به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، حمیدرضا جماعتی روز سه شنبه در حاشیه جلسه کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ در جمع خبرنگاران اظهار داشت: بر اساس استراتژی های کشورها این زمان می تواند متغیر باشد اما معمولا این دز واکسن کرونا را باید بعد از ۲۸ روز از دز دوم، دریافت کنند.
وی تاکید کرد: توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که افراد بالای ۶۰ سال با توجه به اینکه سیستم ایمنی ضعیفی دارند، حتما دز اضافی واکسن کرونا را بزنند. این افراد علاوه بر واکسیناسیون معمول، باید دز اضافه واکسن کرونا را هم دریافت کنند.
جماعتی افزود: به افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند، دچار بیماری هایی هستند که سیستم ایمنی آنها را ضعیف کرده است یا داروهایی استفاده می کنند که سبب نقص و اختلال در سیستم ایمنی می شود، توصیه می شود دز اضافه را بزنند.
وی ادامه داد: در صورتی که آنتی بادی های ضد کرونا در بدن فرد کاهش پیدا کند، سبب کاهش سیستم ایمنی می شود که به این افراد توصیه می شود دز یادآور را بزنند.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ بیان داشت: بر اساس مطالعات انجام شده متوسط زمان تزریق دز یادآور ۶ ماه بعد از تزریق دوم درنظرگرفته می شود. معمولا بعد از این مدت آنتی بادی بدن کاهش پیدا می کند و توصیه می شود این افراد دز یادآور را دریافت کنند.
جماعتی بیان داشت: افرادی که در معرض ابتلا به کووید ۱۹ هستند، این کار باید انجام دهند و در کشور ما هم این کار با تزریق واکسن به کادر پزشکی آغاز شده است. این افراد که در تماس مستقیم با بیماری کرونا هستند و به آنها توصیه می شود دز یادآوری بزنند و بعد از آن در مورد افراد دیگری که واکسینه شده اند (۲ دز را دریافت کرده اند)، تصمیم گیری می شود.
وی در پاسخ به این سوال که نوع واکسن برای دزهای اضافی یا یادآور مشخص شده است؟ گفت: نوع واکسن در این مرحله متناسب با نوع واکسنی است که زده شده است اما می توان واکسن در دسترس را به واجدین شرایط تزریق کرد.
جماعتی افزود: توصیه سازمان جهانی بهداشت این است که همان واکسنی را که زدند در دزهای یادآور و اضافی هم از همان واکسن استفاده شود، مگر در موارد خاص از جمله وجود عوارض ناشی از واکسنی که در دزهای اول و دوم دریافت شده است که در این صورت باید از دیگر واکسن ها استفاده کرد.
در مورد تزریق دزهای اولیه واکسن کرونا هنوز به جایگاه هدفگذاری شده نرسیدیم
وی با اشاره به اینکه هنوز در مورد تزریق واکسن کرونا اصلی که مردم باید بزنند به هدف مان نرسیدیم، اظهار امیدواری کرد که در آینده نزدیک ۷۵ تا ۸۰ درصد جامعه این واکسن را بزنند تا ایمنی جمعی فراهم شود.
جماعتی در پاسخ به این سوال که از چه استراتژی هایی برای تشویق مردم به انجام واکسیناسیون باید استفاده کنیم، گفت: تبلیغات وسیع از طریق رسانه ها، شبکه های اجتماعی و افراد صاحب نفوذ از جمله هنرمندان و متخصصان سبب تشویق مردم به واکسیناسیون شود.
وی تاکید کرد که این کار برای دز یادآوری (بُستر) و دز اضافه هم باید انجام شود تا افرادی که نیاز به این دزها دارند، اقدام به تزریق کنند.
جماعتی در مورد داروی مولنوپیراویر که اخیرا به عنوان تنها داروی اختصاصی کرونا مطرح شده است، گفت: مطالعاتی درباره این دارو انجام شده و نشان داده افرادی که در پنج روز اول بیماری و در خطر پیشرفت بیماری کرونا قرار دارند یا در زمره بیماران با بیماریهای زمینهای از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، فشارخون بالا، اختلال سیستم ایمنی و سن بالا هستند، اگر این دارو را مصرف کنند، میتواند ۵٠ درصد جلوی پیشرفت بیماری و بستری شدن در بیمارستان را بگیرد.
جماعتی افزود: هرچند این دارو به عنوان یک درمان محسوب می شود اما ما منتظر نتایج نهایی و گزارش بخش درمان کمیته علمی کووید ١٩ هستیم تا برای ورود این دارو به پروتکل درمانی تصمیمگیری کنیم.
وی گفت: چند شرکت ایرانی توانستهاند که مولنوپیراویر را سنتز کنند و حتی یکی از این شرکتها ادعا کرده که توانسته است مولکول مولنوپیراویر را بسازد.
جماعتی درباره داروی دیگری با نام پَکسلُووید که شرکت فایزر آن را تولید کرده است نیز گفت: پکسلووید دارویی است که شرکت فایزر ساخته و ترکیبی از این دارو و ریتاناوویر است و نشان می دهد اگر این دارو در سه روز نخست بیماری تجویز شود، در افرادی که ریسک فاکتور دارند، میتواند ٨٩ درصد از بستری و مرگ و میر کرونا جلوگیری کند.
وی در پاسخ به اینکه آیا با این داروها میتوان به پایان کووید امیدوار بود، افزود: اگر مطالعاتی که درباره این داروها به طور وسیع انجام میشود، نشان دهد ادعایی که شرکتهای دارویی درباره اثراتی که میتواند از بستری و مرگ پیشگیری کند، صحیح باشد، با توجه به واکسیناسیونی که در تمام دنیا در حال انجام است، در آیندهای نهچندان دور، شاهد توقف و پایان پاندمی کرونا خواهیم بود و افقهای تازهای را در پیش رو داریم.