شهر کوچک مینیستاتس کرالووه با حدود ۲۸۰۰ ساکن، ۵۸ سال قبل شاهد تولد پسری بود که قرار بود روزی به یکی از هفت شخصیت برجسته شهر و یکی از نامآورترین فوتبالیستهای کشور تبدیل شود. خانوادهی ورزشیِ هاشیک، نام پسرِ تازه به دنیا آمده را ایوان گذاشتند؛ ایوان هاشیک.
اسطوره اسپارتاپراگ
خیلی زود راهی پراگ شد و زمانی که ۱۴ سال داشت به عضویت اسپارتاپراگ درآمد. ۱۸ ساله بود که با لباس تیم بزرگسالان اسپارتا در میادین حاضر شد. فوتبالش را با این تیم آغاز کرد و با این تیم به اتمام رساند. ۱۱ سال بازی، بیش از ۳۰۰ مسابقه، بالا بردن هشت جام داخلی و کلی افتخار دیگر برای ایوان در این باشگاه ریشهدار به یادگار ماند. ماجرای او و این باشگاه ادامهدار بود. سرمربیگریاش را در همین تیم آغاز و طی ۲ سال حضور به ۲ قهرمانی لیگ دست پیدا کرد تا رابطه آنها مثل همیشه برد-برد باشد.
کاپیتانی فروتن در جام جهانی ۱۹۹۰
ایوان یک هافبک تدافعی سمج و پرتلاش بود. از همان بازیکنها که رد شدن از آنان کاری دشوار برای هر مهاجم و هافبکی بود. بازیکنی با قدرت رهبری بالا که با شماره چهار برای چکسلواکی سابق به میدان رفت و بعد از ۲ بار انتخاب به عنوان بهترین بازیکن سال کشور در جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا، با ۲۶ سال سن، بازوبند کاپیتانی را بر بازو بست و در هر پنج مسابقه جلوتر از بقیه بازیکنان به زمین آمد و با یارانش تا یک چهارم نهایی پیش رفت. آنها در دور گروهی فقط به ایتالیای میزبان باختند و پیش از آن اتریش و آمریکا را شکست دادند. در جریان برد پنج بر یک مقابل آمریکا زننده یکی از گلهای تیمش بود و بعد از پایان دیدار، فروتنانه به خبرنگاران گفت: بابت این نتیجه شرمنده هستم و عذرخواهی میکنم.
با این وجود ماجراجویی ایوان و دوستانش در یک چهارم به نقطه پایانی رسید. جایی که آنها با یک گل به آلمانی باختند که قرار بود جام قهرمانی را بالای سر ببرد. نکته جالب توجه این بود که چکسلواکی نیز مانند آرژانتین در فینال با پنالتی به تیم بکنباوئر باخت؛ تنها زننده پنالتی متفاوت بود. به جای آندریاس برمه، لوتار ماتیوس دروازه این تیم را گشود. داستان بازیهای ملی با ۵۴ مسابقه و پنج گل زده تمام شد. او یک بار برای جمهوری چک هم به میدان رفت.
رییس فدراسیونی که خودش را سرمربی کرد
ایوان در دوران بازیگری برای تیمهای استراسبورگ فرانسه، سانفرس هیروشیما و جف یونایتد ژاپن هم توپ زد تا فوتبال خارج از کشورش و همچنین قارهاش را نیز تجربه کرده باشد. او حالا ۲۲ سال است که مربیگری میکند. به کشورهای مختلف رفته و حتی طعم ریاست فدراسیون را هم چشیده است. سال ۲۰۰۹ بود که او رییس فدراسیون جمهوری چک شد و طی دو سال حضورش عملکرد عجیبی داشت. در سال اول حضورش خودش را سرمربی تیم ملی کشورش کرد و بعد از چند ماه استعفا و در سال ۲۰۱۱ اعلام کرد که میخواهد به دنیای مربیگری وارد شود و کار ریاست را کنار بگذارد. این اقدامات عجیب تنها از ورزشکاری برمیآید که حقوق خوانده است و مدرک وکالت دارد.
دوران باشکوه در امارات و حالا لبنان
هاشیک در دوران مربیگری و پس از ترک جمهوری چک راهی فرانسه شد تا هدایت تیم اسبقش استراسبورگ را بر عهده بگیرد. سپس به ژاپن برگشت تا نشان دهد همیشه به جایی که در آن بازی کرده برخواهد گشت. سرمربی ویسل کوبه بود و سپس هدایت تیم ملی گابن را قبول کرد. دوران حضورش کوتاه بود. به الوصل امارات رفت. سپس سر از سناتین فرانسه درآورد. دوران باشکوهی در الاهلی امارات داشت و طی دو سال، دو جام داخلی کسب کرد. بعد از تجربه ناموفق در کشورش دوباره هدایت قرمزهای اماراتی را پذیرفت و در گام بعدی سکاندار الهلال شد و جام پادشاهی را فتح کرد اما کافی نبود و برکنار شد. قطر اسسی، الفجیره امارات(۲ مقطع) و الامارات تیمهایی بودند که در سالهای اخیر ایوان هاشیک هدایتشان کرده است. او چند ماهی را بدون تیم بود تا اینکه فدراسیون فوتبال لبنان برای دور نهایی انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲، وی را به عنوان سرمربی جدید معرفیاش کرد و ماموریت جدید مرد چکی در ۲۴ تیرماه همین امسال استارت خورد.
شگفتیساز گروه A
خیلی زودتر از حد تصور آقای وکیل دل مردم لبنان را ربود. او با وجود از دست دادن موهای پرپشت و پشت موی جذابش هم میتواند طرفدار داشته باشد. لبنان در گروه نخست چهره یک شگفتیساز را داشته است. تیمی که قلمداد میشد رتبه آخر را به دست بیاورد تا به اینجا با پنج امتیاز بعد از ایران و کره جنوبی در رده سوم جدول قرار گرفته است. آنها امارات و عراق را متوقف کردند؛ با یک گل به کره جنوبی در خاک کره باختند و با نتیجه سه بر دو سوریه را شکست دادند تا حالا آمادهی جدال با ایران و شاگردان دراگان اسکوچیچ باشند. هاشیک کار سختی مقابل بهترین تیم آسیا در رنکینگ فیفا دارد. لبنان در ۸۰ درصد رویاروییهای قبلی با ایران بازنده بوده و تنها یک بار به برتری رسیده است اما مردان هاشیک در پی تاریخسازی دیگری هستند.
پسرانی که مثل پدر نشدند
پاول و ایوانِ جونیور، دو پسرِ هاشیک نتوانستند فوتبالیستهای بزرگی شوند و با وجود بازی کردن در سطح اول و دوم فوتبال چک به جایگاه پدر نرسیدند اما ایوان توانسته شاگردانش در تیم ملی لبنان را در مدت زمانی کوتاه به فوتبالیستهای بهتری تبدیل کند. او با استفاده از ابزار موجود و همچنین بهرهگیری از بازیکنان لبنانیالاصل و دوتابعیتی که در کشورهای دیگر حضور داشتند لبنان را از تیمی درجه سه در قاره کهن به تیمی باکیفیتتر تبدیل کرده است. باید مراقب حیلهها و دامهای آقای وکیل بود.
دیدار تیمهای لبنان و ایران روز پنجشنبه از ساعت ۱۵:۳۰ دقیقه به وقت تهران برگزار خواهد شد. ایران با ۱۰ امتیاز صدرنشین گروه است و لبنان با پنج امتیاز در رده سوم قرار دارد.