیش از ۲۲۰ میلیون نفر بازار مصرف بزرگ گاز طبیعی در منطقه محسوب می‌شود که در حال حاضر تنها توانایی تامین دو سوم گاز مورد نیاز خود را دارد.

جمهوری اسلامی ایران همواره از آمادگی خود برای افزایش سطح صادرات برق به پاکستان خبر داده و متقابلا پاکستان نیز با پذیرفتن پیشنهاد کشور همسایه خود می‌تواند گام بلندی در مسیر رفع بحران انرژی در این کشور بردارد.

ایران، کشوری با ظرفیت بالا در تولید انرژی شناخته می‌شود که می تواند از طریق منابع گسترده خود کمک جدی برای رفع بحران انرژی در پاکستان انجام دهد.

برخورداری از تجربه‌های مهم و با ارزش در بخش انرژی، ایران قابلیت ساخت خطوط انتقال جدید در پاکستان را دارد که با کمک آن می‌توان حتی در شرایط نامساعد جوی، انتقال برق را به آسانی انجام داد.

همچنین ایران بزرگترین کشور صادر کننده برق خاورمیانه است و در زمان کنونی به پاکستان، ترکیه، عراق و افغانستان برق صادر می‌کند، در حال حاضر ایران ۱۰۴ مگاوات برق به پاکستان صادر می‌کند.

تهران آماده پیشبرد خط لوله گاز ایران-پاکستان است

«سید محمدعلی حسینی» سفیر کشورمان در پاکستان اوسط تیرماه امسال طی نشستی با خبرنگاران ارشد پاکستانی در اسلام‌آباد، با اشاره به طرح انتقال گاز کشورمان به همسایه شرقی گفت: براساس توافق با دولت پاکستان، ایران به تمامی وعده‌های خود عمل کرده و آمادگی برای پیشبرد این طرح عظیم انرژی را نیز اعلام می‌دارد و همزمان زیرساخت‌های آن نیز فراهم شده است.

وی افزود: دوستان پاکستانی ما به دلیل برخی مشکلات تاکنون نتوانستند به تعهد خود عمل کنند، در عین حال امیدواریم که این طرح هرچه سریعتر تکمیل شود تا دولت و مردم پاکستان بتوانند از فواید این پروژه بزرگ انرژی استفاده کنند.

حسینی، انرژی را موتور محرک هرگونه فعالیت صنعتی و اقتصادی در کشور توصیف کرد و گفت: در صورت تکمیل خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان بخش‌های مختلف در کشور همسایه از جمله مناطق مرزی دو کشور می‌توانند از فوائد آن بهره مند شوند و علاوه بر این بستر تامین فرصت‌های شغلی در حاشیه مرزها نیز فراهم خواهد شد.

وی افزود: ایران یک مهلت جدیدی برای طرف پاکستانی مقرر کرده است و در تلاش هستیم تا با پیگیری مسوولان دو کشور همسایه این طرح به مرحله بهره برداری برسانیم.