زنجان – ایرنا – پس از تجربه شکل گیری آموزش‌های حضوری در مناطق روستایی و کم جمعیت استان زنجان از همان ابتدای مهر، اکنون بازگشایی حضوری مدارس دوره دوم متوسطه در مناطق شهری این استان نیز انجام شده تا فصل تازه ای از آموزش‌ها پس از حدود ۲۱ ماه وقفه در مدارس آغاز شود.

به گزارش ایرنا با گسترش واکسیناسیون علیه کرونا که هم اکنون جمعیت بالای ۱۲ سال نیز جزو افراد مشمول قرار گرفته اند، امیدها برای بازگشت به شرایط عادی زندگی پس از حدود ۲۱ ماه درگیری با این ویروس، افزایش یافته است. شیوع کرونا تاثیرات قابل توجهی در شکل و شیوه زندگی اجتماعی ایجاد کرد. از آن جمله می‌توان به نحوه آموزش دانش آموزان و دانشجویان در این شرایط اشاره کرد.

امروز همزمان با گسترش میزان واکسیناسیون علیه کرونا، ضرورت بازگشت به شیوه آموزش های حضوری بیش از پیش احساس می شود. تجربه بسیاری از کشورها نشان می‌دهد که در سایه واکسیناسیون، مراقبت های بهداشتی و رعایت پروتکل‌ها می‌توان آموزش های حضوری را نیز از سر گرفت.

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان می‌گوید: زیرساخت‌های سخت افزاری مورد نیاز جهت اجرای مطلوب پروتکل‌های بهداشتی برای بازگشایی مدارس در این استان فراهم است.

مظفری با بیان اینکه از آغاز سال تحصیلی جدید، آموزش در مناطق روستایی استان به صورت حضوری است، ادامه می دهد: تا کنون در این مناطق هیچ مشکلی در اثر حضوری بودن کلاس ها ایجاد نشده است.

وی خاطرنشان می‌کند: با اینکه به لحاظ زیرساخت های سخت افزاری به طور معمول مدارس شهری بالاتر از مدارس روستایی هستند از این رو این امکان وجود دارد که در مناطق شهری نیز کلاس ها دست کم به صورت ترکیبی، حضوری برگزار شود.  

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان با بیان اینکه آموزش ترکیبی (حضوری - آنلاین) بیش از ۴۰ هزار دانش آموز دور دوم مقطع متوسطه این استان زنجان از نیمه آبان جاری آغاز شده است، می‌گوید: این شیوه از آموزش ها برای دانش آموزان پایه دهم، یازدهم و دوازدهم با توجه به اعلام ستاد کرونای کشور و هماهنگی وزارت آموزش و پرورش با رعایت دستوالعمل های بهداشتی آغاز شده است و نحوه آموزش دانش آموزان دور اول متوسطه و ابتدایی نیز از اول آذرماه امسال به صورت ترکیبی خواهد بود.

مظفری اضافه می کند: بر اساس آمارهای اعلام شده تا هفته گذشته ۸۴ درصد دانش آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال استان دُز اول واکسن کرونا و بیش از ۶۰ درصد نیز دُز دوم این واکسن را دریافت کرده اند.  

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان با بیان اینکه تمایل اولیای دانش آموزان نیز تحقق آموزش حضوری است، می‌گوید: خانواده ها لازم است به صورت دقیق نحوه رعایت موارد بهداشتی و پروتکل ها را به فرزندان خود آموزش دهند.  

وی خاطرنشان می‌کند: با وجود مزایای آموزش مجازی در شرایط شیوع کرونا، ولی در مجموع استمرار آموزش به این شیوه، انتظارات از میزان یادگیری را برآورده نمی کند.

عابدین اکبری مدیر یکی از دبیرستان های دوره دوم در شهر زنجان به شروع آموزش حضوری در مدارس متوسطه دوره دوم در استان اشاره کرده و می گوید: مدرسه ما بالای ۳۰۰ نفر دانش آموز دارد و تمهیدات لازم برای فاصله گذاری اجتماعی در کلاس ها را انجام دادیم.

وی ادامه می دهد: ما بخش ها و فضاهای دیگر مدرسه از جمله نمازخانه، کتابخانه و قسمتی از سالن مدرسه را هم با چینش صندلی به کلاس تبدیل کردیم تا تراکم دانش آموزان در کلاس ها را کاهش دهیم.

