بجنورد-ایرنا- رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه ۷۰ درصد نیاز بذر پنبه برای کشت آن در مزارع استان تولید می‌شود، گفت: در سال‌های اخیر ضریب نفوذ بذور اصلاح‌شده پنبه در این خطه افزایش یافته است.

عبدالله یوسفی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سال جاری ۲۹۱ هکتار از مزارع استان زیر کشت پنبه بذری می رود که پیش بیینی می شود از این سطح ۳۵۰ تن بذر برداشت شود که این میزان معادل ۷۰ درصد نیاز بذری استان است.

وی افزود: از مجموع مزارع بذری استان ۲۱۷ هکتار شامل رقم ساجدی، ۴۰ هکتار رقم گلستان و ۳۴ هکتار رقم ورامین است.

پیش بینی ۲۶ درصد تولید وش پنبه 

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه سال زراعی گذشته در سطح ۹ هزار و ۲۲ هکتار از کشتزارهای استان پنبه کشت شده بود گفت: پیش بیینی می شود از این سطح بیش از ۲۵ هزار تن وش پنبه برداشت شود.

یوسفی میانگین تولید محصول وش پنبه در هر یک هکتار را سه تن دانست و اظهار داشت: پارسال از پنبه زارهای استان ۱۷ هزار تن وش پنبه از سطح هفت هزار و ۴۰۰ هکتار برداشت شده بود.

وی گفت: محصول رقم ساجدی در پنبه زارهای این استان از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است، به دلیل اینکه محصول زودهنگام برداشت می شود گیاه سبز است وش پنبه سفید و تمیز است، همراه محصول خار و خاشاکی وجود ندارد.

وی افزود: با توجه به رقم های مختلف پنبه برداشت این محصول در این استان حتی تا اسفند نیز آماده دارد.

یوسفی اظهار داشت: شهرستان های مانه و سملقان، اسفراین، جاجرم، بجنورد و راز و جرگلان از مناطق پنبه‌کاری استان است که مانه و سملقان با سطح بیش از پنج هزار هکتار معادل ۷۵ درصد تولید این محصول را در استان دارد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی یکی از علت های افزایش تولید در واحد سطح را استفاده از بذور اصلاح شده دانست و گفت: پنبه از محصولات مهم و راهبردی خراسان شمالی است که به لحاظ طول الیاف و رنگ از مرغوبیت بالایی برخوردار است.

وی خاطرنشان کرد: هشت کارخانه پنبه پاک کنی در استان وجود دارد که چهار کارخانه در شهرستان مانه و سملقان قطب تولید پنبه استان فعالیت دارند.

یوسفی افزود: بالغ بر ۲۰۸ تن بذور اصلاح شده پنبه بین پنبه کاران استان برای کشت توزیع شده که ۶۲ درصد بذور مصرفی را بذور اصلاح شده تشکیل می دهد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: یکی از کارخانه های پنبه پاک کنی استان نسبت به کشت قراردادی اقدام کرده که دو هزار هکتار از سطح زیر کشت پنبه استان با این کارخانه قرارداد بسته شده است.

وی اضافه کرد: برای اجرای کشت قراردادی پنبه در استان، تامین کود و نهاده های مورد نیاز، آموزش های ترویجی، ارائه خدمات فنی و خرید محصول برداشت شده توسط کارخانه طرف قرارداد، تامین و به پنبه کار ارائه می شوند.

یوسفی گفت: به لحاظ تجاری نیز در سال جاری بازرگانی و خرید و فروش پنبه از رونق خوبی برخوردار بوده که باعث افزایش بهره روی و تولید این محصول شده است.

وی با اشاره به استفاده کشاورزان و پنبه کاران استان در استفاده از دانش روز در کشاورزی گفت: تولیدات استان نشان می دهد بهره برداران در بحث تغذیه، کنترل آفات و امراض و کشت و برداشت مکانیزه از دانش فنی برخوردارند که این امر حاصل آموزش های ترویجی مدیریت هماهنگی کشاورزی سازمان و استقبال خوب کشاورزان بوده است.

وی گفت: نتیجه استفاده کشاورزان از دانش فنی روز نیز افزایش سطح تولید که به طوری که متوسط عملکرد محصول پنبه در سال جاری حدود ۳.۵ تن گزارش شده در حالیکه میانگین کشوری حدود ۲ تن است.

یوسفی افزود: در سنوات گذشته پنبه کاران استان نمونه ملی کشوری شدند، و پنبه تولیدی این استان نیز به لحاظ رنگ و طول الیاف و سایر ویژگی های فنی از کیفیت و مرغوبیت بسیار خوبی برخوردار است که همین امر اهمییت این زراعت را در استان دو چندان کرده است.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این میزان ۳۰۰ هزار هکتار زراعی و مابقی باغی است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت می کنند. بیشترین شاغلان استان در بخش کشاورزی اشتغال دارند.   

حدود ۴۴ درصد از جمعیت این استان در روستاها سکونت دارند و ۳۷ تا ۴۲ درصد اشتغال این استان در حوزه کشاورزی است.