اکبری با بیان اینکه طبق پروتکل های ابلاغی شمار دانش آموزان در کلاس ها با رعایت فاصله ۲ متری از هم نباید بیشتر از ۱۵ نفر باشد، اظهار می کند: برای کلاس های با جمعیت بالای ۱۵ نفر گروه بندی انجام شده و دانش آموزان بر اساس آن در کلاس حضور خواهند یافت.

حبیب اسلامی، معاون آموزشی یکی دیگر از مدارس دوره دوم مدارس استان زنجان شفاف نبودن بخشنامه های ابلاغی در خصوص بازگشایی مدارس را یک چالش عنوان می کند و می گوید: به ما چیز مکتوبی مبنی بر بازگشایی مدارس داده نشده، همه چیز در این خصوص شفاهی است، گویا کسی  نمی خواهد مسوولیت موضوع را بپذیرد. به هر صورت ما بر اساس آنچه اعلام شده مدرسه را برای حضور دانش آموزان آماده کرده ایم. البته خواسته اغلب اولیای دانش آموزان هم آموزش حضوری است ولی در عین حال برخی خانواده ها و همین طور کادر آموزشی نگرانی هایی هم دارند.

وی خاطرنشان می‌کند: به نظر می‌رسد راه درست در بازگشایی مدارس، اجرای آموزش حضوری به شیوه گام به گام و تدریجی است تا تبعات موضوع هم قابل رصد و ارزیابی باشد که همین شیوه هم در حال اجرا است.  

خانواده ها و اولیای دانش آموزان ضمن داشتن دغدغه سلامت فرزندان خود، آموزش حضوری را برای کیفیت یادگیری و جلوگیری از افت تحصیلی آنان مفید می دانند.  

اصغر نورزی که فرزندش در دوره دوم متوسطه تحصیل می کند، از بازگشایی و حضوری شدن مدارس استقبال کرده و می گوید: آن طور که اطلاع پیدا کرده ایم اکثریت قریب به اتقاق دانش آموزان مدرسه واکسن کرونا دریافت کرده اند. از طرفی دانش آموزان دبیرستانی هم خودشان حواسشان هست که موارد بهداشتی را چگونه رعایت کنند. بیشتر نگرانی در خانواده ما برای فرزند دیگرمان است که در مقطع ابتدایی تحصیل می کند، خب شرایط در بین بچه های ابتدایی متفاوت است. آن طور که گفته اند قرار است از ۲ هفته دیگر آموزش مدارس ابتدایی هم حضوری شود.

او خاطر نشان می کند: آموزش حضوری پس از این همه وقفه ای که ایجاد شده خیلی لازم است. آموزش آنلاین هیچ وقت جای کلاس را نمی گیرد و بالاخره دانش آموز باید از درس خواندش چیزی هم یاد بگیرد نه اینکه فقط رفع تکلیف انجام شود.

رضا از داشن آموزان یکی از دبیرستان های دوره دوم زنجان از اینکه حضور دوباره در مدرسه باعث دیدار دوستان و هم کلاسی هایش شده، اظهار خوشحالی می کند و می گوید: ما الان پایه دوازدهم هستیم و کنکور را  پیش رو داریم، حضوری شدن مدارس کمک زیادی خواهد کرد تا در فرصت باقیمانده  خودمان را بیشتر آماده کنیم. کلاس حضوری کیفیت بیشتری نسبت به کلاس آنلاین دارد.

یک کارشناس حوزه تعلیم و تربیت معتقد است: بخش اعظم یادگیری دانش آموزان از طریق تعاملات اجتماعی با همسالان صورت می گیرد. مدرسه یک محیط سالم اجتماعی است و اغلب کنش های دانش آموزان در مدرسه از نوع سازنده و مثبت است. این امر زمانی اتفاق می افتد که دانش آموزان به صورت حضوری در مدرسه باشند و تعاملات بین فردی بین آنان اتفاق بیفتد.

دکتر علی حیاتی می‌گوید: تعطیلی مدارس به دلیل شیوع ویروس کرونا این فرصت یادگیری و تعاملات سازنده را از دانش آموزان گرفت که با از سر گیری آموزش های حضوری این خلأها پر خواهد شد.